Repere privind autenticitatea relaţiei cu Ghidul spiritual

 

Întrebări la care fiecare trebuie să-şi răspundă sincer

de Justina Cojan

Citiţi aici articolul anterior:

Credinţa şi practica spirituală, cheile de boltă ale stării de aspirant spiritual

 

Odată stabiliţi în relaţia Ghid spiritual – aspirant, avem obligaţia de sinceritate faţă de propria fiinţă, ca şi aspiranţi autentici, aceasta însemnând şi să avem mereu clar răspunsul la câteva întrebări esenţiale:

1. Suntem în stare să comunicăm direct, sincer şi profund cu Ghidul spiritual? Suntem suficient de motivaţi pentru a-i căuta prezenţa? Putem comunica cu el numai când este în preajma noastră sau şi atunci când este departe?

Adeseori, nerăbdători sau copleşiţi de problemele imediate cu care ne confruntăm, nu mai avem răbdare să-i aşteptăm sfatul şi apelăm la cineva din preajma noastră. Colegi al căror grad de evoluţie spirituală este autentificat chiar de către Ghidul nostru spiritual şi de care ne legăm afectiv în speranţa unui răspuns rapid care să ne satisfacă. Şi continuăm să credem în părerile lor, sfaturile lor par a ni se potrivi mult mai bine deoarece, fiind cu înţelesul „la vedere”, nu ne solicită pentru descifrarea vreunei taine. De fapt, trecem într-o zonă caracterizată de o anumită comoditate spirituală, îndepărtându-ne de Ghidul nostru spiritual, iar forţa relaţiei Ghid spiritual – aspirant scade.
 
2. Ghidul spiritual este pentru noi mai mult decât un părinte şi este el pentru noi, cu adevărat, un prieten spiritual?

Sinceritatea şi deschiderea în şi faţă de relaţia Ghid spiritual – aspirant îşi află măsura în acest răspuns. Fiecare dintre noi ştim cu câtă dragoste un părinte ne aduce pe drumul cel bun ori de câte ori greşim; şi nu întotdeauna metodele unui părinte ne sunt în totalitate pe plac. Vom analiza cu maximă sinceritate şi încredere atitudinea Ghidului spiritual de a ne corecta atunci când ne abatem de la idealurile spirituale pe care noi singuri ni le-am stabilit a le urma. Încrederea de nezdruncinat în Ghidul spiritual ne va elimina orice resentiment ce poate apărea în inima noastră la intervenţia sa. Aceasta deoarece Ghidul spiritual este mai mult decât un părinte, este un prieten spiritual care anticipează efectul atitudinilor noastre şi dragostea lui nemărginită faţă de aspirant îl face să acţioneze într-un mod care adeseori pare greu de înţeles.
 
3. Putem discerne noi înşine forţa sa spirituală, cu adevărat, sau ne iluzionăm privind la cei care reuşesc aceasta şi sunt foarte convingători?

Este necesar să avem propriile revelaţii şi convingeri în ceea ce priveşte forţa sa spirituală. Adeseori aceste revelaţii apar fără să facem nici un efort. Dacă suntem sinceri şi deschişi faţă de Ghidul spiritual, dacă avem acea încredere şi credinţă de nezdruncinat în ceea ce reprezintă el de fapt, vom avea revelaţii pe măsură. Dacă deocamdată nu putem dobândi această convingere, putem privi la cei care trăiesc asemenea revelaţii, îi putem ruga să ne ajute să trăim şi noi experienţa adevărului Ghidului nostru spiritual.
 
Aflasem din învăţăturile primite că raportarea la Ghidul spiritual în momentul părăsirii planului fizic te poate salva de şirul reîncarnărilor, că îţi poate aduce Realizarea Spirituală Ultimă. Totodată înţelesesem că dacă nu ai acest exerciţiu de raportare la el format în timpul existenţei, este imposibil să-l poţi face în momentul desprinderii din planul fizic.

Atunci aveam periodic în preajma mea o fiinţă minunată, care era dedicată trup şi suflet Ghidului nostru spiritual. O urmăream cu atenţie şi ori de câte ori relata despre trăirile ei deosebite legate de comunicarea cu Grieg, mă fascina. Mă fascina îndeosebi faptul că această comunicare sinceră era realizată în permanenţă, de la cele mai aparent neînsemnate momente existenţiale până la cele mai complexe şi profunde. Am întrebat-o cum reuşeşte şi cum aş putea să reuşesc şi eu aceasta. Mi-a spus că ceea ce a făcut şi face în continuare este că orice acţiune, orice gest, orice gând i le oferă Ghidului spiritual.

Mintea mea cerea o metodă clară şi precisă. Mi-am propus ca de la un anumit moment dat să-i ofer şi eu Ghidului meu spiritual totul, chiar faptul că exist. Şi nu am găsit altă metodă care să satisfacă mintea mea decât aceea de a-i repeta tot timpul numele, un fel de JAPA-YOGA permanentă. În această atitudine adormeam şi mă trezeam, iar adeseori o făceam conştient, chiar şi în somn.

Cam după o săptămână, mă întorceam dis de dimineaţă de la curs, dintr-un oraş aflat la cca. 80 de km. Stăteam în autobuz cu un rozariu în mână, murmurând mereu Grieg, Grieg, aproximativ într-o stare de veghe în vis. La un moment dat autobuzul a luat o curbă la 90 de grade, cu o frână care a făcut ca roţile să scrâşnească puternic. Instantaneu am trecut în starea de veghe şi, privind în faţă, am văzut cum se deschidea o vale foarte adâncă, ca o sumbră perspectivă. Murmurarea numelui lui Grieg a trecut într-un strigăt lăuntric, cu o forţă de nestăvilit. Atunci toată valea care se deschidea în faţa mea s-a umplut de o lumină mirifică. O lumină omniprezentă, vie, minunată, primitoare… Lumina Primordială. Nu am simţit decât dorinţa de a plonja în acea inefabilă şi atotcuprinzătoare Lumină. Un al doilea scrâşnet al roţilor a adus autobuzul pe drumul drept. Am revenit la realitatea obişnuită, dar trăisem un moment unic, o clipă spirituală magică. Am văzut o Lumină cum alta nu mai văzusem până atunci. Am trăit o fericire oceanică, asemenea Luminii pe care tocmai o percepusem pentru prima dată. Astfel, am câştigat în cunoaştere şi m-am bucurat nemijlocit de raportarea cu sinceritate, cu credinţă şi ardoare la Ghidul meu spiritual.

4. Suntem noi capabili să comunicăm sincer, cu luciditate şi profunzime cu Ghidul nostru spiritual?

Dorind să parcurgem mai repede, mai uşor acest drum al devenirii, îi vom căuta aprobarea rezultatelor obţinute, ca veridicitate şi necesitate în evoluţia noastră spirituală.

Nu de puţine ori, în dorinţa de a fi înţeleşi într-un anume mod, facem adăugiri sau completări sau, şi mai grav, facem omisiuni pe considerentul că oricum el ştie tot. Uităm că Dumnezeu, manifestat prin Ghidul spiritual, ne răspunde în măsura în care noi vom fi capabili la momentul respectiv să înţelegem. Ghidul spiritual cunoaşte cel mai bine necesităţile spirituale ale aspirantului. Astfel, pentru aceeaşi dorinţă (întrebare) exprimată de doi aspiranţi, aceştia vor primi sfaturi cu totul diferite. Discuţiile în contradictoriu ce se pot isca atunci între aspiranţi referitor la această situaţie, aparent curioasă, conduc la criticarea Ghidului spiritual şi la slăbirea practicii spirituale. În loc să se piardă în argumentări sterile, fiecare ar trebui mai bine să urmeze cu încredere sfatul pe care l-a primit, care este sfatul care i se potriveşte doar lui cel mai bine, la acel moment dat.

5. Fiecare aspirant trebuie să se convingă singur în ce mod, cât şi cum Ghidul spiritual poate să vadă dincolo de „masca” pe care o mai avem faţă de el.

Deşi Ghidul spiritual vede dincolo de „masca” pe care unii dintre noi, din diverse motive, o mai avem, ne răspunde doar în măsura în care dorim cu ardoare aceasta. Mulţi, la un moment dat, se pot întreba nedumeriţi de ce x a primit răspuns la întrebarea sa şi de ce ei nu. De ce cuiva i-a răspuns imediat, iar mie mai târziu şi uneori deloc? Aceste situaţii, în loc să fie un bun prilej de introspecţie, ne fac să cârcotim în fel şi chip. Dacă nu eşti întărit într-o credinţă puternică faţă de Ghidul spiritual, există neşansa să te orientezi spre o altă fiinţă care să te ajute imediat şi pe care, cu nonşalanţă, după un timp, o poţi considera, declarat sau nu, ca fiind Ghidul tău spiritual.

Răspunzându-ne cu sinceritate la aceste întrebări, vom afla valenţele spirituale ale relaţiei Ghid spiritual – aspirant, care ne vor ajuta miraculos în evoluţia spirituală. Astfel, relaţia Ghid spiritual – aspirant va fi o relaţie în care eşti sincer faţă în faţă cu tine şi fiinţa ta va fi marcată de faptul că Ghidul spiritual te-a îmbogăţit pe tine, ca aspirant, cu partea Sa miraculoasă, cu harul comunicării spirituale. Într-o astfel de relaţie nu trebuie să punem niciodată semnul în locul atitudinii şi trebuie să avem mereu în faţă vie, esenţa ei.

Citiţi şi:

Unele obstacole psihomentale care ne blochează deschiderea spirituală

Exerciţii de sinceritate. Pericolele nebănuite ale făţărniciei

Testele spirituale şi practicanţii avansaţi

yogaesoteric
februarie 2008

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More