Bazilica găsită la Marea Galileei ar putea indica locul casei natale a Apostolilor Petru și Andrei

Un mozaic recent descoperit la el-Araj, în nordul Lacului Ghenizaret, arată cea mai probabilă locație a cetății Betsaida Galileei și ar putea indica locul casei natale a Sfinților Apostoli Petru și Andrei.

Mozaicul, vechi de peste 1.500 de ani, cuprinde numele ctitorului bazilicii, Constantin, și o rugăciune adresată Sfântului Apostol Petru. Inscripția arată că bazilica a fost construită pe locul unde ctitorul din secolul al V-lea presupunea că se aflase casa Sfinților Apostoli Petru și Andrei, frați după trup.

Noua descoperire este cel mai important indiciu că bazilica era asociată cu Sf. Apostol Petru, cel mai probabil dedicată lui. Tradiția creștină indică faptul că Sf. Apostol Petru și Sf. Apostol Andrei erau originari din Betsaida, astfel că este foarte probabil ca această biserică să fi fost asociată cu locația casei lor natale”, spune prof. R. Steven Notley de la Nyack College, New York, conducătorul lucrărilor de arheologie de la el-Araj.

Nu se știe dacă informațiile despre locul casei erau corecte la momentul construcției, dar descoperirea indică un element sigur: la el-Araj este cea mai probabilă locație a fostei cetăți Betsaida Galileei.

Arheologul R. Steven Notley, coordonatorul șantierului arheologic de la el-Araj, și Mordechai Aviam, profesor la Colegiul Kinneret de la Marea Galileei, cred că biserica pe care au descoperit-o este cea menționată în secolul al VIII-lea de Episcopul Willibald de Eichstätt, care a făcut un pelerinaj în Țara Sfântă.

Cetatea Betsaida a dispărut din mențiunile istorice în secolele IV și V. Cel puțin unul dintre motive ar putea fi dispariția ei de pe harta geografică, provocată de nivelul fluctuant al Lacului Ghenizaret (Marea Galileei).

Citiți și:
Principele înţelept
O prorocire a Domnului pentru timpul nostru actual. Necesitatea revelaţiilor divine

 

yogaesoteric
23 octombrie 2022

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More