Cartea la mâna a doua, o afacere de 10 milioane de euro

Toate tipurile de cărți second-hand trec prin depozitul din suburbia pariziană al Recyclivre, un gigant în domeniu.

Revânzarea cărților nedorite a fost o industrie artizanală. Ea a fost industrializată de această firmă cu care editorii este necesar să trateze.

Fondatorul Recyclivre, David Lorrain, a pornit foarte modest în 2008, în subsolul apartamentului său din Paris, așa cum Jeff Bezos a fondat Amazon în 1994, în garajul casei sale din Seattle.

Convingerea sa de astăzi: „Orice carte se vinde, atâta timp cât prețul este corect”. Recyclivre are o relație ambiguă cu Amazon. Încă vinde mult prin intermediul acestei platforme, dar este un concurent, pentru că urmărește să atragă clienții pe propriul site care reprezintă 30% din vânzările sale în prezent, față de doar 10% în 2019.

Sute de mii de volume trec prin depozitul lui Lorrain, așezate pe rafturi lungi. Nu există o clasificare specială: sistemul informatic îl trimite pe lucrător la locul potrivit.

În ultima săptămână din martie era nevoie să fie găsite aproximativ 4.000 de cărți comandate. Acestea sunt stivuite în două tipuri de cutii: cele pentru clienții care au comandat o singură carte și cele pentru cei care au comandat mai multe.

La celălalt capăt al depozitului are loc o altă sortare, cea a cutiilor de cărți expediate de furnizori. Starea lor este necesar să fie atent verificată: „ca noi”, „foarte bune”, „bune”, „medii”, „nevandabile”. Defectele sunt fotografiate, în așteptarea unor litigii.

Recyclivre a ajuns la o cifră de afaceri de 10 milioane de euro în 2022 și se așteaptă să urce la 11,5 sau 12 milioane de euro în acest an. „Volumele noastre sunt în creștere, dar este o creștere determinată și de o tendință inflaționistă”, spune fondatorul.

Cartea la mâna a doua este și un rival pentru edituri, notează AFP. De exemplu, ultima carte a lui Virginie Despentes, Cher connard, publicată în august, valorează 22 de euro nouă și 20,30 euro la Recyclivre.

Piața cărților second hand valorează acum 4,3 miliarde de euro, potrivit GfK, față de 888 de milioane în 2020.

Citiți și:
Canada, țara care „anihilează rasismul” prin arderea cărților „colonialiste”. Mii de lucrări distruse
Destinul ciudat al unei cărți, „Declinul Occidentului”, de Oswald Spengler. Cum ajung populare ideile

 

yogaesoteric
6 iunie 2023

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More