Când te crezi Dumnezeu dar tu habar n-ai ce faci. CRISPR are o problemă: modifică ADN-ul pe care nu ar fi trebuit să-l atingă

Este posibil ca tehnologia de editare genică CRISPR Cas9 să nu fie instrumentul ultra-precis care cercetătorii au crezut mult timp că este.

Un număr tot mai mare de dovezi sugerează că tehnologia care permite cercetătorilor să elimine, să înlocuiască sau să introducă noi secvențe de ADN în codul genetic al unei celule, tinde să facă și schimbări genice neintenționate.

Ultimul studiu care arată aceste modificări eronate la fața locului provine de la oamenii de știință de la Institutul Francis Crick (FCI). Ei au reexaminat studiile anterioare CRISPR – inclusiv ale lor – și au descoperit că într-un alarmant procent de 16% din cazuri existau modificări neintenționate ale genelor, potrivit cercetărilor publicate recent în revista PNAS.

Această lucrare subliniază importanța testării acestor mutații neintenționate pentru a înțelege exact ce schimbări s-au produs în orice tip de celule umane”, a declarat într-un comunicat de presă liderul grupului FCI Human Embryo and Stem Cell Laboratory și autorul principal al studiului, Kathy Niakan.

În noile cercetări, oamenii de știință au analizat studiile anterioare asupra embrionilor umani modificați genetic, donați de persoane care urmau tratamente de fertilitate și nu aveau nevoie de ei. Cel mai alarmant este faptul că aceste modificări ale ADN induse de CRISPR Cas9 au fost total neidentificate în acel moment.

Testele convenționale utilizate pentru a verifica acuratețea CRISPR-Cas9 pot rata tipurile de mutații neintenționate ale țintei pe care le-am identificat în acest studiu”, a declarat autorul principal al cercetării și fostul cercetător postdoctoral la Laboratorul de celule stem și embrioni umani al FCI, Gregorio Alanis Lobato.

Mai avem atât de multe de aflat despre efectele tehnologiei CRISPR-Cas9 și, deși acest instrument valoros este rafinat, este necesar să examinăm cu atenție toate modificările.”

Aceasta înseamnă că studiile considerate anterior a fi demonstrații de succes ale preciziei CRISPR Cas9 ar fi putut fi de fapt pline de erori potențial periculoase care, în cazuri severe, ar putea duce chiar la cancer, astfel că oamenii de știință este stringent necesar să fie siguri că activitatea lor de editare a genelor este infailibilă înainte să-o mute într-un cadru clinic.

Citiți și:
Joaca de-a Dumnezeu: Oamenii de știință au folosit CRISPR pentru a crea un nou „superbug” care este invincibil în fața tuturor virusurilor
O dovadă că segmentele de ARN pot fi rescrise în ADN, ceea ce înseamnă modificarea genetică a omenirii – promovată din plin în România, inclusiv prin MITITEIZAREA vaccinală

 

yogaesoteric
11 octombrie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More