Care este cel mai mare regret pe care îl au (în cele din urmă) oamenii la sfârşitul vieţii. Declaraţiile surprinzătoare ale bătrânilor

 

Motto: Dacă cei tineri ar ști, dacă cei bătrâni ar mai putea…

Karl Pillemer, profesor la Universitatea Cornell, a vrut să afle care este cel mai mare regret pe care îl au oamenii la sfârşitul vieţii. Astfel, el a coordonat un studiu, la care au participat peste o mie de persoane de peste 65 de ani din Statele Unite.

Cercetătorul specializat în gerontologie a fost uimit de rezultatul obţinut. Cei mai mulţi bătrâni au declarat că regretă mai ales că şi-au făcut prea multe griji şi că au pierdut mult timp gândindu-se la probleme care de fapt nu existau.

Proiectul Legacy a fost lansat de Pillemer în anul 2004 şi a însemnat chestionarea a peste 1.500 de americani trecuţi de 65 de ani. Scopul cercetătorului a fost să afle ce lecţii de viaţă importante au învăţat aceşti bătrâni, pe care îi consideră înţelepţi şi îi numeşte „experţi”.

Karl se aştepta ca oamenii să regrete în special unele afaceri prost gândite, bani pierduţi sau diferite vicii, în orice caz lucruri foarte serioase. În schimb, cele mai multe regrete vizau timpul pierdut din cauza grijilor, scrie Business Insider.

Bătrânii consideră că timpul este cel mai preţios lucru din lume, iar faptul că au pierdut mult timp gândindu-se la lucruri care de fapt nu s-au petrecut sau care nu aveau cum să fie controlate de ei este o mare greşeală pe care au făcut-o. Grijile, în concepţia acestor bătrâni, presupun gândirea la lucruri care nu sunt concrete, la probleme imaginare, lucru care nu este deloc folositor. În loc să-şi imagineze tot felul de necazuri, oamenii ar trebui să se concentreze pe rezolvarea concretă a unor situaţii reale, spun bătrânii.


Citiți și:

Cele zece cauze principale ale regretului 
Sclipiri alese din «Ştiinţa Bunătăţii Dumnezeieşti şi a vieţii norocoase zi de zi şi noapte de noapte»
Aforisme şi cugetări despre viaţă

 yogaesoteric

4 noiembrie 2015

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More