Captivi în internet – interviu cu Jean-Claude Larchet

Reporter: La 22 de ani, Jean-Claude Larchet s-a convertit la ortodoxie. Astăzi, el este un teolog ortodox francez de renume internațional, doctor în filosofie și teologie la Universitatea din Strassbourg. Este autorul a 30 de cărți traduse în 17 limbi. Opera lui Jean-Claude Larchet este dominată de probleme de antropologie, iar de această dată autorul vine cu un eseu despre noile mijloace de informare, „Bolnavii noilor medii de informare”.

Bună ziua, Jean-Claude Larchet!

 


Jean-Claude Larchet: Bună ziua!


Reporter : Acum mai puțin de 20 de ani, noile medii de informare au invadat societatea noastră, având numeroase consecințe, și numiți aceasta „colonialismul digital”, care a dat naștere unui nou tip de individ, homo connecticus. Deci, inevitabil, această invazie a modificat profund comportamentul social.


Jean-Claude Larchet: Da, ea a modificat comportamentul social, este foarte vizibil, dar de asemenea modifică la fel de profund funcționarea noastră internă, modul nostru de gândire, modul de trăire a timpului, tot felul de elemente care au legătură cu viața noastră psihică, intelectuală, capacitatea noastră de atenție, capacitatea noastră de concentrare, chiar maniera în care gândim. Şi toate aceste consecințe au contribuit în mod efectiv la crearea unui nou tip de om, pe care eu îl numesc homo connecticus, omul conectat, și acest homo connecticus devine ceva dominant în societatea noastră.


Reporter: Faceți o listă uluitoare de patologii care sunt legate de noile medii de informare. Sunt aceste noi patologii unele pe care le putem trata sau mergem spre un nou tip de individ?


Jean-Claude Larchet: În principiu, toate patologiile pot fi tratate. Dacă le-am descris atât de pe larg și cu atâta grijă este pentru că devenim conștienți de ele și începem să le tratăm în cazurile care sunt cu adevărat impresionante și foarte evident instalate sau cel puțin ne protejăm. Şi aș spune că unul dintre motivele care m-au împins să scriu această carte este protejarea tineretului, pentru că adulții care nu au trăit dintotdeauna în această lume au păstrat o anumită distanțare în raport cu noile medii, dar tinerii care încep să trăiască de la cea mai fragedă vârstă în această lume, nu au distanțarea necesară dacă nu îi învățăm să o dobândească, și deci este cu adevărat vital să știe să se protejeze, să se apere, pentru a evita ca maladiile să se instaleze.


Reporter: Este aceasta, poate, o știință care ar putea fi introdusă în școli, dacă este posibil, pentru că nu pot să îmi dau seama cum părinții de azi, care uneori sunt ei înșiși hiper-conectați, îi pot învăța pe copiii lor să aibă grijă să nu utilizeze prea mult noile medii de informare?


Jean-Claude Larchet: Cred că este cu adevărat vital ca părinții să fie cei care se ocupă de această educație, pentru că, din păcate, părinții au uneori tendința de a favoriza alienarea – ceea ce numesc alienare este renunțarea la sine în favoarea noilor medii – pentru că aceasta le convine deseori, întrucât copiii sunt liniștiți în fața televizorului sau sunt ocupați cu ecranul lor. Dar părinţii este necesar să fie foarte conștienți că acest comportament este ceva care în loc să formeze copiii, de multe ori reușește să îi deformeze, le poate reduce performanțele școlare, le poate reduce capacitatea de învățare socială. Am pornit deci să scriu această carte în atenția părinților, pentru ca ei să învețe să gestioneze situaţia în ceea ce privește modul lor de a fi educativi, și cred că este cu adevărat posibil să se aplice o metodă care le permite copiilor, în primul rând, să îşi limiteze timpul de utilizare a acestor medii, dar și care, de asemenea, îi ajută să-și organizeze alegerea. Evident, nu am scris această carte pentru a respinge complet noile medii de informare, ci pentru a învăța să facem o îmbunătățire, pentru a pune limite, pentru a orienta mai bine modul de a ne folosi de ele, și cred că părinții au, cu adevărat, un rol fundamental de jucat.

La sfârșitul cărții semnalez ceva ce este foarte caracteristic, este vorba despre faptul că toți conducătorii de companii care produc dispozitive conexe cu aceste medii de informare, care le distribuie, sunt extrem de vigilenți în a-și proteja propriii copii de o utilizare prematură sau excesivă a ecranelor sensibile!


Reporter: Vorbim, pe bună dreptate, despre ritmul școlar care se presupune că ar obosi copiii, dar poate că mai degrabă utilizarea noilor tehnologii este cea care creează o oboseală suplimentară.


Jean-Claude Larchet: Da, observăm faptul că deseori copiii sunt epuizați când ajung la școală și câteva ore mai târziu chiar de către școala însăși, și sunt dispersați datorită utilizării acestor dispozitive care, oricine poate constata, mobilizează enorm de multă energie și devin foarte repede obositoare.


Reporter: Vorbiți de aceste noi patologii care sunt legate de noile tehnologii şi medii de informare, ca, de exemplu, „burnoutˮ-ul (epuizarea), dar există, de asemenea, consecinţe nefaste la toate nivelurile: asupra lecturii, asupra scrisului și o tendinţă de nivelare către în jos. Este adevărat că Internetul și noile medii ne prostesc?

 


Jean-Claude Larchet: Există o carte care a avut un succes extrem de mare în Statele Unite, scrisă de Nicholas Carr, pe care o citez destul de des în lucrarea mea: cartea se intitulează Internetul ne prostește și demonstrează efectiv cum acesta alterează, slăbește, diminuează capacitățile intelectuale ale oamenilor pentru că el creează moduri de funcționare mentale, intelectuale, care sunt distructive.


Reporter: De exemplu?


Jean-Claude Larchet: De exemplu, acela al lecturii pe care l-ați menționat – vedem foarte bine că există o diferență enormă între lectura pe ecran și lectura dintr-o carte.

Există cercetători care s-au interesat de această problemă, care au fixat camere video pe calculatoare pentru a vedea cum citește cel care lecturează pe calculator. Observând doar funcționarea ochilor, constatăm foarte clar că lectura unei pagini pe ecran se face în modul următor: citim la început primele două rânduri, apoi mergem pe diagonală spre mijlocul paginii, citim primele două părți din rândurile următoare și apoi coborâm din nou în jos, citim ultimul rând și trecem la pagina următoare.

Deci, este o lectură pe care o putem califica drept o lectură în baleiaj, superficială. Cantitativ pare că citim normal și uneori chiar mult, dar de fapt este o lectură care nu lasă urme și, în plus, este o lectură care este, dacă vreți, dispersată pe toate linkurile pe care le conține pagina, prin widget-uri, prin imagini, prin video-uri, și deci este ceva ce în loc să recentreze spiritul, îl dispersează în permanență.


Reporter: Ceea ce avea vocația de a aduce oamenii împreună pentru a crea un „sat planetar”, de a alunga singurătatea, lasă sentimentul că îi separă încă și mai mult.


Jean-Claude Larchet: Paradoxal, posibilitatea deschisă de noile medii de a conecta și de a fi conectat în orice moment, crearea rețelelor sociale permite punerea în legătură instantanee și permanentă a fiecărui membru cu zeci, sute până la mii de alți membri deveniți „prietenii” lor, multiplicarea contactelor și mesajelor și deci hiperconexiunea și hipercomunicarea instituite prin toate acestea se traduc printr-o reducere și o sărăcire a comunicării persoanelor prin contact direct, în mediul concret, și chiar reușește, în multe cazuri, să izoleze persoana mai mult decât a fost izolată vreodată.


Reporter: Deci, cu noile medii şi tehnologii avem sentimentul că totul merge foarte repede și, de asemenea, avem sentimentul că recurgând la ele câștigăm timp și libertate. În realitate?


Jean-Claude Larchet: Dar, în realitate, pierdem în toate domeniile, adică vedem cum timpul se accelerează și cum, de fapt, cu cât avem mai mult impresia că vom câștiga timp, cu atât mai puțin timp avem. Vedem foarte bine, de asemenea, cum faptul de a fi contactabil în permanență pe plan profesional privează mulți angajați de o parte din timpul lor liber chiar și în vacanțe, vedem foarte bine cum nu mai există acești timpi pe care îi numim morți, dar care sunt atât de necesari vieții pentru a ne reîncărca, pentru a ne întoarce spre sine, pentru a reflecta, pentru a medita.

Vedem, de asemenea, cum toate relațiile adevărate, relațiile concrete dintre persoane, sunt şubrezite de această folosire a noilor medii, care îl izolează pe fiecare în fața propriului ecran. Cu toţii am văzut, de exemplu, cupluri la restaurant în care fiecare este atașat de ecranul său, sau cum într-o familie fiecare membru este atașat de smartphone-ul sau tableta lui, și observăm astfel foarte bine cum această lume care se presupune că favorizează relaționarea, în realitate o distruge, în special substituind relațiile reale și profunde cu relații virtuale și superficiale.


Reporter: Ce este necesar să facem pentru a ne vindeca de noile medii, care este necesar să fie comportamentul nostru?


Jean-Claude Larchet: Mulți analiști cred mai degrabă că este necesară o adevărată transformare a societății, pentru că în momentul de faţă societatea este pe cale să se formateze relativ la aceste medii. Dar eu cred că soluția, evident cea mai scurtă, cea mai accesibilă, este de a organiza un fel de cordon sanitar în jurul propriei persoane și în jurul propriei familii și, în principal, de a fi cu adevărat conștienți de pericolele, de riscurile acestor medii pe care le-am descris în detaliu în cartea mea, pentru a ști, pe bună dreptate, cum putem să ajungem să ne protejăm.

 


Reporter: Vorbiți, de asemenea, despre pierderea calității informației, în special la nivel științific, la nivel literar… deci toată această pierdere a calității informației pe care o evocați.


Jean-Claude Larchet: Da, pentru că, dacă vreți, una dintre caracteristicile noilor medii este lucrul în viteză și nemijlocire. Deci, informația este dată fără o reflecție prealabilă, de o manieră mai mult emotivă decât reflexivă. Există o scădere a calităţii informației pentru că fiecare, pe forumuri sau pe alte site-uri, se poate exprima, chiar dacă nu este calificat, fiecare își dă cu părerea, și nu mai există, dacă vreți, această ierarhie a cunoașterii care se exprima în mijloacele tradiționale de diseminare a cunoașterii, și care îți permitea să judeci calitatea informației diseminate.


Reporter: Mulțumesc mult, Jean-Claude Larchet, pentru că ați acceptat această invitație. Reamintesc titlul lucrării dumneavoastră: Bolnavii noilor medii de informare, publicată la Editions du Cerf.


Jean-Claude Larchet: Vă mulțumesc că m-ați invitat.

Citiţi şi: 
Nu intrăm în era informaţiei, ci în cea a autismului

Medic neurolog-pediatru: Cum se atrofiază creierul unui copil care petrece prea mult timp la calculator 

Generația sacrificată, al cărei duh a fost complet amputat. Rețelele sociale insidioase și «zombificarea» neîncetată a omului 

yogaesoteric

27 octombrie 2019

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More