Bolile de inimă pot provoca în mod direct disfuncții ale creierului

Inima și creierul ocupă locuri diferite în trupul nostru, însă în mod surprinzător prezintă aceleași nevoi – furnizarea constantă de sânge bogat în oxigen și o rețea de vase de sânge neobstrucționate pentru circulația acestuia.

Arterele sănătoase sunt esențiale pentru ambele organe – inimă și creier – pentru a funcționa în mod corespunzător.

Bolile de inimă pot provoca în mod direct disfuncții ale creierului, ceea ce ar putea duce apoi la demență și la triplarea cantității de proteină specifică bolii Alzheimer în creier, spun oamenii de știință de la University of Sheffield’s Neuroscience and Healthy Lifespan Institutes, care au realizat un studiu pe această temă.

Noua cercetare, publicată în eLife, a descoperit că bolile de inimă provoacă o slăbire a unei funcții cheie a creierului prin care se leagă activitatea creierului de fluxul sanguin, ceea ce înseamnă că de fapt creierul primește mai puțin sânge pentru aceeași doză de activitate, scrie medicalxpress.com.

Aceasta se petrece la pacienții cu boli de inimă înainte de acumularea de grăsime în vasele de sânge ale creierului (ateroscleroză) și este un preludiu al demenței. Până acum nu a fost clar cum pot apărea unele forme de demență vasculară cu ani înainte de ateroscleroza în creier.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că o combinație dintre bolile de inimă și o predispoziție genetică pentru boala Alzheimer triplează cantitatea de beta-amiloid, o proteină care se acumulează și declanșează boala Alzheimer și crește nivelul unei gene inflamatorii (IL1) din creier.

Dr. Osman Shabir, autorul principal al studiului de la Universitatea din Sheffield, a declarat că „boala Alzheimer este cea mai comună formă de demență la nivel mondial, iar boala cardiacă este un factor de risc major atât pentru Alzheimer, cât și pentru demență”.

Noile descoperiri sunt esențiale pentru a îmbunătăți înțelegerea noastră privind legăturile dintre bolile de inimă și demență.

Citiți și:
Gândurile şi emoţiile nefaste persistente ajung să se manifeste sub formă de boli
Banalul ciulin, un ajutor preţios pentru vindecarea a numeroase boli

 

yogaesoteric
5 mai 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More