Carnea procesată este la fel de periculoasă ca și țigările, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a făcut public un raport în care susţine că micii, cârnații, carnea tocată, costița, șunca, salamul și alte alimente asemănătoare preferate de mulți români pentru mesele de sărbători cauzează cancer în aceeași măsură ca și țigările.

Cercetătorii care au întocmit raportul consideră că preparatele din carne procesată prezintă cel mai mare risc de îmbolnăvire cu cancer a populației, alături de țigări, alcool, arsenic și azbest.

O dietă care cuprinde 50 g de carne procesată pe zi (echivalentul unui cârnat sau a mai puțin de două felii de kaiser) crește riscul îmbolnăvirii de cancer de colon cu aproape 20%, susține raportul OMS.
 
Înainte de apariția acestui raport, Fondul Mondial pentru Cercetarea Cancerului (WCRF World Cancer Research Fund International) avertizase că există „dovezi solide” care arată că o dietă ce conține carne roșie din abundență cauzează cancer.

WCRF a recomandat încă din 2009 să nu fie consumate mai mult de 70g de carne procesată pe săptămână, iar consumul acestui aliment de către copii a fost total nerecomandat.

Și profesorul Tim Key, de la Cancer Research UK (Institutul de Cercetare a Cancerului din Anglia) susține că există dovezi de necontestat care arată legăturile dintre consumul de carne procesată și cancer.
„Ați putea alege o salată cu fasole pentru masa de prânz, în locul sendvişurilor cu șuncă”, a recomandat cercetătorul.

Potrivit The Telegraph, britanicii consumă, în medie, la o singură masă, de trei ori mai multă carne decât maximul săptămânal indicat de OMS.

Marii afaceriști din industria cărnii nu au privit nepăsători aceste date, ci au furnizat rapid opinii care, chipurile, să arate că de fapt și vegetarienii suferă în aceeași măsură de cancer ca și cei avizi după hamburgeri și cârnați. Evidența faptelor, însă, îi contrazice flagrant.

La polul opus, pe site-ul cunoscutei emisiuni culinare Good Food, BBC propune un meniu de Sărbători total vegetarian.


Citiţi şi:

Yoga şi alimentaţia

Arnold Schwarzenegger a îndemnat oamenii să renunțe la consumul de carne, la summitul de la Paris pe tema schimbărilor climatice

Ovidiu Bojor: «Cred în tinereţe fără bătrâneţe şi în viaţa fără de moarte»

 

yogaesoteric
14 aprilie 2016

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More