Campania Gardianul împotriva MISA vrea să declanşeze un conflict artificial între şcoala de yoga şi Biserică

Către Gardianul

În atenţia Colegiului editorial

În urma articolului “MISA vs BISERICA. Tatăl Nostru CARE EŞTI ÎN SUEDIA”, publicat de cotidianul Gardianul pe data de 28 noiembrie, sub semnătura lui Emil Berdeli, Biroul de Presă MISA solicită acordarea următorului drept la replică, pentru corecta informare a cititorilor ziarului Gardianul. Acesta este textul replicii pe care vă solicităm să o publicaţi în aceleaşi condiţii ca şi articolul la care face referire.

DREPT LA REPLICĂ
Campania Gardianul împotriva MISA vrea să declanşeze un conflict artificial între şcoala de yoga şi Biserică

În urma articolului “MISA vs BISERICA. Tatăl Nostru CARE EŞTI ÎN SUEDIA”, publicat de cotidianul Gardianul pe data de 28 noiembrie, sub semnătura lui Emil Berdeli, Biroul de Presă MISA a solicitat acordarea dreptului la replică, deoarece articolul conţine o serie de erori grosolane, iar cititorii au dreptul să fie informaţi corect.

Gardianul reia un vechi subiect al presei de scandal, dezbătut de ziare în 2004, în culmea campaniei mediatice împotriva MISA, subiect care face referire la modul în care Gregorian Bivolaru rosteşte rugăciunea Tatăl Nostru.
De-a lungul întregii campanii declanşate recent de Gardianul împotriva şcolii de yoga MISA se poate observa îndârjirea de a crea un conflict artificial între MISA şi Biserică. Se încearcă astfel, în diverse moduri, să se forţeze Biserica să ia poziţie împotriva MISA.

Ştire reactivată

Aşa zisul „atac la adresa Bisericii, puternica lovitură dată chiar la temelia creştinismului” dezvăluit (de fapt ştirea nu este defel nouă sau de actualitate, ci este doar reactivată) de către jurnaliştii ziarului Gardianul este reprezentată de către modificarea unui cuvânt în rugăciunea Tatăl Nostru. Formularea „pâinea […] nedespărţită” folosită de profesorul de yoga Gregorian Bivolaru într-o înregistrare audio veche de peste 10 ani, este luată de către ziarişti drept o aşa-zisă dovadă a faptului că MISA este o sectă.
Despre preotul căruia îi sunt atribuite comentariile din articol aflăm „că nu s-a pronunţat direct”. Ziariştii ne prezintă în schimb un citat din Biblie: „Luaţi, mâncaţi, Acesta este Trupul meu care se frânge pentru voi spre iertarea păcatelor“ amintit de teolog în cadrul discuţiei cu autorul articolului. Legătura dintre pâinea cea „nedespărţită” şi trupul lui Hristos care „se frânge” este forţată. Ne surprinde faptul că „nedespărţită” nu l-a dus cu gândul pe respectivul preot la formula liturgică consacrată „Treimea cea de o fiinţă şi nedespărţită”. Nu se prezintă argumentele care arată că pâinea „nedespărţită” este o erezie; acest mod de a rosti Tatăl Nostru nu poate demonstra că MISA este o sectă în absenţa completă a unui studiu sociologic care să ajungă la această concluzie.

Studiu de specialitate despre MISA contrazice afirmaţiile din Gardianul

În schimb există un studiu foarte competent, realizat conform metodelor ştiinţifice consacrate, de un mare specialist în domeniu, care demonstrează exact contrariul. Realizarea unui studiu clarificator privind această chestiune (dacă MISA ar fi o sectă) a fost solicitat de Justiţia suedeză, în cadrul procesului de acordare a azilului politic liderului MISA, Gregorian Bivolaru. Studiul sociologic despre MISA, realizat, atenţie! tot de către un preot – Karl Eric Nylund – a concluzionat că MISA NU este o sectă. Karl Eric Nylund este specialistul în materie de secte al Curţii Supreme de Justiţie de la Stockholm, Suedia şi este unanim recunoscut în Europa ca autoritate în acest domeniu. Concluzia sa referitoare la MISA a venit în urma unor studii sociologice riguroase. Nu acelaşi lucru se poate spune despre preotul Alexandru Stan, care se pare că a purtat o discuţie teoretică despre cazul MISA cu un jurnalist rău intenţionat, care s-a folosit apoi de numele şi autoritatea teologului pentru a-şi atinge scopul de a denigra MISA.

„Dare de seamă”

Uimitoare este însă logica ziaristului în continuarea articolului: „Însă cel mai important este faptul ca ne-am dat seama că Gregorian Bivolaru, cel care se consideră un nou Mesia, foloseşte cuvântul „nedespărţită“ pentru a arăta că el este alesul care, – atenţie! – nu se frânge, nu se sacrifică spre iertarea păcatelor”. Ne întrebăm cum a reuşit acest jurnalist să ajungă la grava inepţie afirmată mai sus? Gregorian Bivolaru nu a afirmat în absolut nici o situaţie despre el că ar fi Mesia. Din contră, cei care au orchestrat acţiunea din 2004 împotriva sa şi a MISA au numit-o „Operaţiunea Christ!” Gregorian Bivolaru nu se consideră nici măcar un guru – în sensul acordat în India cuvântului, care desemnează marii maeştri yoga. Acest „titlu” de guru i-a fost atribuit profesorului român de yoga în batjocură de către jurnalişti şi de către Poliţia română, care i l-a atribuit lui Gregorian Bivolaru pe post de poreclă interlopă. Iată ce răspunde Gregorian Bivolaru la întrebarea „Te consideri un Guru?”, pusă de către un reporter al unei televiziuni daneze în anul 2003. „Nu, eu nu mă consider un Guru, mă consider doar un practicant avansat al sistemului Hatha Yoga, care, în măsura în care a reuşit să ajungă la anumite concluzii, este apt să ofere din experienţa lui celor care sunt deschişi să o primească şi care îi solicită ajutorul.”

NOTĂ: Deşi această replică a fost trimisă ziarului Gardianul în data de 29 noiembrie, până la data de 9 decembrie nu a fost publicată.

Biroul de Presă MISA
29 noiembrie 2007

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More