Beneficiile masajului de drenaj limfatic

 

Sistemul limfatic este o parte importantă a sistemului imunitar, una dintre funcţiile sale importante fiind aceea de a elimina toxinele din trup. Când funcționează corect, eliminarea are loc datorită mișcărilor respiratorii și contracțiilor musculare naturale. Când însă, din diferite motive, ganglionii limfatici nu drenează suficient limfa, are loc o acumulare de toxine și deșeuri celulare care poate fi eliminată progresiv prin intermediul unui masaj de drenaj limfatic.

Masajul de drenaj limfatic este o tehnică sigură și blândă care vizează fluxul limfatic și ameliorează congestia limfatică, stimulând în același timp limfa și drenarea toxinelor din organism.

Care sunt avantajele masajului de drenaj limfatic?

Cercetările arată că masajul de drenaj limfatic poate împinge până la 78% din limfa stagnantă în circulație. Un studiu particular realizat în 2009 a arătat că masajul de drenaj limfatic a dus la scăderi semnificative ale intensității durerii și a calității vieții legate de sănătate la femeile cu fibromialgie primară.

Ca urmare, masajul de drenaj limfatic poate ajuta la eliminarea toxinelor și a deșeurilor din țesuturi. Creșterea fluxului limfatic va impulsiona de asemenea buna funcționare a sistemului imunitar, va reduce riscul de infecții și va grăbi vindecarea inflamațiilor.

Relaxarea provocată de masajul de drenaj limfatic poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerilor de cap și la reducerea durerii, depresiei, stresului, oboselii și insomniei. Mai mult, masajul de drenaj abdominal profund poate reduce durerea și constipația abdominală și poate restabili peristaltismul intestinal.

1. Ajută la eliminarea edemelor și limfedemelor

Edemul este acumularea anormală de lichid în diferite țesuturi ale trupului, în timp ce limfedemul se datorează acumulării de lichide și toxine în sistemul limfatic.
Deși masajul de drenaj limfatic poate reduce edemul, în unele cazuri îl agravează dacă edemul a ajuns să fie un simptom. Unele stadii severe ale edemelor sunt ciroza, bolile de rinichi și insuficiența cardiacă congestivă.
Dacă nu cunoașteți cauza edemului cronic, consultați un medic înainte de a primi masaj de drenaj limfatic.

2. Înainte și după operații chirurgicale

Masajul de drenaj limfatic este de asemenea utilizat înainte și după operații, în special în cazul procedurilor cosmetice. Contribuie eficient la o mai bună circulaţie a sângelui, îndepărtează limfa stagnantă din țesuturi și reduce stresul și anxietatea asociate cu operația.
După operație, masajul de drenaj limfatic va grăbi vindecarea și va reduce țesuturile cicatriceale și inflamațiile. Nu este indicat să se facă imediat după operație din cauza riscului de formare a cheagurilor de sânge și a infecției. Așteptați cel puțin șase săptămâni după operație sau până când medicul vă recomandă să realizați masaj limfatic.

3. Întărește imunitatea

Deoarece sistemul imunitar este direct legat de sistemul limfatic, masajul de drenaj limfatic poate stimula circulația globulelor albe din sânge, poate îmbunătăți funcția sistemului imunitar și poate crește producția de anticorpi. Aceasta va elimina infecții precum răcelile sau gripa și va reduce inflamațiile.
Persoanele care sunt predispuse să se îmbolnăvească sunt, de asemenea, încurajate să primească masaj de drenaj limfatic în mod regulat. Recomandarea generală este un masaj zilnic timp de o săptămână sau un masaj săptămânal pentru un interval de timp de trei luni.

4. Ameliorează tensiunea și stresul

Stresul, după cum se ştie, afectează sistemul nervos simpatic, iar acest fapt determină încordarea mușchilor și crește ritmul respirator și cardiac. Cu toate acestea, masajul de drenaj limfatic va declanșa sistemul nervos parasimpatic, despre care se știe că relaxează mușchii și încetinește ritmul cardiac și respirator.

5. Îmbunătățește sănătatea pielii

Masajul de drenaj limfatic ar putea regenera, de asemenea, pielea afectată de o slabă circulație a sângelui. Această tehnică de masaj va stimula circulația sângelui, va aduce un aport de substanțe nutritive în piele și va elimina toxinele din celulele pielii.
Masajul este cunoscut ca fiind util pentru vindecarea de eczeme și acnee, deși cel mai bine este să evitați acest masaj în faza acută a oricărei probleme de piele. De asemenea, evitați masajul de drenaj limfatic atunci când pielea este infectată sau inflamată, cu simptome de încălzire, înroșire, durere sau umflare, pentru ca acea afecţiune dermatologică să nu se răspândească şi în alte zone care nu sunt infectate.

Cum se face masajul drenajului limfatic?

Există două etape ale masajului de drenaj limfatic – curățare și reabsorbție. Ideea este de a crea un vid cu o presiune blândă, astfel încât zona să fie pregătită să elimine lichid. Urmează pe scurt modul de funcționare al proceselor de curățare și reabsorbție.

Procesul de drenare

Acest proces cuprinde trei etape:
În primul rând, veți drena zona supraclaviculară. Vă veți întinde pe o suprafață confortabilă, plată, cu brațele încrucișate și cu mâinile sprijinite sub claviculă. Apoi veți ridica coatele încet. Această acțiune musculară oferă presiunea necesară pentru a pregăti zona pentru drenarea lichidului limfatic.

În continuare, veți drena zona axilară, care se găsește pe partea posterioară a brațelor. Pentru aceasta, veți odihni o mână deasupra capului în timp ce folosind cealaltă mână veți face niște mișcări blânde de-a lungul brațului dinspre umăr către cot.

În cele din urmă, veți drena zona dinspre interiorul coatelor. În această etapă, veți prinde această zonă cu degetele mâinii opuse și veți trage ușor de piele.
Aceste mișcări pot fi repetate de 10 ori pe zi.

Este indicat să se maseze fiecare parte a trupului și nu doar partea cu limfedem.
Se recomandă să fie acordate cel puțin 20 de minute pe zi acestui tip de masaj.

Procesul de reabsorbție

În etapa de reabsorbție a masajului de drenaj limfatic, veți începe de la partea afectată a trupului care este cea mai îndepărtată de centrul trupului. De exemplu, dacă aveți limfedem în braț sau mână, începeți cu vârfurile degetelor. Veți folosi apoi o mișcare blândă la suprafața pielii, masând de la vârful degetelor de la mână până la cot, apoi de la cot la umăr.

Când începeți reabsorbția la picioare, se vor așeza ambele mâini în spatele genunchilor și se vor realiza mișcări de rotație înspre în sus, de 10 până la 15 ori. Genunchiul este acum gata să preia lichid limfatic din partea inferioară a piciorului. Astfel vom masa gamba de jos în sus, ușor, împingând lichidul limfatic către genunchi.

Când este recomandat să evitați masajele limfatice?

Există circumstanțe în care este indicat să evitați masajul de drenaj limfatic. De exemplu, în cazul în care dezvoltați limfedem după o operație, deoarece poate apărea umflarea. Pacienții cu limfangită ar fi indicat să înceteze tratamentul de masaj până când infecția a fost complet curățată.

Persoanele cu risc de coagulare a sângelui vor aștepta de asemenea să se vindece de tromboza venoasă profundă înainte de a fi tratate prin masaj de drenaj limfatic. Pacienții cu insuficiență cardiacă congestivă vor fi monitorizați, de asemenea, înainte de masajul drenajului limfatic, astfel încât prea mult lichid să nu se mobilizeze prea repede și să creeze presiune asupra inimii.

Mai mult, dacă aveți probleme renale, astm bronșic, tromboză acută, probleme tiroidiene, boli autoimune, diabet, hipotensiune, tumori maligne sau sunteți tratat cu chimioterapie sau orice medicament, consultați medicul înainte de a utiliza masajul de drenaj limfatic.

Concluzii

Sistemul limfatic este proiectat pentru a elimina deșeurile din organism. Cu toate acestea, limfedemul va apărea atunci când lichidele, deșeurile celulare și toxinele se acumulează în sistemul limfatic adesea din cauza intervențiilor chirurgicale sau a altor afecţiuni. Masajul de drenaj limfatic va ajuta la stimularea limfei și la scurgerea acestor deșeuri și toxine din organism. Beneficiile masajului de drenaj limfatic includ îmbunătățirea sănătății pielii, ameliorarea stresului și a tensiunii, întărirea sistemului imunitar, îmbunătățirea alăptării și reducerea edemelor.

Este indicat să practicați masajul de drenaj limfatic sub îndrumarea unui specialist, cum ar fi un terapeut, un medic sau un asistent medical. Nu uitați să consultați un medic înainte de a utiliza masajul de drenaj limfatic, deoarece poate afecta fluxul de limfă atunci când aveți anumite probleme de sănătate sau luați anumite medicamente.

Citiți și:

14 modalități neobișnuite pentru eliminarea stresului, recomandate de psihologi 
Importanţa şi necesitatea folosirii uleiului în procedura de masaj terapeutic

 

yogaesoteric
21 ianuarie 2020


 

Also available in: English Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More