Gândurile şi emoţiile nefaste persistente ajung să se manifeste sub formă de boli

Cum influențează mintea starea fizică?

Mintea umană este atât de puternică încât poate să influenţeze inclusiv starea trupului nostru. Mulţi dintre noi poate că au trecut prin experienţa unei boli şi au avut senzaţia că odată cu acea suferinţă fizică, mintea şi conştiinţa funcționau mai încet ca de obicei, erau mai lente şi mai înceţoşate, nemaifiind la fel de receptive la diverşi stimuli sau senzaţii. De asemenea, atunci când o persoană se confruntă cu anxietate sau cu depresie, este probabil ca boala, pe lângă faptul că o afectează la nivel psiho-mental, să determine în același timp și apariția unei serii de simptome fizice.
Cercetările medicale din ultimii ani au arătat că o stare de agilitate şi de luciditate în sfera conştiinţei este asociată atât cu o stare fizică mai bună, cât şi cu o percepţie mai bună pe care o avem despre aceasta. Se pare că ordinea de la nivelul gândurilor şi ideile noastre şi o orientare a lor optimistă, constructivă au capacitatea, prin intermediul funcţionării sistemului nervos, să se transforme într-o stare fizică mai bună. În mod contrar, suntem mai vulnerabili în faţa bolilor atunci când mintea este agitată şi dezechilibrată.

Să ne gândim o clipă la acele momente în care ne-am simţit anxioşi: inima bătea mai puternic şi mai rapid decât de obicei, mâinile aveau un tremur uşor şi începeam să transpirăm. Toate acestea sunt simptome care apar deoarece ceea ce există în universul nostru lăuntric ne influenţează trupul. Totuşi, atunci când intensitatea unor gânduri sau emoţii este foarte mare sau se repetă în mod continuu, se pot produce perturbări şi chiar deteriorări importante la nivel fizic.

Una dintre conexiunile care a fost cel mai mult observată este aceea dintre starea psiho-mentală şi starea sistemului imunitar. Atunci când mintea nu funcţionează bine, de obicei se revoltă contra propriului trup şi potenţează orice atac care se produce din exterior. În acest sens, mintea poate fi asemănată cu un computer, iar sistemul imunitar cu un sistem antivirus. Dacă computerul funcţionează prost, atunci va dezactiva acest sistem antivirus.

Ce rol are creierul în acest proces?

Să nu uităm că în spatele ideilor şi gândurilor noastre există un corespondent chimic în sistemul nostru biologic. O structură fundamentală pentru a înţelege acest aspect este hipotalamusul, care are un rol foarte important în reglarea sistemului hormonal. Particularitatea acestei mici structuri este reactivitatea sa foarte ridicată față de trăirile noastre psiho-mentale, fie că acestea sunt sub formă de amintiri, fie sub formă de interpretare a stimulilor prezenți, sau sub formă de anticipare a evenimentelor viitoare. Astfel, hipotalamusul poate „să ne trezească” astfel încât să fim pregătiți pentru a acționa mai rapid, să ne relaxeze pentru a ne putea odihni sau să potențeze senzația de plăcere.

Ce influenţă are comportamentul nostru?

Așa cum am menționat anterior, conştiinţa poate influența în mod direct funcțiile trupului, dar mai există un alt aspect important, și anume influenţa generată de comportamentul nostru. Iată un exemplu: Cu toții avem etape în viață care nu sunt neapărat vesele și pline de motivație. De fapt, chiar dacă nu am trecut niciodată printr-o depresie, unele dintre senzațiile pe care le-am experimentat în aceste perioade se aseamănă cu cele care se produc în această boală. Din păcate, în aceste vremuri tulburi, abandonăm unele aspecte referitoare la atenția pe care ne-o acordăm atât pe plan fizic, cât și pe plan emoțional sau chiar spiritual. În acest sens, unul dintre primele aspecte care sunt afectate este, de obicei, alimentația. Astfel, ajungem să sacrificăm acele alimente care sunt mai sănătoase pentru altele care ne oferă mai multă plăcere gustativă, însă mai puține beneficii pentru sănătate. De ce facem aceasta? Se pare că dorim să obținem prin intermediul gustului plăcerea care am pierdut-o în alte aspecte ale vieții.

Din păcate, aceasta este modalitatea prin care hipotalamusul facilitează în universul nostru lăuntric senzația de bine pe care am pierdut-o într-un mod sau altul, adică modalitatea prin care dorim să evităm apariția gândurilor perturbatoare. Însă aceasta este o atitudine contraproductivă pentru sănătatea trupului. Totuși, pierderea echilibrului lăuntric nu este singurul motiv pentru care ne neglijăm alimentația. Celălalt motiv important este acela că, odată cu tristețea, obișnuiește să apară și lipsa motivației. Acțiunile care înainte erau de rutină, acum ni se par dificil de efectuat.

Diverse studii realizate pe persoane bolnave au arătat că o atitudine lăuntrică benefică a determinat ca pronosticul de însănătoșire să crească în mod considerabil. Acest fapt se poate datora unei influențe directe a gândurilor asupra biochimiei organismului sau asupra punerii în funcțiune a mai multor instrumente de control a bolii, cum ar fi realizarea exercițiilor fizice sau o alimentație sănătoasă și echilibrată.

Efectele emoţiilor şi ale gândurilor nefaste asupra trupului

Este posibil ca emoțiile să producă neplăceri sau tulburări fizice? Sentimentul de tristețe, de exemplu, ne produce oboseală. Specialiștii în psihosomatică afirmă că în funcție de tipul de sentiment pe care îl trăim, acesta va avea efecte asupra unei anumite zone din trup. Cu toții ar fi bine să luăm în considerare faptul că legătura trup-minte este cu mult mai puternică decât credem, deoarece gândurile și emoțiile noastre pot fi determinante atunci când stimulează producerea anumitor substanțe care ne pot influența în mod direct starea de sănătate fizică și emoțională. De exemplu, serotonina și dopamina sunt două substanțe pe care creierul le eliberează atunci când avem o stare de fericire sau de euforie.

La fel se petrece și în cazul emoțiilor perturbatoare, însă în loc ca acestea să facă bine trupului, îi pot genera durere și multe alte neplăceri care ne împiedică să ne simțim sănătoși. Creierul depozitează informații importante și determinante pentru comportamentul nostru și legătura acestuia cu trupul. Mai mulți experți au căzut de acord asupra faptului că noi toți avem capacitatea de a defini ceea ce este bine și ceea ce este greșit în fiecare situație, noi înșine fiind responsabili de a oferi o conotație optimistă, respectiv una pesimistă fiecăruia dintre evenimentele vieții.

Starea noastră emoțională se poate reflecta în anumite tulburări sau afecțiuni, care atunci când se instalează ne pot indica faptul că trecem printr-un moment dificil în care emoțiile și gândurile nefaste ne-au invadat. De exemplu, dacă simțim în mod constant o durere sau înțepenire a gâtului, aceasta poate să ne indice faptul că nu avem capacitatea de a vedea o situație anume din perspective diferite. O senzație de durere inexplicabilă în șolduri ne poate indica faptul că suntem cuprinși de teamă, posibil deoarece nu ne simțim capabili să luăm decizii importante. Durerile de omoplați sunt adeseori corelate cu durerile și suferințele din dragoste. Durerile de spate în zona de mijloc sunt corelate cu incapacitatea de a ne desprinde de trecut, iar durerile de spate în zona lombară sunt corelate cu stresul financiar. O senzație de durere la nivelul genunchilor poate să ne indice teamă, orgoliu și lipsă de control asupra ego-ului.

Atunci când trecem printr-o situație care ne produce mânie, în trupul nostru apare un efect biochimic care determină creșterea nivelului de adrenalină. Senzațiile de tristețe ne influențează mult starea energetică și motivația de a ne îndeplini responsabilitățile zilnice. Tristețea poate produce un exces de oboseală și o scădere importantă a nivelului de energie.

Cum să combatem gândurile şi emoţiile nefaste zi de zi?

Așa cum avem momente bune și pline de fericire, uneori ne confruntăm și cu momente dificile, care ne testează tăria interioară și capacitatea de a ne controla emoțiile. Pentru a face față gândurilor și emoțiilor perturbatoare care ne pot invada uneori, este foarte important să învățăm să avem o perspectivă benefică asupra oricărei experiențe, oricât de dificil sau de insuportabilă ar părea situația respectivă.

În fiecare zi la trezire este foarte important să ne programăm trupul și conştiinţa pentru a ne asuma această nouă zi și oportunitatea pe care ne-o oferă de a ne simți bine și de a ne bucura de viață. Conştiinţa fiinţei umane are o putere impresionantă și poate duce la bun sfârșit tot ceea ce alegem cu multă claritate. Luând în considerare acest aspect, este important să recurgem la o doză bună de optimism și să urmărim să vedem întotdeauna partea bună a situațiilor și evenimentelor din viața noastră pentru a avea o atitudine constructivă și încrezătoare.

Atunci când gândurile și emoțiile nefaste încearcă să pună stăpânire pe viața și pe starea noastră de sănătate, este foarte important să ne acordăm câteva minute pentru a reflecta la faptul dacă într-adevăr se merită să ne irosim energiile în aceste gânduri. Cel mai probabil este că după ce vom face acest exercițiu, în loc să ne plângem de milă și să ne lăsăm dominați de aceste emoții, vom căuta soluții pentru ca aceste aspecte nefaste să nu ne mai afecteze și să nu ne răpească din calitatea vieții.

S-a dovedit științific în nenumărate rânduri că atitudinea și emoțiile benefice precum bucuria, fericirea, încântarea, râsul, eliberează hormonii responsabili cu întărirea sistemului imunitar. Totodată, s-a observat că emoțiile nefaste pot acționa în mod contrar și pot determina slăbirea sistemului imunitar, trupul nostru devenind mai vulnerabil față de diferite boli sau tulburări.

A fi o persoană optimistă înseamnă să alegem în mod conștient gândurile, emoțiile și atitudinile binefăcătoare. Se merită să le acordăm atenția necesară deoarece acestea ne pot îmbunătăți starea de sănătate atât emoțională, cât și fizică în multe moduri.

Citiți și:
Emoţia este cumul de gânduri
Cum să îţi păstrezi mintea curată şi trupul sănătos
Idei forţă care ne permit să ne inducem şi să ne menţinem nealterată starea de YOGA în minte
 

yogaesoteric
20 mai 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More