Carnea de laborator ‒ dezgustătoare, scumpă, poluantă. Un nutriționist: „Mai bine îmi mănânc pantoful”

Două companii americane ‒ Upside Food și Good Meat ‒ au primit undă verde de la Departamentul pentru Agricultură și de la Administrația pentru Hrană și Medicamente (FDA) să comercializeze carne fabricată în laborator.

Carnea de laborator este produsă din celule stem prelevate din mușchii și pielea unor animale vii.

Celulele sunt apoi „cultivate” într-un bio-reactor care reproduce condițiile din interiorul corpului unui animal și sunt „hrănite” cu nutrienți pentru a se transforma în „carne”, informează New York Post.

Publicația Bon Appetit a discutat cu Amy Chen, directoare adjunctă la Upside Foods, care a oferit o descriere mai amănunțită a procesului de producere a cărnii de laborator.

Aceasta implică prelevarea de celule stem sau din țesutul muscular sau gras al unui animal viu, printr-o mică biopsie, ori de celule de la ouă de pasăre fertilizate.

Bio-reactoarele în care sunt cultivate apoi celulele seamănă cu „vasele de inox pentru fermentarea berii”. În acestea, celulele sunt „hrănite” cu zaharuri, aminoacizi și vitamine.

Procesul de „cultivare” durează o săptămână sau două, după care urmează „recoltarea”, etapă în care celulele sunt „practic ucise”. Rezultatul care iese din bio-reactor seamănă cu o „pastă roz”, care este procesată apoi în diverse produse de „carne” care ajung în farfuria consumatorilor.

Dacă vi se pare că întregul proces de producere a „cărnii” de laborator este dezgustător, ar fi util să aflați că aceasta nu este nici ieftină. Un kilogram de „carne de laborator” are un cost de producție de 34 de dolari per kilogram, în comparație cu un kilogram de carne de vită normală care costă doar 4 dolari.

Potrivit Bon Appetit, un burger din „carne de laborator” va ajunge să coste la restaurant în jur de 100 de dolari!!!

Însă toată această tevatură cu carnea de laborator a pornit de la premisa reducerii poluării. Pentru a salva planeta, niciun preț nu este prea mare! Doar că premisa este falsă. Procesul de producere a cărnii de laborator este mult mai poluant decât cel al producerii cărnii naturale, arată un studiu realizat de universitatea californiană UC Davis.

Atunci, poate că e mai gustoasă?

Nici vorbă! O cunoscută nutriționistă americană, Diana Rodgers, a descris scurt și plastic experiența sa culinară cu această „carne”: „Mai bine îmi mănânc pantoful!

Atunci, poate că este mai sănătoasă decât carnea naturală?

Rodgers se îndoiește și de acest fapt, din cauza lipsei unui ciclu complet de viață pentru celulele din care este făcută această „carne”.

Până și carnea de la McDonald’s este mai sănătoasă...”

Citiți și:
Italia vrea să protejeze tradiția și interzice alimentele cultivate în laborator
Mâncare pentru neamul lui Frankenstein: După greieri și viermi, UE introduce carnea sintetică. Fermierii contraatacă!

 

yogaesoteric
4 septembrie 2023

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More