Tranzacționarea, „cutia neagră” a companiilor energetice europene

Tranzacționarea acționează nu doar ca un liant care ține laolaltă părțile disparate ale operațiunilor giganților energetici, de la producție la rafinare, ci și ca un mijloc de a obține profituri, indiferent dacă vremurile sunt bune sau rele.

Dar Shell și colegii săi, cum ar fi BP și TotalEnergies, sunt extrem de reticenți în a dezvălui cât de importantă este pentru profitabilitatea lor.

Analiștii de la Bernstein au estimat că Shell a obținut anul trecut, din tranzacționare, câștiguri înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare de 16,6 miliarde de dolari, în timp ce TotalEnergies și BP au obținut 11,5 miliarde de dolari și, respectiv, 8,4 miliarde de dolari.

Pentru a pune în context câștigurile comerciale extraordinare ale Shell, acestea au fost mai mari decât profitul net obținut de ENI, compania energetică majoră din Italia, în 2022, din toate operațiunile sale, inclusiv producția de petrol și gaze.

Volumele pe care le tranzacționează sunt la fel de atrăgătoare, Bernstein estimând că dealerii de petrol și gaze ai Shell mișcă aproximativ 14 milioane de barili echivalent petrol pe zi – de multe ori mai mult decât ceea ce produce în realitate. Se estimează că BP tranzacționează aproximativ 11 milioane de barili. Ambele cifre sunt mai mari decât cele ale celor mai mari comercianți privați de mărfuri, precum Vitol și Trafigura.

Ascunderea unei părți atât de mari din activitatea Shell și BP nu este, fără îndoială, bună pentru investitori. Pot exista motive comerciale întemeiate pentru a nu dezvălui mecanismele exacte ale unei operațiuni comerciale, dar o companie cotată la bursă ar fi necesar să fie mai transparentă în ceea ce privește o ramură a activității sale care generează aproape 20% din profiturile sale.

Opacitatea s-ar putea să nu fie de ajutor nici în reducerea diferenței de evaluare dintre Shell și BP față rivalii americani ExxonMobil și Chevron.

Riscul este ca investitorii să nu considere profiturile mari obținute de Shell și BP din tranzacționare ca fiind mai degrabă o parte ușoară de obținut atunci când se fac pariurile decât o parte previzibilă și recurentă a activității lor pe care să o poată evalua.

Mai important, tranzacționarea va fi o parte tot mai importantă a modelului de afaceri al marilor companii europene.

Pe măsură ce energia regenerabilă crește ca importanță, tranzacționarea va juca un rol important în a ajuta la creșterea marjelor mai subțiri oferite în viitor. Și puțini sunt cei din industrie care se așteaptă ca volatilitatea – elementul vital al tranzacționării – să se disipeze în mod substanțial.

Pentru companiile petroliere, volatilitatea ar fi necesar să însemne profit pentru brațele lor comerciale. Este timpul ca acestea să deschidă ușile puțin mai larg pentru a le permite investitorilor să aprecieze exact ce se petrece.

Citiți și:
Suntem luați de proști: UE cumpără petrol rusesc la suprapreț, vândut de țări din Asia care nu dau doi bani pe embargoul americanilor!
Giganții petrolieri, denunțați ca „mincinoși” la Davos. ONU: „Au ascuns date despre încălzirea globală”
Fost cap al armatei, întrebare-cheie pentru SRI: Sunt corporațiile petroliere străine amenințări la siguranța națională?

 

yogaesoteric
23 mai 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More