Bogații vor deveni putrezi de bogați, săracii și mai săraci…

 

În vremuri pandemice, aidoma celor de război, apar acei descurcăreți care fac averi incomensurabile. Îmbogățiții de război, oameni care pentru a face averea să sporească „nu au mamă și tată” și nu respectă nicio normă morală sau legală pentru a obține venituri uriașe, în timp ce marea majoritatea se zbate în sărăcie, boli și distrugeri. Și în vremuri de pandemie cei foarte puțini bogați au devenit și mai bogați. Accelerarea excesivă a digitalizării și distanțării sociale are ca scop și crearea unor pârghii pentru ca cei bogați să devină și mai bogați.

Practic, restrângerea libertăților și drepturilor omului cu nenumăratele restricții impuse nu are ca scop doar limitarea pandemiei Covid-19, ci și crearea cadrului propice de afaceri în noul context online. Se crează pârghii legale ca bogații să fie mai bogați, iar protestele celor săraci sunt interzise datorită restricțiilor sanitare. De lipsa de reacție a celor săraci profită cei foarte bogați, care au instrumente prin instituțiile globale, internaționale și transnaționale de a controla situația și geopolitica în interesul afacerilor lor.

Dacă digitalizarea este considerată de unii mersul firesc, grăbirea acestui mod de inter-relaționare creează clivaje într-o societate încă nepregătită la noile metode online, aspect de care profită marile corporații, care au instrumentele de a prospera în dauna cetățenilor, care nici măcar nu mai au dreptul să organizeze o manifestare publică de protest. Digitalizarea să fie organică. Vor fi numeroase victimele digitalizării accelerate, fapt ce va duce la o crește uriașă a șomajului și la o înstrăinare cu efecte psiho-sociale grave.

Digitalizarea era necesar să fie treptată, pentru ca cetățenii și firmele mici să se poată acomoda și să se creeze slujbe alternative, iar clasa lucrătoare să identifice metode de diminuare a înstrăinării prin distanțare socială, care împiedică coagularea reacției sindicale la agresiunea și lăcomia celor foarte bogați.

Dacă pentru marea majoritate pandemia a generat probleme financiare, nu la fel se poate spune despre multimiliardarii lumii, inclusiv despre Bill Gates, fondatorul Microsoft. Bill Gates s-a implicat puternic în lupta împotriva pandemiei de coronavirus încă de la începutul acesteia. În luna mai a.c. declara că Fundația Gates, cea mai mare fundație privată la nivel mondial, va dona nu mai puțin de 300 de milioane de dolari pentru tratamente, detecție și obținerea unui vaccin împotriva Covid-19. El va produce vaccinul, după metoda virus și anti-virus din lumea digitală a calculatoarelor.

Cu toate aceste donații însă, averea sa a crescut în timpul pandemiei și chiar dacă nu la fel de spectaculos ca în cazul altor multimiliardari, a fost totuși un plus consistent. Astfel, conform datelor Bloomberg, averea lui Bill Gates a crescut de la începutul anului cu 8,39 miliarde de dolari ajungând la 121 de miliarde de dolari. Deși pare o sumă enormă, aceasta pare „mărunțiș” în fața sumei de 80 de miliarde de dolari câștigate de Jeff Bezos, fondatorul Amazon, sau a celor peste 62 de miliarde de dolari câștigați de patronul Tesla, Elon Musk.

Cei foarte bogați au devenit și mai putrezi de bogați, asta în timp ce șomajul, înstrăinarea și scăderea producției face ravagii pe mapamond. Contracția în UE este de circa 12%, iar rata sinuciderilor a crescut în urma distanțării sociale și restricțiilor impuse de pandemie, care iată i-a afectat pe cei mulți și săraci, nu pe cei mai mari bogați ai lumii. De aceea, în acest context dramatic, se impune cel puţin luarea unor măsuri graduale privind digitalizarea, cu măsuri de protecție față de controlul impus de comerțul și politica online, inclusiv faţă de supraveghere.

Munca de acasă a făcut ca angajații să nu mai aibă un program de opt ore, ci să fie la dispoziția corporațiilor non-stop, inclusiv în weekend, în timp ce pentru patroni au scăzut cheltuielile cu întreținerea birourilor. Este numai un mic exemplu al distorsiunii cauzate de digitalizarea fără reguli, de care profită cei bogați și puternici.

Politicienilor le convine un cadru de restricții pentru că poporul docil nu mai are dreptul legal și sindical de a protesta, iar mass-media este controlată de cei câțiva foarte bogați prin publicitate. Se creează o neo-iobăgie contemporană digitală, despre care a scris profetic C. Dobrogeanu-Gherea la începutul secolului trecut.
În noua eră digitală și pandemică puținii bogați vor deveni și mai putrezi de bogați, iar marea masă a săracilor și mai săraci.

O echilibrare drepturi / venituri / profituri este absolut necesară în noua epocă digitală, astfel ne vom întoarce la un neo-sclavagism după modelul Romei antice. Democrația este în impas din cauza lăcomiei celor câțiva foarte bogați, care se folosesc de restricții și lipsa drepturilor și libertăților, ca instrumente personale, pentru a-și spori averea și puterea, cu complicitatea unor politicieni puși și promovați de cei interesați de accelerarea digitalizării fără contra-măsuri liberale, economice și psiho-sociale.


Citiţi şi:

Bogaţii planetei profită de pe urma coronavirusului: «E chilipirul secolului». Afaceri de miliarde

De ce există atât de multă sărăcie? Pentru că o mână de bogaţi care deţin averea globală nu îi lasă pe săraci să iasă din mizerie, luându-le partea

Primii 50 cei mai bogați americani au o avere egală cu cea pe care o are cumulat jumătate din populația țării

 

yogaesoteric
15 decembrie 2020

 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More