Care este riscul unui Război al Stelelor?

Cursa pentru cucerirea spațiului cosmic s-a relansat. În ultima perioadă asistăm la o înmulțire a proiectelor spațiale guvernamentale și private, militare și civile.

În luna aprilie, generalul Chance Saltzman de la Forța Spațială a Statelor Unite declara că se observă o intensificare a explorării spațiale, ceea ce reprezintă un nivel crescut de amenințare la adresa SUA, atât pe orbita Pământului, cât și în spațiul mai îndepărtat.

Înființarea în 2019 de către Donald Trump a Forței Spațiale a SUA a fost criticată de Union of Concerned Scientists, o organizație științifică non-profit de la Massachusetts Institute of Technology, care militează pentru cooperarea și exploatarea spațiului în scopuri pașnice.

Grupul, care deține o bază exhaustivă de date privind sateliții, a subliniat că activitatea militară reprezintă doar o parte infimă din proiectele spațiale.

Într-adevăr, din cei circa 5.500 de sateliți activi pe orbită, doar 424 sunt întrebuințați în scopuri militare, adică mai puțin de 8%.

Evident, Statele Unite sunt lider autoritar, deținând 3.415 sateliți din totalul celor 5.500, urmate la mare distanță de China și Marea Britanie.

Iată mai jos un grafic foarte interesant realizat de Statista.

Citiți și:
Conflictul spațial: sateliții bodyguard!
Planeta este împânzită de o reţea de sateliţi. Internet global – control total. SpaceX a lansat 60 de sateliţi concomitent

 

yogaesoteric
3 iunie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More