Cât de „sigur” este mediul online. Fraude prin metoda „OLX”

Anchetatorii au găsit peste 15.000 de cartele prepay la suspecți

Mai multe persoane sunt cercetate pentru 62 de infracţiuni de către poliţiştii din Braşov într-un dosar de fals informatic şi operaţiuni financiare frauduloase. Acestea sunt acuzate că au păcălit mai mulţi oameni, de la care au obţinut date de identificare a cardurilor bancare.

Poliţiştii din Braşov fac cercetări într-un dosar penal, sub aspectul săvârşirii a 31 de infracţiuni de fals informatic, 18 infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi 13 tentative la infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Din cercetările efectuate a reieşit că mai multe persoane, utilizând cartele telefonice prepay, ar fi contactat, prin intermediul unei reţele de comunicare virtuală, diferiţi oameni care au postat pe un site de comercializare online anunţuri privind vânzarea unor produse.

Sub pretextul că ar dori achiziţionarea acelor bunuri, cei în cauză ar fi comunicat vânzătorilor faptul că vor achita online contravaloarea produselor, sens în care ar fi trimis persoanelor vătămate link-uri către o pagină web care reprezenta, în fapt, o copie fidelă a unui site de comercializare online şi le-ar fi solicitat acestora introducerea datelor aferente unui card bancar, unde ar fi trebuit efectuată plata”, se arată în comunicatul IPJ Braşov.

Astfel, această copie a site-ului de comercializare ar fi folosită pentru a obţine datele de identificare ale cardurilor bancare ale vânzătorilor, iar ulterior datele obţinute au fost folosite pentru realizarea unor tranzacţii neautorizate la diferiţi comercianţi online sau în aplicaţii de transfer bani.

Poliţiştii au făcut percheziţii domiciliare în Bucureşti la locuinţele persoanelor bănuite de comiterea infracţiunilor, de unde au fost ridicate mai multe dispozitive electronice, 15.000 de cartele prepay, sigilate şi utilizate, precum şi alte mijloace de probă necesare continuării cercetărilor.

Citiți și:
Uber a ascuns furtul datelor pentru 57 de milioane de utilizatori
Hackeri angajați de guvernul Chinei au pătruns în sistemul bancar mondial, au făcut harta acestuia și au furat 81 de milioane de dolari

 

yogaesoteric
5 decembrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More