Cartoful violet este una dintre cele mai sănătoase legume

 

Cartoful în general este o legumă foarte cunoscută și consumată de toată lumea. În dieta bebeluşilor se utilizează în mod obişnuit cartoful alb sau roşu precum şi cartoful dulce. Există însă şi o specie de cartof de culoare violet intens, care se găseşte şi se utilizează mai rar în bucătăria noastră. Aceştia sunt viu colorați atât la exterior cât și la interior, dar ce este fascinant e că nu își schimbă culoarea atunci când sunt preparați.

Cartofii violeți sunt originari din Peru, prin urmare se regăsesc în mod frecvent în meniurile din America de Sud. Acești cartofi sunt din ce în ce mai căutați de restaurantele din toată lumea datorită aspectului frumos, dar și pentru că au fost declarați una dintre cele mai sănătoase legume din lume.

Ce substanțe nutritive conțin cartofii violeți și ce beneficii aduc organismului?

Ca și cartoful obișnuit, cartoful violet este bogat în vitamina C, potasiu, calciu, fier, proteine, fibre și carbohidrați. În schimb, cartoful violet, față de cel obișnuit, este mult mai bogat în antioxidanți. Culoarea mov a cartofului este dată de cantitatea mare de antocianine care, fiind antioxidanți puternici, protejează organismul de diferite forme de cancer.

Un alt beneficiu important adus organismului este scăderea tensiunii arteriale. Dat fiind faptul că nu conțin grăsimi, cartofii violeți pot fi consumați chiar și în dietele de slăbire dacă nu sunt combinați cu unt sau smântână.

Datorită antioxidanților puternici, cartofii violeți ajută la dezvoltarea și întărirea sistemului imunitar și protejează celulele de eventuale boli cauzate de radicalii liberi.

Cartofii violeți în alimentație

Fiind o legumă ușor de digerat, cartoful violet poate fi introdus și în alimentația bebelușului chiar de la 6 luni, de la începutul diversificării, întocmai ca fratele său, cartoful obișnuit. Deși cartoful violet nu face parte din categoria alimentelor cu risc de a produce alergii, este indicat să cereți sfatul medicului pediatru și să respectați regula celor 4 zile.

Cartoful violet se consumă întocmai ca celelalte specii de cartof. Poate fi fiert sau copt, făcut sub formă de piure sau tăiat în salate pentru un aspect deosebit. Pentru a păstra cât mai multe dintre substanțele nutritive ale cartofului violet (valabil pentru orice tip de cartof), se recomandă fierberea cartofului în coajă, aceasta urmând a fi înlăturată la final.

Când cumpărăm cartofi violet, este indicat să se aleagă cartofi fără urme de lovituri sau cu pete ce indică un produs vechi. Un produs sănătos are culoarea violet atât la exterior cât și în interior.


Citiți și:

Pâinea violet, un nou superaliment 
Antioxidanţii şi secretele lor 
Antioxidanţii care îţi prelungesc viaţa (I) 

 

yogaesoteric
10 februarie 2019


 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More