Big Brother și la Poliția Locală. Angajații instituției vor înregistra audio-video tot ce mișcă
Atenție! Polițiștii locali te filmează!
Pe motiv că nu pot dovedi că au fost bătuți sau scuipați în timpul serviciului, polițiștii locali vor avea dreptul să înregistreze audio-video atunci când se vor afla în timpul serviciului, fără permisiunea persoanelor vizate, se arată într-un proiect legislativ depus la Senat. Parlamentarii susțin că sistemul Body-Cam va descuraja săvârșirea faptelor ilegale, precum și eventualele abuzuri ale polițiștilor locali.
Polițiștii locali ar putea fi dotați, în scurt timp, cu sisteme de înregistrare tip Body-Cam, chiar înaintea celor de la Poliția Națională, având în vedere bugetele grase ale instituției. Parlamentarii au inițiat un proiect de lege în acest sens, cu mari șanse de adoptare, prin care Poliția Locală va avea dreptul de a înregistra, fără permisiune, pe oricine.
„Având în vedere necesitatea îmbunătățirii permanente a cadrului legislativ național, în concordanță cu dezvoltarea tehnologică în ceea ce privește utilizarea instrumentelor de tip foto-audio-video de orice tip, inclusiv Body Worn Camera, de către instituțiile statului, este oportun ca aceste sisteme foto-audio-video, de orice tip, să poată fi folosite cu succes și în deplină legalitate și de către Poliția Locală din România. Astfel, aceste sisteme este necesar să fie legiferate ca măsuri specifice de protecție și adaptate competențelor ce revin Poliției Locale, respectiv polițiștilor locali, ca instituție ce exercită prerogative de autoritate publică, în ceea ce privește prevenirea, cercetarea și combaterea faptelor antisociale legate de ordinea și liniștea publică, pazei bunurilor, circulației pe drumurile publice, disciplinei în construcții și al afișajului stradal, protecției mediului, activităților comerciale, evidența populației”, se arată în motivarea proiectului de act normativ.
Totodată, arată inițiatorii, această măsură va duce la dovedirea faptelor de ultraj și a acuzațiilor îndreptate împotriva polițiștilor locali cu privire la modul de exercitare a atribuțiilor de serviciu, precum și de protecție a persoanelor ce fac obiectul intervențiilor și acțiunilor polițiștilor locali.
Scopul: dovedirea ultrajului
Deoarece în prezent nu există posibilitatea dovedirii faptelor de ultraj săvârșite împotriva polițiștilor locali, legiferarea sistemelor foto-audio-video de orice tip este oportună, susțin parlamentarii.
„Acestea reprezintă mijloace eficiente de descurajare a săvârșirii unor fapte ilegale, ca urmare a conștientizării faptului că intervențiile și acțiunile polițiștilor locali sunt înregistrate”, susțin parlamentarii. Potrivit acestora, legiferarea sistemelor de înregistrare are ca obiectiv ca intervenția polițiștilor locali prin înregistrarea în spații publice prin aceste sisteme audio-video portabile să fie realizată fără consimțământul persoanelor vizate. „În scopul realizării atribuțiilor de serviciu, activităților de prevenire și de menținere a ordinii și siguranței publice, acțiunile polițistului local în spații publice pot fi înregistrate cu mijloace foto-audio-video din dotare, fără consimțământul persoanelor vizate”, se arată în proiectul de act normativ care modifică Legea Poliției Locale nr.155/2010.
Liber și la girofare
Un alt proiect legislativ depus la Senat instituie dreptul Poliției Locale de a-și dota mijloacele de transport cu dispozitive de avertizare sonore și luminoase de culoare albastră, exact ca ale Poliției Naționale, Jandarmeriei, Poliției de Frontieră, Autorității Vamale Române, Agenției de Administrare Fiscale, Ambulanței și Protecției Civile.
„De la momentul la care se va realiza această modificare legislativă, și Poliția Locală va beneficia de cadrul legal necesar pentru utilizarea dispozitivelor sonore și luminoase de culoare albastră, cu care sunt deja dotate mijloacele de transport, permițând conducătorilor acestor mijloace de transport să acționeze în deplină legalitate, fără a exista niciun risc de a fi sancționat pentru încălcarea OUG 195/2002, în condițiile în care îndeplinește atribuții de serviciu care impun deplasarea imediată la locul misiunii”, se precizează în expunerea de motive a proiectului legislativ.
Citiți și:
Big Brother în şcoli: Legile Educaţiei aduc supravegherea audio-video a elevilor!
Big Brother în acțiune: San Francisco desfășoară un program pilot care permite poliției să monitorizeze în direct camerele de supraveghere private
yogaesoteric
23 mai 2023