Cât de periculos este Covid? «Este lipsit de sens să comparăm Covid cu alte pandemii majore, cum ar fi pandemia din 1918»


Perspectiva unui medic suedez


Vreau să prefațez acest articol afirmând că este în întregime bazat pe experiența mea de lucru ca medic la secția de urgență a unuia dintre marile spitale din Stockholm, precum și pe viața mea ca cetățean în Suedia. După cum mulți știu, Suedia este țara care a luat, poate, cea mai relaxată atitudine față de pandemia Covid.

Spre deosebire de alte țări, Suedia nu a intrat niciodată în închidere totală. Afacerile neesențiale au rămas deschise, oamenii au continuat să meargă la cafenele și restaurante, copiii au continuat să meargă la școală și foarte puțini oameni s-au deranjat să-și pună măști de față în public.

Covidul a lovit orașul Stockholm ca o furtună pe la jumătatea lunii martie. Până într-o zi am văzut oameni cu apendicită și pietre la rinichi, afecțiunile normale pe care le întâlneşti în secția de urgență. Din următoarea zi, toți acești pacienți au dispărut și singura boală care a intrat în spital a fost Covid. Practic, toți cei care au fost testați au avut Covid indiferent ce simptome prezentau. Oameni care au venit cu o sângerare nazală, au avut Covid. Alții au venit cu dureri de stomac și au avut Covid. Apoi, după câteva luni, toți pacienții cu Covid au dispărut. Au trecut până în prezent patru luni de la începutul pandemiei și n-am mai văzut nici măcar un singur pacient cu Covid de mai bine de o lună. Când testez (de Covid) pe cineva pentru că tușește sau are febră, rezultatul testului vine, în mod invariabil, negativ. Cu trei luni în urmă, la vârful pandemiei, mureau o sută de oameni pe zi de Covid în Suedia, o țară cu o populație de zece milioane. Acum, mor în jur de cinci persoane pe zi, în toată țara, iar numărul continuă să scadă.

Cum oamenii mor, în general, la aproximativ trei săptămâni după infecție, aceasta sugerează că, practic, în prezent, nu este aproape nimeni infectat. Dacă presupunem că aproximativ 0,5% dintre cei infectați mor (un procent, cred, foarte generos, dar despre asta voi spune mai multe mai târziu), înseamnă că în urmă cu trei săptămâni, se infectau 1.000 de persoane pe zi în toată țara, ceea ce reprezintă un risc de îmbolnăvire zilnic per persoană de 1 din 10.000. Și nu uitați, riscul de a muri este de cel mult 1 din 200, dacă efectiv te infectezi. Iar asta a fost în urmă cu trei săptămâni. Pe scurt, Covid este în toate sensurile terminat cu totul în Suedia. După patru luni.

În total, Covid a ucis sub 6.000 de oameni într-o țară de zece milioane persoane. O țară cu o rată anuală de deces de aproximativ 100.000 de oameni. Acest aspect face ca acest Covid să fie doar o mică deviație în ce privește efectul său asupra mortalității totale. De aceea, este lipsit de sens să comparăm Covid cu alte pandemii majore, cum ar fi pandemia din 1918 care a ucis zeci de milioane de oameni. Covid nici măcar nu se va apropia vreodată de aceste cifre. Și totuși, multe țări și-au închis întreaga economie, au oprit copiii să meargă la școală și au făcut ca mare parte din populația lor să ajungă șomeri pentru a face față acestei boli.

Mass-media declară că doar un procent mic din populație are anticorpi și că, prin urmare, este imposibil să se fi dezvoltat imunitatea de turmă. Ei bine, dacă imunitatea de turmă nu s-a dezvoltat, unde sunt bolnavii? De ce a scăzut atât de precipitat rata de infecție? Având în vedere că majoritatea oamenilor din Suedia își duc viața acum în mod absolut normal, nu se distanțează social, nu poartă măști, ar fi de aşteptat să existe în continuare o rată mare de infecție.

Motivul pentru care noi testăm nivelul de anticorpi este pentru că este ușor și ieftin. Anticorpii nu sunt, de fapt, principala apărare a organismului împotriva infecțiilor virale. Principala linie de apărare sunt celulele T. Însă celulele T sunt mai greu de măsurat decât anticorpii, astfel că nu facem asta clinic. Este foarte posibil să aveți celule T specifice pentru Covid, ceea ce vă face imuni la boală, fără a avea anticorpi. Personal, cred că aceasta s-a și petrecut. Toți cei care lucrează în secția de urgență unde lucrez au făcut testul de anticorpi. Foarte puțini au, de fapt, anticorpi. Aceasta în pofida faptului că au fost expuși la un număr mare de persoane infectate, inclusiv la începutul pandemiei, înainte ca să ne dăm seama cât de răspândit era Covid și când nimeni nu purta echipament de protecție.

Nu neg faptul că Covid este îngrozitor pentru persoanele care cu adevărat se îmbolnăvesc sau pentru familiile celor care mor, la fel cum este îngrozitor pentru familiile persoanelor care mor de cancer, gripă sau o supradoză de opioide. Dar amploarea răspunsului în cea mai mare parte a lumii (cu excepția Suediei) a fost total disproporționată față de dimensiunea amenințării.

Suedia a smuls rapid „plasturele” metaforic și a terminat cu epidemia care, astfel, s-a sfârșit într-un timp scurt, în timp ce restul lumii a ales să încerce să dezlipească „plasturele” încet. Asta înseamnă că Suedia are în prezent una dintre cele mai mari rate ale mortalității totale din lume. Dar Covidul s-a terminat în Suedia. Oamenii s-au întors la viața lor normală și abia dacă se mai infectează cineva. Sunt dispus să pariez că țările care s-au închis complet vor vedea ratele de infectare în creștere atunci când se vor deschide. Dacă acesta este cazul, atunci nu a avut niciun rost să închidem în primul rând, deoarece toate aceste țări vor ajunge să aibă, până la urmă, același număr de morți. Închiderea totală pentru a reduce numărul total de decese nu are sens decât dacă sunteți dispuși să rămâneți închiși până când va fi disponibil un vaccin. Asta ar putea dura ani de zile. Nicio țară nu este dispusă să aștepte atât de mult.

Covid a ucis până în prezent sub 6.000 de persoane în Suedia. Este foarte puțin probabil că numărul morților va depăși 7.000. Într-un an mediu, cam 700 de oameni mor de gripă în Suedia. Asta înseamnă că Covid este de zece ori mai rău decât gripa? Nu, pentru că gripa a fost prezentă de secole, în vreme ce Covid este complet nou. Într-un an de gripă medie, majoritatea oamenilor au deja un anumit nivel de imunitate, deoarece au fost infectați cu o tulpină similară anterior sau din cauză că au fost vaccinați.

Așadar, este foarte posibil sau, de fapt, probabil, ca rata mortalității în cazul Covid să fie aceeași ca în cazul gripei, sau doar puțin mai mare și ca diferența pe care am văzut-o să se datoreze lipsei totale a imunității în populație, la începutul acestei pandemii.

Această concluzie dă sens numărului de cazuri fatale suedeze – dacă am ajuns într-un punct în care de-abia mai are loc vreo infecție activă în Suedia, în pofida faptului că aproape nu există distanțare socială, iar aceasta sugerează că cel puțin 50% din populație a fost deja infectată și a dezvoltat imunitate, adică cinci milioane de oameni.

Acest număr este perfect rezonabil dacă presupunem ca număr reproductiv al virusului cifra 2: dacă fiecare persoană infectează două persoane noi într-o perioadă de cinci zile și începi cu o singură persoană infectată în țară, atunci se ajunge la un punct în care câteva milioane de persoane sunt infectate în decurs de doar patru luni. Dacă din cinci milioane de infectați doar 6.000 sunt decedați, asta înseamnă o rată a fatalității cazului de 0,12%, aproximativ aceeași ca în cazul gripei obișnuite, de care nimeni nu este câtuși de puțin speriat și pentru care nu ne închidem societățile.

Sebastian Rushworth

Citiţi şi:

Studiu: «Cu atenția pe coronavirus, cazurile de tuberculoză nediagnosticate și netratate vor provoca peste 1 milion de decese»

Experţi împotriva isteriei COVID

 

yogaesoteric
19 septembrie 2020


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More