Cancelarul Merz critică amestecul SUA și apără represiunea împotriva AfD
Dacă guvernul SUA ar eticheta democrații drept „extremiști” și ar avea voie să spioneze toți membrii partidului și să concedieze profesorii și polițiștii care sunt membri ai acestuia, Germania ar avea probabil ceva dezaprobator de spus în acest sens.

După ce administrația Trump a condamnat alunecarea Germaniei spre tiranie și acțiunile antidemocratice împotriva Alternativei pentru Germania (AfD), noul guvern german condus de Friedrich Merz critică acum în mod deschis SUA pentru că a subliniat aceste metode dictatoriale. Conștientizând că există un potențial serios de conflict între Washington și Berlin, Merz spune că va discuta cu guvernul SUA.
Merz a criticat vocile din anumite părți ale guvernului SUA care au susținut AfD în timpul campaniei electorale federale și au criticat recent clasificarea partidului ca extremist de dreapta de către Oficiul Federal pentru Protecția Constituției.
Principalul punct de controversă în prezent este puternica agenție de spionaj intern, Oficiul Federal pentru Protecția Constituției (BfV), și decizia acesteia de a clasifica Alternativa pentru Germania (AfD) ca partid „extremist de dreapta confirmat”. Merz a declarat că afirmațiile SUA sunt „observații absurde asupra Republicii Federale Germania” și că „am avut întotdeauna sentimentul că America este capabilă să facă o distincție foarte clară între partidele extremiste și partidele de centru”.
BfV funcționează cu puteri moderne similare celor ale Stasi, dar dispune de un arsenal tehnologic mult mai mare. În conformitate cu noua desemnare, BfV poate acum să supravegheze legal toți membrii AfD fără mandat, inclusiv să le citească e-mailurile și chat-urile. De asemenea, poate inunda partidul AfD cu informatori și poate lua măsuri împotriva funcționarilor publici care sunt membri ai partidului.
Faptul că AfD este cel mai mare partid de opoziție din țară și că în prezent se fac eforturi pentru interzicerea partidului provoacă o alarmă serioasă în Statele Unite, care califică calea urmată de guvernul german ca fiind autoritară și nedemocratică. În mod deosebit, secretarul de stat Marco Rubio a numit-o „tiranie deghizată”.
Germany just gave its spy agency new powers to surveil the opposition. That’s not democracy—it’s tyranny in disguise.
What is truly extremist is not the popular AfD—which took second in the recent election—but rather the establishment’s deadly open border immigration policies…
— Secretary Marco Rubio (@SecRubio) May 2, 2025
„Germania tocmai a acordat agenției sale de spionaj noi puteri pentru a supraveghea opoziția. Asta nu este democrație – este tiranie deghizată.
Cu adevărat extremist nu este popularul AfD – care s-a clasat pe locul al doilea în recentele alegeri – ci mai degrabă politicile mortale de imigrație de tip granițe deschise ale establishmentului, cărora AfD li se opune.
Germania ar fi necesar să inverseze cursul.”
Poate că cea mai bună analogie ar fi situația în care guvernul SUA ar declara brusc Partidul Democrat drept un partid „extremist confirmat” pentru că promovează politica frontierelor deschise și, sub Biden, a adus efectiv milioane de migranți ilegali în țară. Apoi, un șef al serviciilor secrete numit de republicani ar supraveghea toți membrii Partidului Democrat fără mandat, ar putea trimite informatori în partid și ar putea concedia profesori, judecători și polițiști care sunt membri ai acestui partid.
Dacă ar avea loc un astfel de scenariu, UE liberală și presa mainstream ar fi primele care ar striga despre apariția „tiraniei” și a unei noi realități „autoritare” în Statele Unite, cu Germania în fruntea listei.
Șeful serviciilor secrete germane denigrează partidul conservator AfD
Merz, pe de altă parte, pare să respingă criticile SUA. El a declarat că va discuta cu Donald Trump și va stabili contacte cu Casa Albă, dar cancelarul ar putea avea parte de o primire rece.
În ceea ce îl privește pe Trump, Merz a declarat: „Nu ne cunoaștem încă personal”. Cu toate acestea, el a declarat că se va întâlni cu Trump la summitul NATO de la Haga, la sfârșitul lunii iunie, și „poate chiar mai devreme”. El a spus că „vorbesc deschis unul cu celălalt”.
„Ca europeni, avem ceva de oferit; împreună suntem chiar mai mari decât Statele Unite ale Americii”, a spus Merz. „Putem face ceva, suntem uniți în mare parte oricum. Acesta va fi mesajul meu către guvernul American”.
„Nu m-am amestecat în campania electorală americană și nu am luat unilateral partea unui partid sau a altuia”, a spus Merz.
Cu toate acestea, regresul democratic din Germania este o preocupare gravă pentru întreaga lume și există temeri că interzicerea AfD ar putea veni mai devreme decât mai târziu. Într-un astfel de scenariu, milioane de alegători ar fi privați de drepturile lor democratice.
Totuși, nu toată lumea din CDU sau din partidul său frate, Partidul Social-Creștin (CSU), este de aceeași părere. Liderul CSU, Markus Söder, avertizează împotriva interzicerii AfD, spunând că ascensiunea acestei formațiuni politice ar fi necesar să servească doar ca un „semnal de alarmă” pentru schimbarea politicilor guvernamentale. El a declarat că nu este sigur că raportul BfV este suficient pentru a justifica interzicerea AfD.
Citiți și:
Elon Musk: Doar AfD poate salva Germania
Moartea democrației în Germania | AfD ar putea fi scos în afara legii înaintea alegerilor anticipate din ianuarie
yogaesoteric
13 mai 2025