Biserica Catolică a distrus dosare despre autori ai abuzurilor sexuale din rândurile sale

 

Biserica Catolică a distrus dosare despre autori ai abuzurilor sexuale din rândurile sale, a recunoscut cardinalul german Reinhard Marx, consilier apropiat al papei Francisc, în cadrul unui summit pe această temă care a avut loc la Vatican în luna februarie, informează France Presse, potrivit Agerpres.

„Administraţia nu a ajutat la îndeplinirea misiunii Bisericii, ci, dimpotrivă, a ascuns-o, a discreditat-o şi a făcut-o imposibilă. Dosare care ar fi putut documenta aceste acte teribile şi indica numele celor responsabili au fost distruse sau chiar nu au fost constituite”, a declarat preşedintele Conferinţei Episcopilor din Germania într-un discurs rostit în faţa a 190 de participanţi la reuniune.

„Abuzul sexual asupra copiilor şi tinerilor este, într-o măsură considerabilă, cauzat de abuzul de putere din cadrul administraţiei”, a susţinut cardinalul german, în lunga sa prezentare despre necesitatea ca Biserica să aibă o administraţie la înălţimea scandalurilor sexuale care i-au stricat imaginea.

„În locul vinovaţilor, victimele au fost cele mustrate şi cărora li s-a impus să tacă”, a spus el.

„Proceduri şi procese stabilite pentru urmărirea penală a infracţiunilor au fost în mod deliberat nerespectate, mai degrabă lăsate deoparte şi ignorate. Drepturile victimelor au fost, de fapt, călcate în picioare şi lăsate la capriciile unor persoane individuale”, a spus cardinalul Marx.

El a estimat, de asemenea, că „secretul pontifical” adesea invocat de Biserică nu avea nicio justificare, în opinia sa, în faţa cazurilor de abuz sexual comis de membrii săi.

Responsabilul religios a cerut, totodată, o mai mare transparenţă în jurisprudenţa Bisericii, o cerere importantă a victimelor abuzurilor sexuale. Potrivit cardinalului german, numărul cazurilor examinate de instanţele bisericeşti şi detaliile acestor cazuri este necesar să fie făcute publice cât mai mult posibil.

În perioada 21-24 februarie 2019, la Vatican s-a desfășurat un summit deschis de papa Francisc pe tema „protejării minorilor”, la care au participat aproape 200 de figuri importante din ierarhia Bisericii Catolice. Acest eveniment fără precedent a fost organizat în urma unei noi serii de scandaluri izbucnite în Statele Unite, Chile şi în alte părţi ale lumii, care au exacerbat criza generată de preoţii care au comis abuzuri asupra minorilor, care afectează deja de zeci de ani Biserica Catolică.


Citiți și:

Abuzul credinţei: bătăi şi torturi sexuale în orfelinatele Bisericii

Vaticanul zdruncinat de un scandal masiv de pedofilie. Sunt deja mii de victime

 

yogaesoteric
24 iunie 2019

 

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More