Casele astrologice

 
extras din cartea „Secretele dezvăluite ale momentului ocult al HIATUSULUI”
de profesor yoga Gregorian Bivolaru
 

Fiind o ştiinţă complexă, astrologia studiază şi evidenţiază printre altele şi influenţele concrete, „palpabile” ale fluxurilor astrale planetare asupra diverselor domenii de activitate ale fiinţei umane; prin studii amănunţite realizate de către astrologii din vechime s-a constatat că unele dintre aceste domenii de activitate pot fi grupate, din punct de vedere astrologic, după anumite caracteristici similare. Această grupare a lor s-a realizat cu ajutorul – şi totodată a determinat introducerea – conceptului de case astrologice.

Am văzut până acum ce influenţe astrale au asupra omului zodiile şi planetele. Deoarece omul trăieşte pe Pământ, este firesc să ne punem întrebarea cum anume este el influenţat de acest lucru, dacă aceste influenţe au o anumită caracteristică aparte şi cum sunt percepute ele de către fiinţa umană, la modul concret, în viaţa sa cotidiană. Răspunsul la această întrebare este dat de casele astrologice.

Definiţie

Casele indică relaţia dintre semnele zodiacului şi rotaţia Pământului în jurul axei sale. Natura simbolică a caselor a fost revelată prin intuiţie şi iluminare de către înţelepţii antichităţii şi, în acelaşi timp, casele îşi găsesc şi o explicaţie firească. Ele reprezintă diversele domenii de activitate caracteristice fiinţei umane cum ar fi: căsătoria, cariera, sănătatea, personalitatea.

Observaţii
 


• Zodiile arată modul în care noi receptăm energiile astrale (influxurile astrale) prin intermediul planetelor.
• Casele arată felul în care noi exprimăm aceste energii astrale – adică în ce domenii de activitate specifice manifestăm aceste energii astrale. Astfel, influenţa subtilă a sferelor de forţă a planetelor şi a semnelor zodiacale ce se află într-o anumită casă este centrată tocmai pe activităţile corespunzătoare acestei case.

Caracteristicile şi domeniile esenţiale specifice de activitate ale fiecărei case

• Casa I: personalitate, sănătate, temperament bazal
• Casa a II-a: bunuri materiale, bani, resurse, posesiuni
• Casa a III-a: fraţi, surori (legături familiale), studii, comunicare, vorbire
• Casa a IV-a: cămin, obligaţii familiale, ultima parte a vieţii
• Casa a V-a: creativitate, iubiri, urmaşi
• Casa a VI-a: sănătate, raporturi cu subordonaţii, activităţi distractive
• Casa a VII-a: viaţa emotivă, afaceri, relaţii profesionale şi publice, căsătorie = DSC
• Casa a VIII-a: forţele vitale, asigurări, taxe, moşteniri, moarte
• Casa a IX-a: educaţia superioară, călătorii lungi, limbi străine
• Casa a X-a: carieră, situaţia socială, reputaţia
• Casa a XI-a: prieteni, preocupări şi plăceri intelectuale, viaţa în societate
• Casa a XII-a: intenţii de serviabilitate, evaziune, existenţa duşmanilor ascunşi, inconştientul

Dintre toate aceste case, unele au o importanţă deosebită pentru om, modelându-i comportamentul şi modul de a se exprima şi acţiona. Aceste case sunt: Casa I sau Ascendentul, Casa X sau Mijlocul Cerului, Casa a VII-a sau Descendentul şi Casa a IV-a sau Fundul Cerului.

În interiorul cercului zodiacal, în centru se află Pământul (sau mai precis nativul). Pământul se roteşte în jurul axei proprii (înclinată cu 23° faţă de orbita lui). Rotaţia Pământului în jurul axei sale se face în timp de 24 ore astfel că în dreptul unui anumit loc de pe Pământ se perindă toate cele 12 semne zodiacale şi anume câte unul la aproximativ 2 ore (24 ore: 12 semne).

1. La fel ca şi zodiile şi casele astrologice se opun 2 câte 2. 
2. Linia ce demarchează începutul unei case se numeşte Cuspidă. Cuspida casei I se numeşte Ascendent iar cuspida casei a VII-a se numeşte Descendent. 
3. Împărţirea temei natale (a zodiacului) în case se numeşte domificare. Există mai multe sisteme de domificare deoarece aceasta se realizează prin combinarea mişcării de rotaţie a Pământului, a înclinării axei sale la 23° faţă de verticală şi a poziţiei fiinţei respective faţă de Pământ. De aceea există următoarele tipuri de sisteme:

a. Sisteme de domificare cu case egale. Pe acesta îl vom folosi în analiza temei natale.
b. Sisteme de domificare cu case inegale: 
– Placidus – folosit cel mai des 
– Regiomontanus 
– Campanus 
– Koch

4. De asemenea, cuspidele caselor sunt poziţonate în diferite zodii după cum Ascendentul se află în diferite zodii şi la grade diferite. Deşi există o corespondenţă între zodii şi case (Berbec – casa I, Taur – casa a II-a, …, Peşti – casa a XII-a), cuspida casei I (adică Ascendentul) poate să fie în zodia Leului, respectiv cuspida casei a II-a să fie în zodia Balanţei, cea a casei a III-a în zodia Scorpionului ş.a.m.d.
5. În exprimarea curentă se mai poate spune că poziţia cuspidei unei Case în semne (zodii) este poziţia Casei în zodiac. Adică dacă cuspida unei case este la 27° în zodia Vărsătorului (de exemplu Ascendentul), aceasta înseamnă că deşi întreaga casă se întinde pe o porţiune din zodia Vărsătorului (3°) şi o porţiune din zodia Peştilor (27°), influenţele casei I se combină în principal cu cele ale zodiei Vărsătorului.

Casele astrologice se mai clasifică în: 
• unghiulare – casa 1, casa 4, casa 7, casa 10;
• succesoare – casa 2, casa 5, casa 8, casa 11
• cadente – casa 3, casa 6, casa 9, casa 12.

Dacă zona corespondentă unei case nu cuprinde nicio planetă, aceasta nu înseamnă că sfera de activitate corespunzătoare acelei case este fără importanţă pentru nativ. Se va lua în considerare în această situaţie semnul zodiacal care se proiectează peste casa respectivă.
 
 

Citiţi şi:


Astrologia. Elementele de bază şi semnificaţiile lor

Ascendentul, cheie a succesului în viaţă

yogaesoteric  
februarie 2008

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More