Camerele web sunt un simbol al modului în care intimitatea și siguranța noastră ar putea fi violate, dar nu ar trebui oare să le acoperim?

 

Se pare că Edward Snowden, James Comey și Mark Zuckerberg fac asta deja, potrivit The Verge. Însă pentru aceia dintre noi care nu sunt persoane publice acoperirea camerei web ar putea fi interpretată drept paranoia mai mult ca orice altceva.

Pentru început, am putea lua în considerare faptul că accesarea camerei web de pe un PC este mai simplă decât credem. Cei de la Kaspersky au descoperit un software foarte ieftin cu ajutorul căruia infractorii din spațiul online pot spiona alte persoane. Conform The Mirror, software-ul se numește AdWind, iar acesta poate fi utilizat chiar și de către cei lipsiți de experiență. El permite realizarea de fotografii și de înregistrări audio și video.

În 2013, un hacker a declarat pentru BBC că accesarea camerei web a unei femei cosă doar un dolar și că el are acces la 500 de computere.
„Sunt mereu perverși pe internet care vor să cumpere imagini cu sâni de femei, iar cel mai probabil dacă vor acces la o cameră web, fac poze și le vând”, a spus el atunci. În 2014, a apărut un site voyeuristic pe care erau publicate videouri live din 250 de țări. Ghinioniștii care au apărut în aceste live-uri făcuseră greșeala să nu înlocuiască parola standard a dispozitivelor.

Pentru pacea noastră interioară, putem să lipim un material opac pe camera web, care ne va feri de atacuri de acest tip. Însă aceasta nu înseamnă că suntem feriți de orice intruziune și că intimitatea noastră devine brusc intangibilă. Camerele și microfoanele sunt peste tot acum și, cel mai adesea, le purtăm cu noi în buzunar zilnic, sub forma telefoanelor.

„Orice dispozitiv conectat la internet are o cameră atașată de el care probabil are și un microfon încorporat, ceea ce îl transformă în unealta perfectă pentru spionaj dacă hackerii îl accesează,” a explicat Liviu Arsene, Senior E-Threat Analyst la Bitdefender.

Citiţi şi:

Dacă vei risca și vei instala Windows 10 (ce este gratuit), calculatorul tău va deveni astfel spionul de nădejde al celor de la Microsoft…

Un nou film spune povestea lui Edward Snowden; sunt expuse programele de supraveghere pe care le-a adus la cunoştinţa publicului

Snowden susține că deja spionii britanici pot accesa de la distanță orice telefon mobil

 

yogaesoteric
21 iulie 2018

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More