Camerele de supraveghere – un atac insidios la intimitatea umană

de Vlad Grigore
 
 

Dacă ne-ar fi spus cineva cu 20 de ani în urmă că într-o bună zi toate mişcările noastre de pe stradă, din mijloacele de transport sau din instituţia în care lucrăm vor fi monitorizate permanent, nu l-am fi crezut. Trăim deja şi vedem, trăim cu toții şi „gustăm” din efectele generate de ,,fiara omniprezentă”.
 
Pentru a-i prosti pe oameni, determinându-i să renunțe de bunăvoie la dreptul elementar la intimitate, s-au inventat o sumedenie de probleme ce pretind că ar afecta serios siguranţa cetăţeanului. Ca și cum majoritatea am fi infractori sau niște primitivi recalcitranți, cu bâtele în mâini, gata de agresiune. Înainte de a se arunca în ,,brațele ocrotitoare” ale autorităților, luând de bun tot ceea ce acestea le servesc, orice om ar merita să reflecteze la unele întrebări: în realitate chiar există amenințări care să justifice măsuri ce lezează drepturi fundamentale ale oamenilor? Spre ce fel de societate ne îndreptăm atunci când cedăm libertățile individuale de dragul asigurării unei pretinse securități?Efectul de camera

 
Efectele negative ale măsurilor de tip Big Brother sunt multiple. Psihologii au inventat un nou termen, ,,efectul de cameră”, explicând consecinţele inhibitorii evidente asupra psihicului uman ale camerei de supraveghere ce ne urmărește tot timpul.

Prezența unei astfel de camere induce diferite sentimente ciudate, ce ne afecteză echilibrul interior și comportamentul: sentimentul de a fi o ,,victimă”, sentimentul de culpabilitate, de a fi urmărit, de a fi un ,,infractor”, senzația de neputință etc. Este ca şi cum ţi se induce mereu ideea ,,sunt cu ochii pe tine, nu îndrăzni”. Vrând-nevrând te simţi, în mod cu totul nejustificat, ,,la furat”.

De asemenea, prezența camerei de supraveghere afectează voinţa individuală, sensibilitatea sufletească, libertatea individuală și libertatea de expresie. Și în plan spiritual sunt resimțite anumite efecte nefaste, de exemplu, puterea de concentrare în rugăciune tinde să îşi piardă din intensitate atunci când eşti supravegheat. (Nu ne-ar mira ca într-o bună zi să vedem camere şi în biserici, justificate prin pretexte elucubrante.)

Mulți dintre noi, instinctual, avem tendinţa să evităm în măsura în care este posibil locurile sau străzile unde sunt amplasate camere de luat vederi, simţindu-ne mai în siguranţă atunci când suntem ,,nesupravegheați”.

Vă prezentăm în continuare rezultatele unui studiu asupra efectelor generate de prezența camerelor de supraveghere, realizat prin chestionarea unor eşantioane reprezentative de populație, din mai multe oraşe ale ţării:

– camera este un intrus în intimitate și blochează funcţiile spontane creative;
– camera e privită ca un ,,spion”, în spatele ei aflându-se cineva care te urmărește şi-ţi investighează comportamentul;
– din cauza camerelor de supraveghere trebuie mai mereu să fi ,,atent” asupra a ceea ce spui şi faci;
– în prezenţa camerei oameni au tendinţa de a deveni furioşi, simţindu-se controlaţi;
– prezența camerelor induce senzaţia de a fi controlat, chiar dacă acestea nu sunt supravegheate în permanenţă de o fiinţă umană;
– datorită camerelor de luat vederi oamenii au tendinţa de a nu se manifesta liber, de a nu fi ei înşişi;
– prezenţa unei camere într-o sală de examen scade puterea de concentrare a celor examinaţi (existând chiar păreri că Ministerul Educaţiei ar trebui acţionat în instanţă pentru ,,prejudiciul” de intimidare şi violare a intimităţii umane sau violarea intimităţii copilului fără acordul părinţilor).

Cine sunt cei care au cele mai mari interese în implementarea camerelor de supraveghere?

Să luăm un exemplu: în Huşi, oraş cu o infracţionalitate minimă şi cu un procent mare de jandarmi, poliţişti, SRI-şti şi poliţişti de frontieră, explicat prin poziţia sa la graniţa imperiului UE, de curând s-au introdus un număr semnificativ de camere de supraveghere. Acest proiect însumează peste un milion de euro, și asta într-un orăşel cu ceva peste 30.000 de locuitori. (Ne putem imagina la ce sume astronomice s-ar ajunge dacă ar fi montate camere de luat vederi, la aceeaşi scară, în București sau în oraşe mari din ţară.) Aceşti bani se puteau infuza în domenii cu adevărat importante pentru siguranţa şi confortul oamenilor din localitate – în domeniul sănătății, în învăţământ, domeniul public etc. – și ar fi putut acoperi necesarul pentru mai mulţi ani.

În plus, oare era chiar atât de necesară în orașul Huși montarea camerelor de supraveghere, având în vedere că salariul mediu al cetăţeanului de rând ce lucrează la Fabrica de Încălţăminte este de 500 lei şi 2-3 tichete de masă pe lună, foarte puțini ajungând să câștige suma „exorbitantă” de 7-800 de lei?! Cu atât mai mult proiectul camerelor de supraveghere ne apare ca fiind o revoltătoare risipă de bani. În ochii cetățenilor se aruncă ideea că sumele alocate sunt bani proveniți din fonduri europene, însă în realitate aceasta este o mare păcăleală. Acei ,,bani europeni” sunt de fapt tot banii noştri, fiind rezultați din ,,cotizaţia” anuală către UE sau ,,dijma” de aderare şi participare la „treburile” importante ale uniunii.

În general, din punct de vedere financiar, în spatele unui astfel de proiect sunt mai mulţi beneficiari şi comisionari. Aranjamentele învârtite de aceștia le aduc în buzunar câștiguri importante, povenite din banii publici. Totuşi, pe lângă aceasta, există un alt interes major, cutremurător: intenția de supraveghere permanentă a fiinţei umane, pentru a o transforma treptat într-o unealtă docilă, subordonată și controlată total de așa-zisa elită conducătoare.

Unele reclame pentru camerele de supraveghere, vehiculează un slogan interesant: „Supraveghează-ţi afacerea…”.  Privit dintr-un anumit punct de vedere, el ne apare ca un veritabil mesaj criptic ce vehiculează intenţia perfidă de supraveghere generală a populaţiei: de fapt oamenii sunt afacerea celor puţini şi puternici, care dețin resursele financiare, și folosesc tehnnologia în detrimentul cetăţeanului de rând, punându-și în aplicare într-un mod insidios planurile criminale.

De altfel, camerele de supraveghere reprezintă o ,,anticameră” a următorului pas în controlul populației: implementarea de cipuri în trupul uman.

 

Alte riscuri implicate

Departe de a asigura securitatea cetățenilor, camerele prezintă riscuri importante. O problemă delicată este legată de cine și în ce scop folosește înregistrările video. În funcție de interesele de moment, de ce anume se dorește să ajungă în atenția publicului, anumite înregistrări, care pot fi chiar ,,îmbogățite” sau rupte din context pot fi utilizate pentru a discredita pe cineva, pentru a-i obține tăcerea sau chiar pentru a-l înlătura din puncte cheie. Aici intră și înscenările. Vedem mereu cum unii politicieni sau persoane cu funcţii importante sunt şantajate cu diferite înregistrări, însă asemenea metode pot afecta viața privată a fiecăruia dintre noi.

Pe de altă parte, imaginile filmate pot fi distribuite on-line, prin intermediul internetului, astfel încât orice haker (plătit sau nu), poate avea acces, în orice moment la informaţia dorită sau cerută.

Implementarea camerelor de supraveghere în incinta şcolilor şi chiar în sălile de clasă sub pretextul siguranței elevilor, de fapt îi expune pe aceștia la riscuri majore. Dorința unor părinți de a se asigura că odraslele lor sunt la școală, urmărindu-i on-line, poate fi speculată de mințile criminale. Niciodată nu putem avea certitudinea că doar părinţii vor intra pe site-ul respectiv. Astfel, traficanţii de droguri, traficanţii de carne vie, pedofilii, criminalii îşi vor putea alege în voie victimele, „on line”, aşteptându-i la timpul potrivit, la locul potrivit. Vor afla toate mişcările copiilor, își vor da seama de necesităţile fiecăruia, ştiind astfel cum să acţioneze și cum să-i atragă cu ușurință în capcană.

Un alt pericol este reprezentat de rețelele traficanţilor de organe pentru transplant. Aceşti „oameni fără Dumnezeu” vor viza înregistrările camerelor de supraveghere, acestea oferindu-le oportunități pentru a-şi pune în aplicare planurile diabolice, de „a-i ajuta” pe cei bogaţi să-şi înlocuiască organele bolnave, în schimbul unor sume mari de bani. Cu ajutorul imaginilor oferite de camere, vor putea să îşi pregătească loviturile, aleagându-și victimile tinere cu un potenţial donator sănătos și acționând în conjunctura potrivită.

Însă pericolul cel mai mare, care ne afectează pe toți în egală măsură, dar despre care nu se suflă nicio vorbă în mainstream media, este intenția de manipulare şi control total al fiinţelor umane de către elitele conspiraţioniste mondiale, pentru care de altfel s-a și demarat acest proiect internaţional de supraveghere globală prin camere de luat vederi.

 

Stă în puterea noastră să oprim continuarea proiectelor de supraveghere a populației
 

Dacă majoritatea problemelor pe care le-am semnalat pot fi evitate fiind foarte atenți și prudenți, în ceea ce priveşte controlul şi manipularea populaţiei situația este mult mai complexă. Pentru a ieși din plasa țesută de cei care conduc din umbră, fiecare ființă ar trebui pentru început să-și dea seama de viitorul teribil ce i se pregătește, de modul pervers și insidios prin care libertățile, drepturile fundamentale individuale și chiar viața îi este furată de cei care dețin cu adevărat puterea. Însă atâta timp cât omul modern este mai atent la telenovele, la moda impusă de standardele nonculturale, trăind superficial şi nesănătos, îi va fi foarte greu să-și exercite discernământul.

Aspectele pe care le-am prezentat în acest articol sunt un semnal de alarmă pentru a ne da seama că în realitate suntem manipulați perfid, fără scrupule și este necesar să ne trezim din starea de inerție înainte de a fi prea târziu. Este necesar să manifestăm discernământ şi să luăm atitudine astfel încât să nu le dăm posibilitatea elitelor consipraţioniste să ne aducă în condiția de sclavi obedienți, pe care o pregătesc pentru majoritatea oamenilor de pe planetă.

 
Citiţi şi:

Supraveghere prin intermediul containerelor de gunoi

Serviciile secrete sunt dotate cu tehnică de ultimă generaţie. Nu mai scapă nimeni de filaj


yogaesoteric
23 iulie 2013

Also available in: Français

1 Comentariu
  1. […] fim. Camerele de supraveghere sunt un atac insidios la intimitatea umană. De citit materialele : pagină ; pagină ; pagină ″Supravegherea dă naștere la conformitate″. ~ Glenn Greenwald″Facebook […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More