Bhuvaneshwari reprezintă puterea deschiderii şi a expansiunii nesfârşite

 

În cele patru Vede hinduse, Bhuvaneshwari este cunoscută ca fiind Aditi, ceea ce înseamnă Divina Mamă Cosmică, infinită şi indivizibilă, originea a tot ceea ce se manifestă, matca primordială, spaţiul. În ea se naşte însăşi lumina şi de aceea ea reprezintă mama Soarelui şi a tuturor zeităţilor solare care îi poartă numele (aditya-şi). Bhuvaneshwari creează spaţiul pentru a putea da naştere ulterior tuturor lucrurilor din Manifestare. În mod similar, spaţiul conştiinţei noastre este creat tot de Bhuvaneshwari, pentru a ne permite astfel să ne manifestăm ca individualităţi în lumea în care existăm şi de a cunoaşte natura Divină din noi.

Este prin urmare simplu să înţelegem faptul că, la nivelul întregii Creaţii, spaţiul are multe niveluri de manifestare, într-o deplină conformitate cu rezonanţele vibratile ale energiilor subtile care îl alcătuiesc. De pildă, pe lângă spaţiul fizic care ne înconjoară şi care, de fapt reprezintă un anumit tip de energie subtilă formatoare, mai există şi spaţiul mental, care de asemenea este nesfârşit, asemeni spaţiului fizic. Spaţiul mental prezintă, la rândul său, multe alte niveluri de subtilitate, care culminează cu spaţiul suprem al purei conştiinţe dumnezeieşti, care se află dincolo de orice fel de manifestare. Toate aceste tipuri diferite de spaţii nu reprezintă altceva decât aspecte şi funcţii diferite ale lui Bhuvaneshwari. Ca de exemplu, ea este cunoscută ca fiind un aspect al Zeiţei Parvati, fiica munţilor Himalaya şi contrapartea lui Shiva. Ea este Stăpâna Sferelor (a Lumilor) şi Noaptea Realizării Perfecte (Siddha-Ratri). Ea este şi un aspect a lui ParaShakti, Puterea Supremă a Energiei Universale, a Creaţiei, a Iluziei, a Disoluţiei şi a Distrugerii. Marea Putere Cosmică Bhuvaneshvari este asemenea Marii Puteri Cosmice a Timpului Kali, zeiţa neînfricată a Morţii. Prin favorurile pe care le oferă, Bhuvaneshwari se aseamănă cu Zeiţa Durga şi cu Lakshmi. Ea este liniştea Morţii şi trezirea la Viaţă. Ea este cunoscută ca Stăpâna Yoga-i şi Mama Divină cea plină de înţelegere. Marea Putere Cosmică Bhuvaneshwari binecuvântează pe cei care o adoră, îndepărtându-le fricile şi temerile, ajutându-i la realizarea pe calea spirituală.

Ştiinţa modernă a ajuns abia acum, în perioada ultimelor decenii, la concluzia foarte importantă că spaţiul (akasha) reprezintă de fapt, „materia” primordială din care iau naştere mai apoi toate celelalte elemente (aerul, focul, apa şi pământul). De pildă, substanţa din care este alcătuit pământul nu reprezintă altceva, în esenţă, decât o concentrare sau, cu alte cuvinte, o „focalizare” specifică a spaţiului (sau a eterului (akasha)) într-o anumită zonă. Sub acest aspect, al „substanţei” primordiare din care apare totul în manifestare, Marea Putere Cosmică Bhuvaneshwari mai este cunoscută ca Prakriti sau Mama Natură. Nu trebuie să uităm însă faptul că acest spaţiu originar, fundamental al oricărei manifestări ulterioare este, la modul esenţial vorbind, conştiinţă pură şi, prin urmare, el reprezintă o expresie inefabilă a libertăţii şi a fericirii nesfârşite.

Dintr-o altă perspectivă, Bhuvaneshwari mai este numită şi Maya, adică Marea Iluzie Universală. Bhuvaneshwari desfăşoară astfel nenumărate „fire” iluzorii ale Universului în care fiinţele ignorante se încurcă tot mai mult, complicând astfel roata samsara-ică proprie individului (adică ciclul naşterilor succesive în Manifestare, pe diferitele niveluri de vibraţie ale acesteia). Atunci când măsurăm, când apreciem, când comparăm sau când ierarhizăm diferitele lucruri sau obiecte, noi nu facem altceva decât să cădem în capcana numelor şi formelor iluzorii care definesc aceste obiecte, uitând aproape cu desăvârşire realitatea spaţiului unitar fundamental, care reprezintă de fapt, matricea primordială din care ele au apărut. Orice formă care se manifestă în domeniul obiectiv este în fapt un conglomerat de unde energetice care subzistă în virtutea rezonanţelor specifice ale acelei forme în spaţiul infinit. De aceea, una din metodele importante de a transcende cu uşurinţă iluzia căreia ne supunem aproape în fiecare clipă este aceea de a „învăţa” să vedem în jurul nostru, pretutindeni, spaţiul sacru al mamei Divine Bhuvaneshwari, spaţiu care de fapt este Conştiinţa ei gigantică şi inefabilă ce ne cuprinde pe toţi într-o îmbrăţişare plină de bunătate şi compasiune. De altfel, conştiinţa reprezintă însuşi „câmpul fundamental” în care apar şi se petrec toate evenimentele, toate fiinţele şi toate obiectele, fără de care ele nu ar avea nici un fel de semnificaţie sau scop. Prin urmare, realizarea unei prize sintetice şi eficiente de conştiinţă asupra acestei realităţi fundamentale, care este spaţiul nesfârşit, manifestare grandioasă a conştiinţei divine a Marii Puteri Cosmice Bhuvaneshwari, ne va conferi imediat capacitatea de a avea acces la oricare dintre modalităţile sale de expresie (obiecte, fenomene etc.), prin simplul act de exercitare focalizată a voinţei noastre.

Bhuvaneshwari reprezintă vidul în forma sa creatoare, din care izvorăşte Creaţia şi care susţine dezvoltarea ei ulterioară. Este important să subliniem aici faptul că acest vid nu este vidul anterior Creaţiei, care este transcendent şi pe care îl reprezintă Marea Putere Cosmică Dhumavati. Din punct de vedere al localizării, Bhuvaneshwari se află pretutindeni în spaţiu. Practic, putem afirma că noi ne aflăm mereu în sfera de conştiinţă gigantică a lui Bhuvaneshwari, dar dincolo de această realitate (care implică o dimensiune macrocosmică), zeiţa reprezintă mai cu seamă spaţiul extrem de subtil din inima noastră, în care este conţinută într-un mod tainic întreaga Manifestare şi care totodată reprezintă locul sacru în care ne putem identifica prin revelare spontană şi beatifică cu conştiinţa Sinelui nostru Suprem Nemuritor (Atman). Bhuvaneshwari este puterea dragostei. Iubirea lui Bhuwaneshwari pune capăt ataşamentelor şi suferinţelor de care avem parte, făcându-ne conştienţi de iubirea adevărată, cosmică, fără formă dar care conţine în ea toate formele de manifestare.

Înapoi …            Continuare …

yogaesoteric

Also available in: English Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More