Bucătăria AYURVEDICĂ

fragment din lucrarea „Bucătărie AYURVEDICĂ.
Un ghid complet pentru redobândirea şi menţinera sănătăţii folosind străvechile practici AYURVEDICE”
de Sunita Gosh şi dr. Narayan Mustt

AYURVEDA este sistemul medical străvechi al Indiei ce are drept scop predefinit nu doar promovarea sănătăţii trupului ci şi a minţii şi a sufletului.
Arta de a prepara mâncarea este considerată a fi o parte integrantă a sistemului ayurvedic, întrucât cunoaştere profundă a calităţilor alimentelor şi modul armonios de a le combina în funcţie de necesităţi şi tendinţe este şi ea la fel de importantă. Studiind această artă, vom învăţa să aflăm ce anume ni se potriveşte cel mai bine în funcţie de constituţia proprie, vom învăţa să aflăm cum anume să preparăm o anumită mâncare pentru a ne aduce un plus de echilibru şi vom putea să ne îmbunătăţim digestia sau capacitatea de asimilare pentru ca, în timp să ne tratăm anumite afecţiuni.

În conformitate cu străvechile scripturi ale Indiei, mâncarea este o formă de manifestare a realităţi divine. Corpul fizic s-a format şi este susţinut în continuare prin constituenţii mâncării ingerate. Foarte multe dintre boli sunt datorate unei diete inadecvate. Alimentaţia potrivită este esenţa unui program de prevenire a bolilor şi piatra de temelie pentru o viaţă fericită şi sănătoasă.

În AYURVEDA aproape că nu există fel de mâncare bun pentru toată lumea sau rău pentru toată lumea, căci totul este o chestiune de echilibru – când le folosim, cum le folosim, cu ce anume le combinăm.

Bucătăria ayurvedică este caracterizată printr-o mare varietate de condimente şi arome. Arta ayurvedică de a găti este o artă foarte vastă şi profundă, iar mâncarea gustoasă este unul dintre principiile de bază ale acesteia. În ceea ce priveşte arta condimentelor, aceasta nu înseamnă doar a ştii cum să le folosim pentru a face mâncarea extrem de gustoasă, dar şi cum să le folosim pentru a creşte valoarea terapeutică a mâncării şi cum să adaptăm mâncarea la propria noastră constituţie.

Dacă nutriţia nu este adecvată, atunci nici plantele medicinale nu ne vor ajuta prea mult. Orice ar fi, dacă dieta este cea potrivită (şi aceasta include nu doar ce mâncăm, ci şi cum mâncăm) ne vom putea trata pe noi înşine din ce în ce mai mult şi zi de zi.

Cum mâncăm

Principiile nutriţiei ayurvedice insistă nu numai asupra ingredientelor pe care le folosim dar mai ales pe propria capacitate de a le digera.
De asemenea, cum mâncăm şi când mâncăm nu sunt lucruri mai puţin importante.
Mâncarea ar trebui să fie mâncată la aproximativ aceleaşi ore în fiecare zi. În general, este bine ca mâncarea să fie caldă şi ceva mai onctuoasă. Imediat după masă ar trebui să avem cel puţin 15 minute pentru relaxare (o plimbare de voie este cel mai bun lucru pe care l-am putea face).
Nu este recomandat să mâncăm în picioare sau pe fugă, în timp ce mergem sau stăm tolăniţi.
Deşi este bine să avem o anumită varietate a alimentelor de-a lungul unei săptămâni, totuşi nu se recomandă să avem un număr prea mare de alimente diferite ca structură în timpul aceleiaşi mese.
Niciodată nu se recomandă să ne ghiftuim. La sfârşitul mesei, două părţi din stomac trebuie să conţină mâncare solidă, o parte să conţină lichide, iar cealaltă parte trebuie lăsată liberă pentru aer.
Masa trebuie luată după îndeplinirea anumitor condiţii preliminare: să ne fie cu adevărat foame, să ne spălăm mai întâi picioarele,  mâinile şi faţa, şi după ce am avut grijă de cei care depind de noi (incluzând musafirii, copii, familia şi chiar animalele). Masa trebuie luată urmărind să vorbim doar strictul necesar şi mestecând cu grijă şi mult mai mult; astfel ne vom putea focaliza atenţia să percepem toate calităţile ei (mai mult sau mai puţin subtile) şi să o putem asimila cu adevărat.

Obiceiuri nesănătoase de a mânca:
– a mânca prea mult sau prea puţin
– a mânca neţinând cont de propria constituţie
– a mânca înainte ca masa anterioară să se fi digerat
– bea apă foarte rece în timpul mesei
– a mânca în momente nepropice ale zilei (este important ca ultima masa să se mănânce cu cel puţin două ore înainte de culcare)
– a mânca mâncăruri incompatibile (cum ar fi mâncarea gătită şi fructe proaspete)
– a mânca atunci când suntem perturbaţi emoţional
– a mânca fără să ne fie cu adevărat foame
– a ronţăi mereu câte ceva între mese
– a mânca mâncare învechită
– a bea prea multă apă sau a nu bea deloc apă în timpul mesei
– a mânca prea repede sau mult prea încet

Dacă observăm anumite neconcordanţe cu cele afirmate anterior de către tradiţia ayurvedică, este important să se aplice aceste sfaturi gradat, unul câte unul, să se observe efectele lor şi abia apoi să se treacă la următorul sfat.

Vă oferim în continuare o serie de reţete. Mult succes şi poftă bună!

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More