Chile a respins, prin vot covârșitor în referendum, noua Constituție progresistă susținută de președinte

Cetățenii din Chile au respins, de o manieră covârșitoare, noul proiect de Constituție care ar fi urmat să o înlocuiască pe cea adoptată pe vremea generalului Pinochet.

Într-un referendum desfășurat duminică, 4 septembrie, 62% dintre cetățeni s-au pronunțat împotriva proiectului definit ca „progresist”, chiar și de BBC.

Înfrângerea este o palmă peste față pentru președintele Gabriel Boric, cel care a susținut proiectul, mai ales că sondajele au eșuat în a prezice procentul votanților care se vor opune.

În replică, președintele Boric a spus că „se cuvine să ascultăm vocea poporului” și că este necesar să fie găsit un alt proiect „care să ne umple de încredere și să ne unească”.

Procesul de modificare constituțională din Chile a început acum trei ani, odată cu protestele care au zguduit țara, scrie BBC.

Aproape 80% au votat, în 2020, pentru modificarea Constituției. Dar noua propunere a fost considerată prea progresistă pentru unul dintre cele mai stabile state din America de Sud.

Conform acestui proiect, Chile ar fi fost declarat un stat „plurinațional”, astfel fiind introduse și națiunile indigene. O altă prevedere ar fi fost aceea a introducerii „dreptului la avort” precum și a cotelor de gen: femeile ar fi urmat să dețină cel puțin 50% din posturile din instituțiile oficiale.

De asemenea, Senatul ar fi fost înlocuit cu Camera Regiunilor.

Rezultatul este o înfrângere clară pentru președintele Boric, care venise la putere cu o agendă de stânga.

Chile are nevoie de reformă, dar nu are nevoie de comunism și exact asta încerca acest proces. Crea inegalitate și diviziune în Chile”, a spus o alegătoare, citată de AFP, informează BBC.

Este de așteptat, în aceste condiții, ca președintele Boric să revină cu o propunere mai moderată.

Citiți și:
Rămas bun emoţionant din partea poporului pentru preşedinta din Chile atunci când aceasta şi-a terminat mandatul
Prețul la energia electrică din Chile a scăzut până la zero

 

yogaesoteric
23 octombrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More