Beneficiile mai puțin cunoscute ale mărarului. Iată cum poate fi utilizat

Mărarul este un condiment foarte aromat, originar din regiunile situate la est de Mediterana. Pe lângă întrebuinţarea în bucătărie, în Evul Mediu era folosit şi pentru a alunga spiritele rele.

Pentru români este un simbol al vitalității.

Efectele benefice ale mărarului au fost menționate şi în farmacopeea egipteană de acum 5000 de ani.

Este o mirodenie foarte folosită în Europa, dar şi în India, unde frunzele uscate de mărar se folosesc atât la aromatizarea salatelor şi sosurilor cât şi a lichiorurilor şi dulceţurilor.

Bogat în potasiu, sodiu şi sulf, mărarul este un foarte bun diuretic.

Ameliorează anxietatea şi epuizarea nervoasă, insomnia, tulburările digestive, întăreşte unghiile. Conţine ulei volatil între 2,5-4% în frunzele de mărar și în ramurile tinere și între 3-6% în semințe. Mai este bogat în calciu, potasiu, fier, magneziu, vitaminele A, B şi C.

Uleiul volatil de mărar conţine între 40-60% carvona (un puternic antioxidant specific mărarului, dafinului şi chimenului), substanţă cu un puternic efect anti-cancerigen.

Mărarul are proprietăţi digestive, antispastice, antiinflamatorii şi diuretice. Pe vremuri, el era folosit pentru calmarea crizelor de epilepsie şi dacă în timpul unui banchet cineva ar fi băut prea mult, era folosit pentru a calma excesul. Se pare că are şi proprietăţi afrodisiace.

Sub formă de macerat la rece, mărarul stimulează sistemul digestiv, seminţele opresc sughiţul, înlătură durerile de cap, tusea, stimulează lactaţia, ajutǎ la eliminarea gazelor intestinale, la diminuarea crampelor şi are acţiune antiseptică intestinală.

Indigestie

Mărarul ajută la digestie, stimulând eficient secreţia de sucuri gastrice şi de bilă. Consumaţi o linguriţă de mărar verde înainte de masă sau la felul întâi.

Gastrita hiperacidă

Un remediu simplu dar eficient pe bază de mărar calmează durerea, reduce secreţia acidă, normalizează digestia şi pofta de mâncare. Adăugaţi 2-4 linguriţe de mărar tăiat mărunt în 250 ml de iaurt. Amestecaţi-le bine în blender, apoi lăsaţi-le să se macereze timp de 40 de minute. Consumaţi remediul pe stomacul gol, de 2 ori pe zi.

Balonare, colită de fermentaţie

Mărarul stopează dezvoltarea bacteriilor în intestin, prevenind formarea gazelor şi apariţia colicilor abdominale. Consumaţi la fiecare masă câte o linguriţă de frunze proaspete de mărar tocat mărunt, timp de o lună.

Colita de putrefacţie

Timp de o lună sau două, consumaţi înainte de fiecare masă o salată de varză, de castravete sau de salată verde, 2 linguriţe de mărar tocat şi 1 linguriţă de oţet de mere. Acest remediu contribuie la reglarea rapidă a florei intestinale.

Candidoza digestivă

Planta are proprietăţi antifungice foarte puternice, iar iaurtul reface flora digestivă normală, împiedicând dezvoltarea tulpinilor de candida. Consumaţi jumătate de litru din remediul de mărar şi iaurt, timp de 30 de zile.

Sughiţ, spasme digestive

Mărarul conţine anumite substanţe, care au efecte antispastice puternice. Mestecaţi îndelung câteva tulpini de mărar.

Alăptare, refacere rapidă după naştere

Consumul zilnic de frunze proaspete de mărar este benefic pentru femeile care au născut recent, deoarece stimulează secreţia lactică, îmbunătăţeşte calitatea laptelui şi favorizează resorbţia ţesuturilor apărute în timpul sarcinii.

Consumaţi pâine unsă cu unt şi presărată cu puţină sare şi mărar tocat fin, dimineaţa şi seara.

Dureri de cap

Mărarul ajută la echilibrarea sistemului nervos. În caz de dureri de cap, inclusiv ameţeală şi vărsături, consumaţi câteva tulpini verzi de mărar.

Atenţie!

În timpul sarcinii este recomandat consumul a cel mult 5 grame de frunze de mărar pe zi.

Citiţi şi:
Remedii pentru accelerarea metabolismului
Terapia perfect naturală cu seminţe

yogaesoteric
1 iulie 2021

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More