Bitcoin este „o formă extremă de anarhism liberal” și poate împiedica funcționarea societății – susţine un manager de fonduri

Un manager de portofoliu de la unul dintre fondurile hedge de top din Londra susține că bitcoin este un instrument speculativ și „o modalitate de a spăla bani proveniți din infracțiuni”, neavând „nicio utilitate reală în societate”.
Tim Bond, partener și manager de portofoliu la Odey Asset Management, fond cu active de peste 3 miliarde de dolari în administrare, spune că bitcoin poate împiedica societatea să funcționeze într-o manieră eficientă și etică.

Dacă bitcoin începe să înlocuiască banii fiat (monede emise de guvern, care nu sunt susținute de bunuri fizice sau de altă natură), abilitatea guvernelor de a taxa, cheltui și redistribui va fi grav afectată”, arată Bond într-un interviu pentru MarketWatch.

În acest sens, bitcoin este vârful de lance al unei forme extreme de anarhism libertarian și probabil acesta este și motivul pentru care este așa de popular în Silicon Valley”, a apreciat acesta.

Bond, fost managing director și șef alocare active globale la Barclays Capital, spune că nici el și nici Odey Asset Management, fond înființat de multi-milionarul britanic Crispin Odey, nu dețin bitcoin.

În opinia mea, bitcoin este o clasă de active deosebit de ticăloasă”, a adăugat acesta, cu referire la consumul ridicat de energie electrică necesar pentru minarea, sau crearea, de noi criptomonede.

Bond a citat un calcul al Centrului pentru Finanțe Alternative de la Universitatea Cambridge, potrivit căruia computerele dedicate mineritului de bitcoin consumă anual peste 120 TWh de electricitate.

Mineritul de bitcoin are loc în special în economiile asiatice (65% în China), unde alimentarea cu energie electrică provine din cărbune și alți combustibili fosili. Prin urmare, putem calcula că mineritul bitcoin produce aproximativ 55 de milioane de tone de CO2 pe an, echivalent cu emisiile anuale de CO2 din Finlanda și mai mult decât emisiile unor țări precum Danemarca, Suedia și Norvegia.”

Este dificil să ne gândim la orice altă activitate umană care este, în același timp, atât de lipsită de sens și atât de nocivă pentru planetă”, a conchis Bond.

Citiți și:
Locul de unde se extrage… Bitcoin-ul, moneda digitală. Hangarele Bitmain sunt unele dintre cele mai mari cybermine din lume
Criptomonedele pot băga în faliment o țară întreagă

yogaesoteric
14 iulie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More