„Carnea” artificială crescută în laborator e de fapt mai dăunătoare pentru mediu și amprenta de carbon decât carnea naturală
Conform unui studiu recent, „carnea” cultivată în laborator ar putea fi mai dăunătoare pentru mediu decât carnea de vită și ar putea avea o amprentă de carbon chiar mai mare.
Good Meat, o companie care cultivă carne pe bază de celule în laboratoarele sale, a primit la 21 iunie aprobarea USDA de a-și vinde produsele.
Carnea crescută în laborator, care este cultivată din celule animale, a fost lăudată de activiști ca fiind mai ecologică decât carnea de vită, deoarece folosește mai puțin pământ, apă și nu produce gaze cu efect de seră, în comparație cu creșterea vitelor.
Deocamdată doar carnea de pui a trecut de procesul oficial de aprobare guvernamentală, iar carnea de porc și de vită este nevoie să mai aștepte.
Cu toate acestea, un studiu preprint realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, Davis, au descoperit că impactul asupra mediului al cărnii crescute în laborator sau „cultivate” este probabil cu „ordine de mărime” mai mare decât cel al omologului său natural, obținută pe baza metodelor de producție actuale și pe termen scurt.
Amy Quinton, de la Departamentul de Știința Alimentelor din cadrul UC Davis, a anunțat rezultatele preliminare ale studiului privind impactul asupra mediului al cărnii cultivate în laborator într-un raport din 22 mai.
Cercetătorii au evaluat cantitatea de energie necesară și gazele cu efect de seră emise pentru a crea carne de vită artificială și au comparat-o cu producția tradițională de carne organică.
S-a constatat că extinderea producției prin metodele actuale de laborator necesită un consum ridicat de energie.
Carnea crescută în laborator este produsă prin utilizarea unor medii de creștere foarte rafinate sau purificate, care sunt ingredientele folosite pentru a face celulele animale să se înmulțească, și este similară cu modul în care firmele de biotehnologie își produc medicamentele.
Echipa de la UC Davis a descoperit că potențialul de încălzire globală al cărnii de laborator care folosește acest proces este de patru până la douăzeci și cinci de ori mai mare decât media pentru carnea de vită.
„Dacă firmele sunt nevoite să purifice mediul de creștere până la niveluri farmaceutice, se folosesc mai multe resurse, ceea ce crește apoi potențialul de încălzire globală”, a declarat Derrick Risner, doctorand al UC Davis, autorul principal al studiului.
„Dacă acest produs continuă să fie obținut folosind abordarea «farmaceutică», va fi mai rău pentru mediu și mai scump decât producția convențională de carne de vită”, a adăugat el.
Consorțiul UC Davis Cultivated Meat Consortium, care a condus studiul, este un grup de oameni de știință, ingineri, antreprenori și educatori care cercetează carnea cultivată în laborator.
Industria cărnii artificiale intenționează să creeze în viitor carne crescută în laborator folosind în principal ingrediente sau culturi de calitate alimentară, care să utilizeze ingrediente și procese farmaceutice mai puțin energointensive.
Aceștia speră că îmbunătățirile în dezvoltarea tehnologiei vor perfecționa producția de produse din carne artificială.
Alte obiective includ stabilirea și evaluarea liniilor celulare care ar putea fi folosite pentru a crește carne și pentru a îmbunătăți structura din carnea cultivată.
Risner a declarat că, dacă carnea de laborator nu a reușit să creeze un burger mai prietenos cu clima, există totuși o lecție valoroasă care poate fi învățată din această încercare.
„S-ar putea să nu ducă la o carne de bază ecologică, dar ar putea duce la produse farmaceutice mai puțin costisitoare, de exemplu”, a adăugat el.
„Preocuparea mea ar fi doar să nu extindem acest demers prea repede și să facem ceva dăunător pentru mediu.”
Deocamdată doar câteva locuri vor produce carne cultivată din celule pentru uz public.
Upside Foods și Good Meat, din California, își vor distribui mai întâi produsul la Bar Crenn din San Francisco și la restaurantul celebrului bucătar José Andrés, China Chilcano, din Washington, D.C.
China Chilcano a servit pentru prima dată „Anticuchos de Pollo” de la Good Meat în săptămâna 31 iulie, ca parte a unui meniu de degustare exclusivist, la 70 de dolari de persoană, doar pe bază de rezervare și apoi va fi disponibil doar în cantități foarte limitate.
Amy Chen, director de operațiuni la Upside Foods, a declarat pentru Scientific American că produsul lor va afișa eticheta obișnuită de inspecție USDA de formă rotundă.
Carnea artificială va avea cuvintele „cell-cultured” (cultivată din celule) scrise pe etichetă.
Cele două firme spun că carnea lor artificială de pui va emite cu 92% mai puține emisii de carbon și va folosi cu 95% mai puțin teren în timpul producției.
Între timp, un purtător de cuvânt al Good Meat a declarat pentru Townhall că procesul de producție este încă scump în prezent.
„Bioreactoarele și infrastructura de sprijin necesară pentru a produce carne cultivată nu sunt ieftine de proiectat, construit și operat”, a declarat purtătorul de cuvânt, comparând tehnologia cu industria electronică, unde „costurile vor scădea în timp”.
Good Meat a spus că mai este necesar să se facă câțiva pași înainte ca aceste prețuri să scadă.
Purtătorul de cuvânt a declarat că laboratorul lor se concentrează pe îmbunătățirea procesului pentru a crește densitatea celulelor, pe proiectarea unor containere la scară mai mare pentru a crește carnea și pe crearea unor nutrienți mai accesibili și mai eficienți pentru a hrăni celulele.
Risner a declarat pentru Townhall că industria cărnii de laborator ar beneficia de pe urma creării unui lanț de aprovizionare cu aminoacizi care ar putea extinde volumele actuale de producție.
„Va fi nevoie de o perioadă semnificativă de timp pentru a ajunge la o producție comercială de masă”, a continuat purtătorul de cuvânt.
Odată ce carnea cultivată pe celule va ajunge la producția de masă, Good Meat crede că vânzările vor crește pe măsură ce publicul va deveni mai conștient de acest produs.
Purtătorul de cuvânt a declarat că felurile de mâncare vândute în Singapore au primit deja note universal bune din partea clienților, după ce au obținut aprobarea de reglementare în națiunea insulară la sfârșitul anului 2020.
Citiți și:
ONU, Green Peace, UE ne obligă să reducem până în 2030 consumul de carne cu 62%. În schimb ne impun carne artificială sau chiar insecte
Raportul care zguduie rațiunea: O parte din carnea cultivată în laborator, promovată de Forumul Economic Mondial și Bill Gates, este făcută din celule canceroase imortalizate
yogaesoteric
17 septembrie 2023