Lista completă a politicilor de cenzură ale Facebook în problema covid-19 și a vaccinării

Cenzura internetului s-a dezvoltat foarte mult, mai ales de când pe întregul Pământ se răspândește minciuna covid-19. Una dintre firmele principale care se îndeletnicește cu cenzura este Facebook. Firma a anunțat deschis, încă de la început, că va cenzura mesajele persoanelor care contestă ceea ce spun cei pe care-i numește experți în sănătate despre problema covid-19.

Pe site-ul Facebook este publicat un articol intitulat Actualizări și măsuri de protecție referitoare la covid-19 incluse în politicile noastre, unde toate politicile de cenzură ale companiei pe acest subiect sunt explicate.

Mijloacele de cenzură folosite de Facebook sunt variate, de la ștergerea completă a conținutului considerat dăunător ori a unor grupuri în care se răspândesc asemenea mesaje până la micșorarea vizibilității acestora. Dacă folosiți facebook și aveți impresia că există un consens asupra corectitudinii măsurilor autorităților cu privire la covid și vaccinare și doar câțiva lunatici contestă înțelepciunea acestor măsuri, fiindcă asta vedeți în bula dumneavoastră de facebook, s-ar putea să fiți manipulat: Vedeți în covârșitoare majoritate mesaje susținătoare ale politicilor autorităților pentru că facebook anume asemenea mesaje vi le pune în fluxul de știri, iar alt tip de mesaje are grijă să le ascundă.

Pentru ca un mesaj să fie cenzurat (fie complet, fie prin reducerea vizibilității) de Facebook, nu e necesar să fie acolo informații false. Puteți vedea în politicile Facebook explicate mai jos că și mesaje cu informații adevărate pot fi cenzurate, dacă acestea descurajează respectarea sfaturilor autorităților și ale OMS cu privire la covid-19 și vaccinare.

Redăm mai jos articolul cu politicile de cenzură de pe situl Facebook, pentru că în timp acel articol poate să fie schimbat. Rămâne astfel o mărturie istorică despre cum și-a desfășurat Facebook activitatea.

Actualizări și măsuri de protecție referitoare la covid-19 incluse în politicile noastre

Pe măsură ce persoanele din întreaga lume se confruntă cu această situație de urgență fără precedent în materie de sănătate publică, dorim să ne asigurăm că politicile noastre ajută la protejarea persoanelor de conținutul dăunător și de noi tipuri de abuz asociate covid-19 și vaccinurilor.

Depunem eforturi pentru a șterge elementele de conținut referitoare la covid-19 care contribuie la riscul de vătămare în viața reală, inclusiv prin intermediul politicilor noastre care interzic coordonarea unor acțiuni rău-intenționate, vânzarea de măști medicale și bunuri conexe, limbajul care incită la ură, intimidarea, hărțuirea și informațiile greșite care sporesc riscul de violență sau vătămare corporală iminente. Unele dintre aceste politici necesită informații și/sau contexte suplimentare pentru a fi aplicate. Mai jos sunt prezentate detalii în acest sens.

Pe baza informațiilor obținute de la experții din domeniul sănătății și din domeniile conexe, luăm măsuri suplimentare în contextul pandemiei pentru a reduce distribuția de conținuturi care nu ne încalcă politicile, dar pot prezenta informații înșelătoare sau senzaționaliste privind vaccinurile, în moduri care pot descuraja vaccinarea, după cum se poate vedea mai jos.

Pe măsură ce situația evoluează, continuăm să analizăm conținutul de pe platformă, să evaluăm tendințele în ceea ce privește limbajul și să colaborăm cu experți precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS), autoritățile sanitare guvernamentale și acționari din întregul spectru de persoane care utilizează serviciul nostru. De asemenea, vom oferi instrucțiuni suplimentare în cadrul politicilor atunci când va fi cazul, pentru a-i păstra în siguranță pe membrii comunității noastre în timpul acestei crize.

Conform Politicii noastre privind coordonarea unor acțiuni rău-intenționate, interzicem conținutul care:

 • Coordonează, descrie, recunoaște sau promovează răspândirea activă și intenționată a bolilor contagioase prin intermediul tău sau al asociaților tăi.

Atunci când vom avea informații suplimentare și/sau contextul pentru a-l identifica, vom mai interzice și următoarele:

 • Conținut privind coordonarea evenimentelor sau întâlnirilor în persoană, atunci când se implică sau se încurajează participarea persoanelor cu covid-19.
 • Conținut care coordonează acțiuni de influențare a administrării vaccinului împotriva covid-19.
 • Conținut care face apel la acțiune, susține sau promovează faptul că alții nu vor face vaccinul împotriva covid-19.

Conform Politicii noastre privind bunurile cu regim special, am luat măsuri pentru protejarea împotriva exploatării acestei crize în scopul câștigului financiar, interzicând conținutul de mai jos atunci când dispunem de informații suplimentare și/sau context pentru a-l identifica:

 • Tentative de a vinde măști faciale medicale și respiratorii și kituri de testare pentru covid-19. Această politică nu se extinde și asupra ofertelor sau solicitărilor de donații de măști sau referitoare la măști non-medicale.
 • Menționează produse medicale și covid-19, indicând un sentiment de urgență sau susținând că prevenirea este garantată.

Conform Politicii noastre privind limbajul care incită la ură, interzicem conținutul de mai jos atunci când dispunem de informații suplimentare și/sau context pentru a-l identifica:

 • Afirmă că persoane care au în comun o caracteristică protejată, precum rasa sau religia, au virusul, l-au creat sau îl răspândesc. Aceasta nu se aplică în cazul afirmațiilor bazate pe originea națională a persoanelor, deoarece dorim să permitem discuții axate pe răspunsuri și efecte la nivel național (de exemplu, „un număr de X italieni au covid-19).
 • Batjocorește persoanele care au în comun o caracteristică protejată, precum rasa sau religia, pentru că au covid-19.

Conform Politicii noastre privind intimidarea și hărțuirea, interzicem conținutul de mai jos care vizează persoane în mod rău-intenționat, atunci când dispunem de informații suplimentare și/sau context pentru a-l identifica:

 • Susține că o persoană privată are covid-19, cu excepția cazului în care persoana respectivă se auto-declară bolnavă sau dacă informațiile legate de starea de sănătate a acesteia sunt disponibile public.

Conform Standardelor comunității noastre, ștergem informațiile greșite atunci când experții din domeniul sănătății publice concluzionează că informațiile sunt false și că ar putea contribui la violențe sau vătămări corporale iminente. Deoarece covid-19 a fost declarată Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională (PHEIC) în ianuarie 2020, am aplicat această politică conținutului cu afirmații referitoare la covid-19 care, conform consensului experților în domeniul sănătății (a) sunt false și (b) este probabil să contribuie la vătămări corporale iminente (exemplele privind vătămările corporale iminente includ: creșterea probabilității de expunere la virus sau transmiterea acestuia sau de manifestare de reacții adverse cu privire la capacitatea sistemului public de sănătate de a gestiona pandemia). Obiectivul acestei politici este de a reduce vătămările aduse sănătății oamenilor, permițând în același timp utilizatorilor să discute, să dezbată și să-și împărtășească experiențele personale, opiniile și știrile referitoare la pandemia de COVID-19. Mai exact, ștergem informațiile false despre:

 • Existența sau gravitatea covid-19. Recunoașterea existenței și înțelegerea gravității covid-19 este fundamentală pentru menținerea oamenilor în siguranță și informați cu privire la pericolele acestei situații de urgență în materie de sănătate publică. Ștergem afirmațiile care neagă existența bolii sau subminează gravitatea covid-19. Acest lucru include:
  • Afirmații care neagă existența bolii sau a pandemiei de covid-19
  • Afirmații care minimalizează gravitatea covid-19, precum:
   • Afirmații care susțin că covid-19 nu este mai periculos pentru persoane decât gripa obișnuită sau răceala
   • Afirmații care susțin că nimeni nu a murit de covid-19
   • Afirmații care susțin că rata mortalității covid-19 este aceeași sau mai mică decât a gripei sezoniere
   • Afirmații care susțin că sunt mai multe șanse să fii ucis de vaccinarea antigripală decât de covid-19
   • Afirmații care susțin că numărul de decese cauzate de covid-19 este mult mai mic decât cifrele oficiale (necesită informații și/sau context suplimentare)
  • Afirmații privind cauzele covid-19, legate de tehnologiile de comunicare 5G, precum:
   • Afirmații care susțin că recomandările privind distanțarea socială pe durata pandemiei de covid-19 sunt doar un mod de a instala infrastructura de comunicare wireless 5G
   • Afirmații care susțin că simptomele covid-19 sunt, de fapt, efectele tehnologiilor de comunicare 5G
  • Exemplu: „Nimeni nu a murit de covid-19,” „Recomandările de distanțare socială nu sunt altceva decât un mod de-a instala infrastructura 5G,” „Covid-19 nu este adevărat!
 • Transmiterea și imunitatea împotriva covid-19: Înțelegerea modului prin care covid-19 se transmite și ce persoane se pot infecta este o componentă esențială pentru protejarea oamenilor împotriva infectării sau răspândirii virusului. Experții din domeniul sănătății publice afirmă că covid-19 se poate transmite în orice locație și, în primul rând, de la persoană la persoană, prin secreții mici din nas sau gură, care sunt expulzate atunci când o persoană infectată cu covid-19 tușește, strănută sau vorbește. De asemenea, experții din domeniul sănătății publice au convenit că toate persoanele, indiferent de vârstă sau de alte caracteristici unice, se pot infecta și pot răspândi covid-19. Ștergem afirmațiile false despre cum și unde se poate transmite covid-19 și despre ce persoane se pot infecta. Acest lucru include:
  • Afirmații care susțin că un grup este imun și nu poate muri de covid-19 sau că o anumită activitate sau un anumit tratament pot duce la imunitate.
  • Afirmații care susțin că covid-19 nu poate fi transmis în anumite climate, condiții meteorologice sau locuri
  • Afirmații care susțin că covid-19 poate fi transmis oricum altfel decât prin contact interuman, precum:
   • Afirmații care susțin că covid-19 este cauza sau poate fi transmis prin intermediul tehnologiilor 5G
   • Afirmații care susțin că covid-19 este transmis prin intermediul vaccinului antigripal sau că vaccinarea antigripală îi face pe oameni mai susceptibili de a contracta covid-19
   • Afirmații care susțin că muștele comune sau țânțarii transmit covid-19.
   • Afirmații care susțin că vaccinurile împotriva covid-19 constituie cauza sau infectează persoanele cu covid-19
  • Exemplu: „Persoanele în vârstă sunt imune la covid-19”, „Covid-19 nu se transmite în zonele tropicale“, „Vaccinul împotriva covid-19 provoacă covid-19!”
 • Tratamente garantate sau metode de prevenire pentru covid-19: Autoritățile de sănătate publică, cum ar fi OMS, spun că în prezent nu există nimic care să garanteze recuperarea sau să garanteze că o persoană obișnuită nu se va îmbolnăvi de covid-19. De asemenea, am auzit de la autoritățile de sănătate publică că, dacă oamenii ar crede că există un tratament garantat sau o metodă de prevenire pentru covid-19, acest lucru i-ar putea determina să ia măsuri incorecte de siguranță, să ignore instrucțiunile adecvate cu privire la sănătate sau chiar să testeze automedicație vătămătoare. Din acest motiv, nu permitem afirmații false despre modul de tratare sau prevenire a covid-19. Acest lucru include:
  • Afirmații care susțin că, în cazul persoanelor obișnuite, un anumit lucru sau o anumită acțiune pot preveni covid-19 sau pot vindeca de covid-19, mai înainte să se aprobe un tratament sau un mijloc de prevenție, precum:
   • Consumul sau inhalarea anumitor lucruri
   • Remedii medicale sau naturiste
   • Remedii de uz extern, pentru exteriorul corpului sau pentru piele
  • Exemplu: „Ia vitamina C – vindecă covid-19“, „Dacă iei medicamentul acesta naturist, nu te vei îmbolnăvi de covid-19“, „Acest unguent te va feri de coronavirus“.
 • Descurajarea bunelor practici de protecție a sănătății: Există câteva bune practici de protecție a sănătății, pe care experții din domeniul sănătății publice le recomandă oamenilor pentru a se proteja împotriva îmbolnăvirii sau răspândirii covid-19. Printre acestea se numără purtarea unei măști faciale, distanțarea socială, efectuarea unui test de depistare a covid-19 și, mai nou, vaccinarea împotriva covid-19. Autoritățile de sănătate publică au emis autorizații de utilizare de urgență pentru o serie de vaccinuri împotriva covid-19, astfel încât, pe lângă afirmațiile false despre măști faciale, distanțare socială și teste, nu permitem afirmații false despre vaccinuri sau despre programele de vaccinare, despre care experții din domeniul sănătății publice ne-au informat că ar putea conduce la respingerea vaccinării împotriva covid-19. Printre acestea se numără afirmații false despre siguranța, eficacitatea, ingredientele, dezvoltarea, existența sau conspirațiile referitoare la vaccin sau la programul de vaccinare. Pe măsură ce vor apărea mai multe informații despre vaccinurile împotriva covid-19, vom continua să explicăm felul în care aplicăm această politică. Acest lucru include:
  • Afirmații despre purtarea măștii faciale, precum:
   • Afirmații care susțin că purtarea măștii faciale nu contribuie la prevenirea răspândirii covid-19
   • Afirmații care susțin că măștile faciale includ sau sunt conectate la tehnologia 5G sau că măștile de față conțin nano viermi dăunători sau particule nocive
   • Afirmații care susțin că purtarea măștii faciale îl poate îmbolnăvi pe purtător
   • Afirmații care susțin că autoritățile de sănătate nu recomandă ca persoanele sănătoase să poarte mască, în situațiile în care nu acestea sunt orientările actuale în materie de sănătate publică (necesită informații suplimentare și/sau context).
  • Afirmații care susțin că distanțarea socială/fizică nu previne răspândirea covid-19
  • Afirmații care pot descuraja pe cineva să își facă un test autorizat la nivel guvernamental de detectare a covid-19, precum:
   • Afirmații care susțin că covid-19 poate fi testat cu succes și fără un test autorizat
   • Afirmații care susțin că testele covid-19 vin pre-infectate sau te pot infecta cu covid-19
   • Afirmații care susțin că testele covid-19 autorizate de experții din domeniul sănătății publice nu pot detecta covid-19 sau că testele PCR nu pot face diferența între COVID și gripă
   • Afirmații care susțin că testele covid-19 cauzează cancer
   • Afirmații care susțin că testele covid-19 conțin nano-particule dăunătoare sau nano-viermi
   • Afirmații care susțin că testele covid-19 se folosesc pentru a recolta ADN-ul persoanelor
  • Afirmații despre vaccinurile împotriva covid-19 care contribuie la refuzul vaccinării, precum:
   • Afirmații despre disponibilitatea sau existența vaccinurilor împotriva covid-19, în mod specific:
    • Afirmații care susțin că vaccinurile împotriva covid-19 nu există sau nu au fost autorizate
    • Afirmații care susțin că nu există vaccinuri covid-19 aprobate de Food and Drug Administration (FDA) sau că vaccinul Pfizer/BioNTech nu a primit aprobarea deplină a FDA (nu se aplică afirmațiilor referitoare la vaccinul pentru copii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani, care se află sub autorizare privind utilizarea de urgență).
    • Afirmații care susțin că vaccinurile împotriva covid-19 nu sunt aprobate de FDA, dacă acel conținut sugerează și că vaccinurile sunt nesigure, ineficiente, experimentale sau că nu au fost testate în mod corespuzător. Altfel, vom permite afirmații care susțin că FDA nu a aprobat vaccinul sau vom face o distincție clară între o aprobare FDA completă și o Autorizație de utilizare de urgență, cu context corespunzător, cum ar fi distingerea între diferite tipuri de vaccinuri împotriva covid.
    • Afirmații care susțin că altceva, și nu vaccinul împotriva covid-19, te poate vaccina împotriva covid-19
    • Afirmațiile care susțin că vaccinurile împotriva covid-19 sunt experimentale, dacă contextul afirmației sugerează, de asemenea, că persoanele vaccinate participă la un experiment medical.
   • Afirmații despre siguranța sau efectele secundare grave ale vaccinurilor împotriva covid-19, precum:
    • Afirmații care susțin că vaccinurile împotriva covid-19 ucid sau duc la vătămarea gravă a persoanelor, pe care o definim ca ducând la oricare dintre următoarele efecte secundare dăunătoare:
   • Deces
   • Scleroză laterală amiotrofică (ALS)
   • Scleroză multiplă
   • covid-19 sau o tulpină nouă de covid-19
   • Autism
   • Pierderi de sarcină
   • Infertilitate sau sterilizare
   • Defecte la naștere
   • Căderea părului
   • Modificarea ADN-ului
   • Cheaguri de sânge (exceptând în legătură cu anumite vaccinuri pentru care autoritățile de sănătate publică au găsit posibile corelații sau investighează în mod oficial astfel de rapoarte)
   • Alzheimer
   • Boala lui Prion
   • Paralizia lui Bell
   • Disfuncții erectile
   • Cancer
   • Diabet
   • Boli autoimune
   • Îmbunătățirea dependentă de anticorpi
   • Sistem imunitar slăbit
   • Sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA)
   • Sindromul pediatric inflamator multisistemic (PIMS)
   • Magnetism
   • Alte efecte secundare care sunt imposibile sau iraționale, ca de exemplu că dacă te vaccinezi te transformi într-o maimuță (necesită informații suplimentare și/sau context)
    • Afirmații care susțin că proteinele spike create de vaccinurile împotriva covid-19 sunt periculoase/citotoxice.
    • Afirmații care susțin că dezvoltarea imunității prin contractarea covid-19 este mai sigură decât vaccinarea
   • Afirmații care susțin că vaccinurile împotriva covid-19 sunt nesigure pentru un anumit grup de persoane, dacă acel grup este identificat pe baza unor caracteristici protejate sau a altor identificatori, care nu sunt asociați direct cu sănătatea, vârsta sau dizabilitățile persoanelor din acel grup (de ex. statut social, religie sau orientare politică) sau că vaccinurile nu sunt sigure pentru femeile aflate la menstruație.
   • Afirmații care susțin că apropierea de persoane vaccinate provoacă efecte adverse asupra persoanelor nevaccinate
   • Afirmații care susțin că laptele matern de la persoanele vaccinate este dăunător pentru bebeluși/copii
  • Afirmații despre eficacitatea vaccinurilor împotriva covid-19, precum:
   • Afirmații care susțin că vaccinurile împotriva covid-19 nu asigură imunitatea persoanelor
   • Afirmații care susțin că vaccinurile împotriva covid-19 nu sunt eficiente împotriva covid-19
   • Afirmații care susțin că persoanele vaccinate sunt mai expuse riscului de a se îmbolnăvi de COVID decât persoanele nevaccinate
  • Afirmații despre felul în care a fost dezvoltat vaccinul împotriva covid-19 sau despre ingredientele acestuia, precum:
   • Afirmații care susțin că vaccinurile împotriva covid-19 conțin ingrediente toxice, interzise sau dăunătoare, microcipuri, produse animale sau orice altceva nu este inclus în lista de ingrediente a vaccinului
   • Afirmații care susțin că vaccinurile împotriva covid-19 sunt netestate
   • Afirmații care susțin că vaccinurile împotriva covid-19 conțin semnul fiarei
   • Afirmații care susțin că există persoane care au decedat în urma administrării vaccinului Pfizer/BioNTech împotriva covid-19, în timpul studiilor clinice (Observație – Permitem afirmațiile că există persoane care susțin că există persoane care au decedat în timpul studiilor clinice pentru testarea vaccinului împotriva covid-19 al companiei Pfizer/BioNTech) (necesită informații suplimentare și/sau context).
   • Afirmații care susțin că vaccinurile împotriva covid-19 conțin sau au fost dezvoltate, produse sau concepute din/cu țesuturi umane provenite de la fetuși avortați / din țesuturile fetușilor avortați.
  • Afirmații care promovează teorii ale conspirației despre vaccinurile sau programul de vaccinare împotriva covid-19, precum:
   • Afirmații care susțin că vaccinurile împotriva covid-19 sunt făcute sau au fost dezvoltate pentru a controla o populație în scopuri care nu țin de sănătatea publică
   • Afirmații care susțin că anumite populații sunt folosite sau vizate pentru testarea siguranței sau eficacității reale a unui vaccin împotriva covid-19
   • Afirmații care susțin că vaccinurile sunt motivul apariției variantelor covid
  • Printre exemplele de afirmații care încalcă politicile de mai sus se numără: „Purtarea măștii faciale nu contribuie la împiedicarea răspândirii covid”, „Distanțarea socială nu ajută cu nimic la reducerea cazurilor de covid din comunitate”, „Testele covid vin pre-infectate cu boala”, „Vaccinul covid te va ucide”, „Vaccinul împotriva covid conține un microcip”, „Vaccinul împotriva covid nu oferă imunitate”, „Vaccinul împotriva covid provoacă autism!”
 • Acces la serviciile de sănătate esențiale: Infrastructura din domeniul sănătății publice se află în centrul luptei globale de combatere a covid-19. Potrivit OMS și altor autorități de sănătate publică, focarele anterioare de boli infecțioase au arătat că întreruperea serviciilor esențiale poate fi mai fatală decât focarul în sine, iar asigurarea accesului la serviciile esențiale este piatra de temelie a unui răspuns eficient al autorităților din domeniul sănătății. Reacțiile adverse împotriva capacității sistemului public de sănătate de a gestiona pandemia pot avea un impact direct asupra menținerii sănătății și siguranței oamenilor în această situație de urgență sanitară. Ștergem conținutul care poate contribui la vătămări corporale prin reprezentarea inexactă a accesului la sau a disponibilității infrastructurii de sănătate publică. Atunci când vom avea informații suplimentare și/sau contextul pentru a-l identifica, vom mai interzice și următoarele:
  • Afirmații care denaturează informațiile privind accesul, disponibilitatea sau eligibilitatea serviciilor din domeniul sănătății, precum spitalele, agenții de intervenție în caz de urgență, serviciul de ambulanță, tratamentele și vaccinurile.
   • Afirmații care susțin că spitalele sau un anumit spital sunt/este închis/e și că nu permit/e accesul persoanelor infectate.
   • Afirmații care susțin că doar anumitor persoane li se permite să beneficieze de îngrijiri medicale pentru tratamentul covid-19.
   • Afirmații care susțin că spitalele ucid pacienții pentru a crește numărul deceselor covid-19, cu scopul de a obține mai mulți bani sau pentru a vinde organele oamenilor
    • Exemplu: „Spitalele ucid pacienții pentru a crește numărul deceselor covid și pentru a primi mai mulți bani!”
 • În mod similar, pe toată durata perioadei de urgență de sănătate publică aferentă pandemiei de covid-19, vom șterge conținutul care reproduce alte informații false din domeniul sănătății, în principal despre vaccinuri, care au fost demascate pe scară largă de organizații de vârf din domeniul sănătății, precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și de Centrele de Control și Prevenire a Bolilor (CDC). Scopul acestei politici este să combată dezinformarea cu privire la vaccinare și boli, care, în cazul în care este crezută, poate duce la scăderea numărului de vaccinări și poate dăuna sănătății și siguranței publice. Printre afirmațiile vizate de această politică se numără următoarele:
 • Vaccinurile provoacă autism
 • Exemplu: „Tot mai mulți copii suferă de autism în ziua de azi pentru că a crescut numărul vaccinărilor.“
 • Vaccinurile provoacă Sindromul morții subite la sugari (SMMS)
 • Exemplu: „Nu știi că vaccinurile provoacă SMMS?
 • Vaccinurile provoacă bolile de care ar trebui să ne protejeze sau pot face ca persoana vaccinată să aibă mai multe șanse să contracteze boala
 • Exemplu: „Vaccinarea te face de fapt mai susceptibil să te îmbolnăvești de boala respectivă, pentru că vaccinul conține o tulpină a bolii. Fii atent!
 • Vaccinurile sau ingredientele acestora sunt letale, toxice, otrăvitoare, dăunătoare sau periculoase
 • Exemplu: „Sigur, te poți vaccina dacă nu te deranjează că îți otrăvești corpul.”
 • Imunitatea naturală este mai sigură decât imunitatea oferită de vaccin
 • Exemplu: „Mai sigur este să treci prin boală decât să te vaccinezi.”
 • Este periculos să îți faci mai multe vaccinuri într-o perioadă scurtă de timp, chiar dacă acest lucru este recomandat de medici.
 • Exemplu: „Să nu îți faci mai mult de un vaccin odată, e periculos – nu-mi pasă ce ți-a zis doctorul!
 • Vaccinurile nu reușesc să prevină boala împotriva căreia au fost create
 • Exemplu: „Vaccinurile nu fac, de fapt, nimic pentru a împiedica să te îmbolnăvești.”
 • Contractarea pojarului nu poate provoca decesul (necesită informații și/sau context suplimentare)
 • Exemplu: „Nu-ți fie teamă că faci pojar, nu te omoară
 • Vitamina C este la fel de eficientă precum vaccinurile în prevenirea bolilor pentru care există vaccinuri.
 • Paginile, Grupurile, profilurile și conturile de Instagram care postează în mod repetat dezinformări sau care coordonează acțiuni rău-intenționate (a se vedea politicile privind Coordonarea unor acțiuni rău-intenționate din partea superioară a articolului) în legătură cu covid-19, vaccinuri și aspecte privind sănătatea pot fi supuse unor restricții, inclusiv (dar fără a se limita la) o distribuție redusă, eliminarea din recomandări sau ștergerea de pe site-ul nostru. Pe Instagram, conturile care postează în mod repetat conținut care încalcă politicile noastre privind covid-19 sau informații greșite cu privire la vaccinuri pot pierde, de asemenea, posibilitatea de a fi etichetate sau menționate sau pot vedea ferestre pop-up care îi întreabă dacă doresc să șteargă anumite postări care pot încălca politicile noastre.

Întrebări comune despre modul în care impunem măsurile împotriva dezinformării pe tema covid-19 și legate de sănătate

A. Cum tratăm umorul sau satira?

Permitem conținutul distribuit care conține umor sau satiră. Umorul și satira sunt forme de expresie vitale. Ele ne permit să transmitem idei provocatoare, să clădim comunități și să facem față acestor vremuri dificile.

B. Cum ne impunem măsurile în ceea ce privește conținutul distribuit cu intenția de a condamna sau de a demasca?

Permitem conținutul distribuit cu intenția de a condamna sau de a demasca.

C. Cum ne impunem măsurile în privința experiențelor sau anecdotelor personale?

În general, vom permite afirmațiile care exprimă anecdote sau experiențe personale – acest lucru reprezentând expresia importanței pe care o atribuim vocii utilizatorilor – cu excepția cazurilor în care acestea promovează sau susțin acțiuni dăunătoare care rezultă de pe urma respectivelor afirmații.

D. Ce opțiuni oferim utilizatorilor care nu sunt de acord cu decizia noastră?

Puteți găsi mai multe informații (aici) despre cum să contestați deciziile noastre de ștergere a conținutului. Conținutul care a fost evaluat direct de către partenerii noștri responsabili cu verificarea informațiilor poate fi contestat direct la ei. Vedeți mai multe informații despre programul nostru de verificare a informațiilor (aici).

E. Cum identifică Facebook dezinformările privind covid-19 și vaccinurile?

Utilizăm o combinație de evaluare umană, tehnologie și rapoarte ale utilizatorilor pentru a identifica și impune măsuri în legătură cu conținuturile care încalcă aceste politici. De asemenea, încurajăm utilizatorii să raporteze conținuturile de acest fel atunci când le observă.

F. Cum ia Facebook măsuri împotriva postărilor care asociază cu conținut care încalcă din afara platformei?

În anumite împrejurări, vom șterge, de asemenea, conținut care conține linkuri către conținut din afara platformei atunci când devenim conștienți de faptul că se abuzează de servicii pentru a se sustrage de la aplicarea măsurilor noastre sau pentru a genera trafic către informații din afara platformei care ne încalcă regulile privind dezinformarea legată de covid-19 și de vaccin.

 • Exemplu: Un utilizator postează un site web cu conținut care încalcă și care încurajează utilizatorii să posteze pe Facebook în moduri care ar putea să se sustragă de la aplicarea măsurilor noastre.
 • Exemplu: Un utilizator postează un site web care promovează un produs care în descrierea sa include conținut care încalcă, precum un produs pentru sănătate care pretinde în mod fals că tratează substanțele chimice toxice rezultate din vaccinurile împotriva COVID-19.
 • Exemplu: Un utilizator postează un site web cu conținut care încalcă de la o entitate eliminată anterior de pe Facebook pentru încălcarea în mod repetat a politicilor noastre legate de dezinformarea privind covid-19 și vaccinurile.
 • Exemplu: Un utilizator postează un site web care coordonează un eveniment sau o acțiune care utilizează un formular de înscriere cu conținut care încalcă

La fel ca în cazul altor politici ale noastre legate de dezinformarea privind covid-19 și vaccinurile, Paginile, Grupurile, profilurile și conturile Instagram care postează acest conținut pot încasa penalități, precum distribuire redusă sau eliminare.

G. Cum impunem entităților care folosesc cuvinte de cod pentru a încerca să se sustragă detectării?

Atunci când luăm cunoștință de acest lucru, vom elimina orice Pagini, Grupuri, Evenimente sau Conturi de Instagram care:

(1) au încălcat oricare dintre regulile noastre privind covid-19 și vaccinurile; și care

(2) instruiesc sau încurajează utilizatorii să folosească cuvinte de cod atunci când discută despre vaccinuri sau despre covid-19, pentru a evita detectarea de noi.

H. Cum se aplică politicile noastre privind covid-19 afirmațiilor făcute în mod specific despre copii?

Toate afirmațiile referitoare la vaccinul covid-19 se aplică persoanelor cu vârsta de 5 ani și peste, cu excepția cazului în care se specifică altfel. Vom colabora în continuare cu autoritățile de sănătate publică pentru a evalua falsitatea afirmațiilor despre copii și vaccinuri și ne vom actualiza politicile în cazul în care experții vor confirma falsitatea acestora și probabilitatea de a contribui la vătămări corporale iminente.

Reducerea distribuției anumitor conținuturi despre anumite alte vaccinuri și ștergerea Paginilor, Grupurilor și conturilor de Instagram care încalcă Politicile noastre privind covid-19 și vaccinurile și care sunt dedicate descurajării vaccinării

În cadrul eforturilor noastre de a îmbunătăți calitatea conținuturilor despre sănătate și vaccinare pe care le citesc oamenii în timpul pandemiei de covid-19 și în conformitate cu sfaturile experților independenți din domeniul sănătății, luăm, de asemenea, măsuri suplimentare în vederea reducerii distribuției altor conținuturi despre vaccinuri care nu ne încalcă în alte moduri politicile enumerate mai sus și a ștergerii anumitor Pagini, Grupuri și conturi de Instagram care includ conținut distribuit care ne încalcă politicile privind covid-19 și vaccinarea și care sunt dedicate răspândirii informațiilor care descurajează vaccinarea pe platformă.

Concret, luăm măsuri suplimentare în vederea reducerii distribuției de conținut, după cum se precizează mai jos, în Noutăți și limitării vizibilității acestui conținut în secțiunile noastre de recomandări (aflați mai multe aici). Acesta include conținut, descris mai jos, care este senzaționalist sau alarmist sau care vorbește de rău persoane pe baza opțiunilor lor de a se vaccina, facem, de asemenea, eforturi pentru a limita vizibilitatea acestui conținut, precum și conținut care promovează refuzuri sau alternative legate de vaccinuri sau care distribuie povești despre efectele adverse sau secundare de după vaccinare, prezentate într-o manieră șocantă sau exagerată, astfel încât să descurajeze vaccinarea. De asemenea, putem reduce distribuția Paginilor, Grupurilor și conturilor de Instagram care se concentrează pe descurajarea vaccinării prin răspândirea acestui tip de conținut.

De asemenea, Paginile, Grupurile și conturile de Instagram pot fi șterse dacă au distribuit conținut care ne încalcă politicile covid-19 și privind vaccinarea și care sunt, de asemenea, dedicate distribuirii pe platformă a altor informații care descurajează vaccinarea. În mod specific, acest tip de conținut include:

 1. Conținut senzaționalist sau alarmist despre vaccinuri:
 • Conținut care altfel nu ne încalcă politicile privind covid-19 sau vaccinarea de mai sus, dar care sugerează că vaccinurile sunt nesigure, ineficiente, un sacrilegiu sau irelevante, utilizând termeni irelevanți, exagerați, conspiraționiști sau senzaționaliști. Printre aceste tipuri de conținut se numără conținutul care folosește generalizări despre efectele dăunătoare sau utilitatea acestora fără context sau care leagă vaccinarea de narațiunile conspiraționiste în sensul existenței unor secrete, adevăruri sau efecte dăunătoare asupra sănătății, ascunse în mod deliberat.
  • Exemplu: „Ești următorul pe lista de vaccinare cu aceste vaccinuri periculoase – oile din această lume este necesar să se trezească.”
  • Exemplu: „Așteaptă să vezi efectele reale ale acestor vaccinuri îngrozitoare!
 1. Criticarea alegerii de a se vaccina/de a vaccina pe alții:
 • Conținut care altfel nu ne încalcă politicile de mai sus privind covid-19 sau vaccinarea, dar care vorbește de rău pe alții pe baza alegerii acestora de a se vaccina sau de a-i vaccina pe alții, inclusiv atacuri verbale împotriva persoanelor vaccinate sau a persoanelor care administrează vaccinuri sau învinovățirea persoanelor pentru necazurile suferite după vaccinare.
  • Exemplu: „Îți abuzezi copilul dacă îl vaccinezi.“
  • Exemplu: „Doar un nebun de legat s-ar vaccina cu vaccinul acesta!”
 1. Promovarea refuzului vaccinării și a alternativelor:
 • Conținut care altfel nu ne încalcă politicile de mai sus privind covid-19 sau vaccinarea, dar care descurajează în mod implicit vaccinarea susținând alternative sau lăudându-i pe cei care refuză vaccinarea. Acest lucru include promovarea tratamentelor alternative sau a imunității naturale, lăudându-i pe cei care refuză vaccinarea și încurajând refuzarea vaccinării fără a cita opinii sau argumente medicale.
  • Exemplu: „Aceste asistente care iau atitudine, refuzând acest vaccin inutil sunt eroinele mele!”
  • Exemplu: „Sarah, orice ai face, te rog să nu îi lași să te înțepe.”
  • Exemplu: „Ce sens are să te înscrii pentru un vaccin experimental când există tratamente atât de grozave?
  • Exemplu: „Sunt foarte mândru de tine pentru că ai refuzat cu curaj să te vaccinezi doar pentru a te conforma acestui mandat! Nicio slujbă nu merită să te vaccinezi.
 1. Narațiuni șocante:
 • Conținut care altfel nu ne încalcă politicile de mai sus privind covid-19 sau vaccinarea, dar care distribuie evenimente sau fapte posibile sau chiar reale care ridică probleme de siguranță, prin intermediul unor anecdote personale sau știri despre reacții adverse grave, fie în mod exagerat, fie fără context.
  • Exemplu: „Prietenul meu s-a vaccinat și acum suferă de Paralizia lui Bell!“
  • Exemplu: „Lucruri neraportate: cele 632 de rapoarte privind persoane care au decedat în răstimp de o săptămână după ce au fost vaccinați cu noul vaccin împotriva covid-19“

Alte moduri în care Facebook combate informațiile greșite despre covid-19

În timpul urgenței de sănătate publică covid, lucrăm, de asemenea, pentru a încetini răspândirea unor farse comune legate de covid-19 care nu încalcă politicile noastre de mai sus. În acest sens, limităm distribuirea și aplicăm etichete de avertizare pentru postările pe care le identificăm ca repetând anumite afirmații evaluate deja de mai multe instituții terțe de verificare a informațiilor. Acest lucru se adaugă la activitatea noastră continuă de utilizare a tehnologiei pentru a eticheta și a reduce răspândirea versiunilor aproape identice de conținut pe care verificatorii de fapte le evaluează. Aceste eforturi vor contribui la suplimentarea activității deja desfășurate de instituțiile de verificare a informațiilor, permițându-le să se concentreze pe detectarea de noi cazuri de dezinformare mai degrabă decât pe variații ale conținutului pe care l-au văzut deja. Printre afirmațiile cărora le aplicăm aceasta se numără următoarele:

  • Covid-19 este sau a fost patentat, inclusiv de către o anumită persoană sau entitate
   • Exemplu: „Știai că covid-19 a fost patentat de fapt cu mulți ani în urmă?”
  • Covid-19 a fost anticipat, inclusiv
   • în cadrul exercițiului „Event 201” din octombrie 2019
   • în cadrul simulării unei pandemii, intitulate „Event 201”, din octombrie 2019
   • Excluderi:
    • Discutarea exercițiului/simulării din octombrie 2019, fără a afirma în mod explicit că a anticipat pandemia cu noul coronavirus
    • Afirmații despre alte anticipări
   • Exemplu: „Exercițiul pandemic Event 201 a anticipat, în octombrie 2019, pandemia de covid-19.”
  • Covid-19 nu este nou, inclusiv
    • După cum este dovedit prin existența vaccinurilor pentru animale împotriva coronavirusului
    • După cum este dovedit de etichetele produselor dezinfectante
    • Exemplu: „Să nu îți închipui că covid-19 este ceva nou. Există vaccinuri împotriva coronavirusului pentru animale de ani de zile.”

Citiți și:
Cenzura practicată de Facebook și de ceilalți giganți ai comunicațiilor capătă aspecte grotești
Cum este cenzurată „ezitarea la vaccinare”: Fiecare utilizator facebook primește un cod secret VH
Centrele secrete unde Facebook se ocupă de cenzură

 

yogaesoteric
25 ianuarie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More