Sentință istorică în Franța: Un agricultor a învins Monsanto, după o luptă de 10 de ani prin tribunale

Gigantul american, condamnat pentru otrăvirea chimică a francezului

 

„Bolnav în urma pesticidelor”, așa au descris multe ziare din Franța cazul lui Paul François, agricultorul francez în vârstă de 51 de ani care a învins în instanță multinaționala Monsanto.

Lupta lui Paul François contra gigantului american Monsanto a început cu zece ani în urmă și s-a înceheiat joi, 10 septembrie 2015, când Curtea de Apel din Lyon i-a dat, în sfârșit, dreptate. Și a decis că multinaționala din SUA este vinovată de îmbolnăvirea bărbatului ca urmare a inhalării unei substanțe din erbicidul Lasso, folosit pentru culturile de porumb, relatează presa franceză .

Cofirmând sentința din prima instanță, din februarie 2012, Curtea de Apel din Lyon a acuzat Monsanto că „a eșuat în obligația generală de a informa, pentru că nu a respectat normele în materie de ambalare și etichetare a produselor”.

„Este o decizie istorică”, a comentat Paul François, într-o conferință de presă. Pentru el, dar și pentru cei care luptă împotriva companiei care produce erbicide cancerigene, această sentință poate fi considerată punctul de plecare pentru o mișcare mai amplă, de responsabilizare a gigantului american.

Paul François a simțit pe pielea lui otrava din pesticidele Monsanto la 27 aprilie 2004. Atunci a inhalat o doză mare de gaz toxic și a ajuns pe un pat de spital, scuipând sânge. A avut grave probleme de vorbire, dureri de cap și momente în care și-a pierdut cunoștința. A stat luni bune în spital, în comă, timp în care medicii au crezut că va pierde lupta cu viața. În mod clar s-a făcut legătura între îmbolnăvirea lui și erbicidele Monsanto.

După ce a avut confirmarea oficială că monoclorobenzenul, prezent în procent de 50% în erbicidul folosit de el este responsabil de boala sa neurologică, a început bătălia legală.

Agricultorul francez a dat Monsanto în judecată, convins fiind că firma americană cunoștea perfect pericolele produsului său înainte de a fi interzis în Franța, în noiembrie 2007. Lasso a fost interzis în Canada din 1985 și din 1992 în Belgia și Regatul Unit.


Citiţi şi:

Majoritatea statelor membre UE vor interzicerea neîntârziată a culturilor de organisme modificate genetic

Pericol! Seminţe sterilizate au început să fie împărţite gratuit prin satele Moldovei

 

yogaesoteric
4 noiembrie 2015

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More