Capitalismul, bun sau rău!?

Capitalismul este un Sistem, este, cu alte cuvinte, un întreg. Nu puteți atinge o parte a acestuia fără a dezechilibra restul, totul, întregul. Cei ce guvernează acest Sistem (Matrix), în loc să-l lase să se regleze de la sine, au vrut să-l corecteze ei (am mai văzut asta undeva nu demult) și să prevină astfel crizele curative de distrugere periodică, prin injectarea de credite, o stimulare financiară artificială. Rezultatul: capitalismul, acest sistem care funcționa destul de bine până prin anii ’90, nu doar că a fost pervertit, ci a devenit chiar ilegitim.

Văzută toată treaba de pe Sirius însă, Capitalismul este un moment din istorie, un produs al istoriei. Care s-a dovedit a fi un sistem bun de producție, dar un destul de prost distribuitor de rezultate. Nu am găsit altul mai bun până acum însă. Dar am găsit unul mai rău: Capitalismul financiar. Combaterea capitalismului financiar este, devine, o luptă necesară, progresistă, revoluționară dacă vreți. Acest nou tip de capitalism, financiar, este fără îndoială momentul istoric pe care-l trăim noi acum, fără ca acesta să fie conștientizat de cei ce-l practică. Iar tot efortul de a-l ascunde, face ca el să supraviețuiască și să se reproducă mai departe, să se dezvolte. Cum!? Ei bine, în detrimentul omului, pe spatele lui.

De aceea, dar nu numai, Capitalismul financiar, este necesar să o spunem răspicat, este ilegitim. Ilegitim pentru că a fost pervertit, iar un sistem pervertit, invariabil devine unul pervers. Ilegitim pentru că nu mai este un sistem liber ci unul sub control, controlat de inși incompetenți care dețin controlul financiar și își imaginează că totul poate fi manipulat cu bani. Este necesar să recunoaștem că până acum au reușit. Un bun exemplu este presa miluită, cum zice Cristoiu, ca să nu zică presa mituită.

Cauza finală a perversiunii Sistemului nu este Capitalismul; este captarea monedei și gestionarea ei de către o clasă plutocratică, aliată funcționarilor publici, politicienilor profesioniști, iar mai nou trusturilor de presă și organelor represive, poliție, jandarmerie, poate chiar armată, singurii beneficiari ai acestui hold-up.

Citiți și:
12 mituri ale capitalismului
Sărăcia e sursa bogăţiei: Inventarea Capitalismului

 

yogaesoteric
25 ianuarie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More