Campanie împotriva industriei modei, care este mai poluatoare decât toate avioanele și navele la un loc

 

Creatoarea de modă Stella McCartney a pornit o luptă împotriva propriei industrii care este a doua cea mai poluatoare industrie din lume după cea a petrolului și care va ajunge să consume un sfert din bugetul de carbon al Planetei până în 2050. Creatoarea de modă susține că hainele trebuie purtate mai mult timp, trebuie confecționate diferit și reciclate cât mai mult.

Industria modei este „uluitor de risipitoare și dăunătoare pentru mediu”, spune Stella McCartney. Ea și-a unit forțele cu activista pentru mediu Ellen McArthur într-o campanie care vrea să transforme felul în care hainele sunt produse. Fundația lui Ellen McArthur a dat publicității un raport care arată amploarea risipei în industria modei care produce 1,2 miliarde de tone de emisii pe an, o cantitate mai mare decât cea produsă de industria aviatică și cea a transporturilor navale împreună.

Raportul arată că:
– Mai puțin de 1% din materialele folosite în fabricarea hainelor ajung să fie refolosite în alte obiecte de îmbrăcăminte.
– Costul estimat al depozitării la groapa de gunoi a hainelor și textilelor din casă este de 82 de milioane de lire sterline în UK.
– În fiecare secundă se irosește un camion de haine în lume.
– Numărul mediu de purtări ale unui produs de îmbrăcăminte a scăzut cu 36% în 15 ani.
– Rezultatul hainelor degradate este de jumătate de milion de tonă de microfibre pe an – de 16 ori mai puțin plastic decât în industria cosmeticelor – plastic care contribuie la poluarea oceanelor.

MacArthur, care a câștigat suportul unor lideri din industrie precum C&A, H&M sau Nike, cere o economie circulară în industria textilelor. Raportul mai arată că mai mult de jumătate din produsele fast fashion-ului se aruncă în mai puțin de un an. În SUA, hainele sunt purtate la un sfert din media globală de purtare. Tendința se vede și în China, unde folosirea unei haine a scăzut cu 70% în ultimii 15 ani.


Citiți și:

Noi tendinţe perverse, dezgustătoare şi satanice în industria modei

La Londra a apărut primul magazin fără plastic
 

yogaesoteric
27 martie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More