Câte ceva despre inteligenţa spirituală

Există o definiție a inteligenței spirituale?

Specialiștii din domeniul spiritualității afirmă că există diverse tipuri de inteligență, precum inteligența lingvistică, spațială, interpersonală, intrapersonală etc. Totuși, unii autori consideră că există chiar și mai multe tipuri de inteligență, cum ar fi inteligența spirituală, care ar putea fi definită pe scurt ca fiind propria noastră capacitate de a conferi sens și semnificație lumii și experiențelor pe care le trăim.

Inteligența spirituală nu este neapărat relaționată cu religia și nici cu credința într-o ființă superioară sau o zeitate, deoarece inclusiv o persoană care nu este religioasă poate avea un nivel ridicat de inteligență spirituală.

Încă nu există o definiție generalizată a spiritualității, astfel încât nici conceptul de inteligență spirituală nu este pe deplin clarificat și nu există un consens despre acesta.

În ciuda acestui lucru, numeroși psihologi și filozofi cercetează modalitatea în care spiritualitatea poate influența unele persoane atunci când relaționează cu ceilalți, când iau decizii sau când interpretează lumea și experiențele pe care le trăiesc.

Ce este de fapt inteligența spirituală?

Robert Emmons, psiholog la Universitatea California, Statele Unite, a revizuit cercetările existente despre acest subiect și a ajuns la concluzia că inteligența spirituală ar putea fi considerată un alt tip de inteligență și ar fi constituită din patru componente:
– capacitatea de a transcende lumea fizică și materială;
– capacitatea de a experimenta stări de conștiință înalte;
– capacitatea de a conferi un sens de sacralitate activităților, evenimentelor și relațiilor cotidiene;
– capacitatea de a utiliza resurse spirituale pentru a soluționa anumite probleme.

Psihologul Cynthia Davis-Lockwood, prin intermediul workshop-urilor și conferințelor sale, învață grupuri de persoane cum să-și trăiască viața într-un mod spiritual și inteligent, adică să aibă acces la o anumită perspectivă superioară cu ajutorul căreia pot rezolva situații sau probleme din viața cotidiană.

Cynthia Davis-Lockwood definește inteligența spirituală ca fiind „modalitatea definitivă de cunoaștere. Folosim inteligența spirituală atunci când ne imaginăm posibilitățile care încă nu sunt realizate și pentru a transcende problemele dificile ale vieții. O folosim, de asemenea, pentru a înțelege durerea, pentru a răspunde la întrebările filozofice despre viață și pentru a găsi un sens atât temporal cât și existențial.”

Care sunt caracteristicile inteligenței spirituale?

Conform lui Davis-Lockwood, caracteristicile inteligenței spirituale sunt următoarele:
– un nivel ridicat de autoconștiință;
– capacitatea de a înfrunta și de a înțelege suferința;
– capacitatea de a transcende durerea emoțională;
– calitatea de fi inspirat de idealuri și valori;
– renunțarea la a cauza altcuiva suferință;
– tendința de a vedea conexiuni între diverse acțiuni și evenimente;
– o marcată tendință de a se întreba „De ce?” și  „Ce s-ar petrece dacă…?” și de a căuta răspunsuri fundamentale;
– capacitatea de a lucra contra tiparelor convenționale.

Richard Wolman, psiholog la Harvard University Medical School, definește inteligența spirituală ca fiind: „Capacitatea umană de a formula întrebări despre semnificația profundă a vieții și de a experimenta în mod simultan conexiunea perfectă dintre fiecare dintre noi și lumea în care trăim”.

Printre autorii care s-au dedicat studiului inteligenței spirituale se numără și psihologul Frances Vaughan, președinte al Asociației pentru Psihologie Transpersonală și al Asociaţiei pentru Psihologie Umanistă.

Pentru ea, inteligența spirituală, „pe lângă auto-conștiență, implică faptul de a fi conștienți de propria noastră legătură cu transcendența, cu fiecare persoană, cu pământul și cu toate ființele de pe această planetă. Lucrând ca psihoterapeut, convingerea mea personală este că inteligența spirituală deschide inima, iluminează mintea și inspiră sufletul”.

Pentru Frances Vaughan, inteligența spirituală este relaționată cu inteligența emoțională deoarece spiritualitatea implică dezvoltarea unei sensibilități intrapersonale și interpersonale.

„A acorda atenție gândurilor și sentimentelor subiective și a cultiva empatia face parte din conștientizarea vieții spirituale interioare.” Ea explică, de asemenea, faptul că ne folosim inteligența spirituală atunci când explorăm semnificația întrebărilor fundamentale precum „Cine sunt eu?”, „De ce mă aflu în această lume?” sau „Ce contează cu adevărat în viață?”.

Așa cum putem deduce din aceste definiții menționate anterior, inteligența spirituală este cea care ne permite să înțelegem această lume, pe ceilalți și pe noi înșine dintr-o perspectivă mai profundă și mai plină de sens.

Inteligența spirituală ne ajută să transcendem suferința și să percepem ceea ce există dincolo de lumea materială, intrând astfel în această amplă și interconectată dimensiune spirituală care se află dincolo de lumea fizică în care ne aflăm. Tocmai din acest motiv, mulți autori consideră că inteligența spirituală este cea mai elevată dintre toate tipurile de inteligență.


Citiţi şi:

Psihologii au definit «inteligenţa spirituală». O nouă confirmare ştiinţifică a valorii spiritualităţii

Inteligența inimii

 

yogaesoteric
28 martie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More