Bush vs Al Gore în 2000: Cele cinci săptămâni de lungă așteptare care îi oferă lui Trump precedentul


Președintele a fost anunțat atunci după 37 de zile de la data alegerilor și a fost decis de Curtea Supremă


Înscăunat și uns de presă, nu de rezultate oficiale, candidatul democrat Joe Biden are suficiente motive să nu respire ușurat. Chiar dacă se vede deja în Biroul Oval, își anunță echipa și plănuiește strategii anti-pandemie, Joe Biden știe că mai e mult până departe.

Un fapt este cert: indiferent cine câștigă, își va prelua funcția abia pe 20 ianuarie anul viitor. Până atunci, Trump are tot timpul pentru contestații.

Cea mai lungă așteptare recentă a fost înregistrată la alegerile din 2000, când americanii au fost cu sufletul la gură timp de 35 de zile pentru a afla viitorul președinte.

În 2000, victoria lui George W. Bush a fost decisă, pentru prima data în istoria SUA, de Curtea Supremă.

În ziua alegerilor, 7 noiembrie, democratul Al Gore a câștigat votul popular, dar cursa a fost mult prea strânsă în colegiul electoral. Cursa electorală s-a rezumat în final la statul Florida și la cele 25 de voturi pe care le deținea atunci candidatul democrat.

Cursa a fost suficient de strânsă încât să determine renumărarea voturilor în Florida. În final, republicanul Bush a câștigat Florida la o diferență de numai 537 de voturi, iar alegerile au fost câștigate cu 271 de voturi electorale, doar unul în plus față de marja minimă.

Conflictul a fost soluționat de Curtea Supremă a Statelor Unite la data de 12 decembrie, când jurații au decis că Bush va fi următorul președinte al Statelor Unite. Pe 18 decembrie, Bush era ales al 43-lea președinte american.

Deși alegerile din 2000 au rămas în istoria Statelor Unite drept cea mai strânsă cursă pentru Casa Albă, cea mai lungă așteptare a fost înregistrată în anul 1876. Victoria republicanul Rutherford Hayes în fața democratului Samuel Tilden a fost anunțată după aproape 4 luni, în data de 2 martie 1877, la doar câteva zile înainte de ceremonia de învestire în funcție.

Citiţi şi:

Tone de dovezi arată că alegerile din SUA au fost fraudate

A fost odată America

 

yogaesoteric
25 noiembrie 2020


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More