Categoria „ca să ne obişnuim”: Auchan renunță complet la casele de marcat tradiționale
Până în 2025, toate magazinele Auchan vor avea numai case self check-out, procesul fiind implementat deja în 12 magazine. În consecință, toți angajații din zona caselor de marcat devin consilieri, noul lor rol fiind acela de a acorda consultanță și suport clienților.
Noul sistem pe care retailerul Auchan îl va implementa treptat în toate magazinele sale presupune între 16 și 50 de case self service, în funcție de suprafața unității, potrivite atât pentru un număr redus de produse, cât și pentru cumpărături mai voluminoase, potrivit companiei.
În prezent, 12 dintre magazinele Auchan (hipermarketuri, supermarketuri și magazine de proximitate MyAuchan) din București, Cluj, Constanța, Brașov, Iași și Timișoara sunt deja echipate cu noul sistem de case, urmând ca până în 2025 acesta să fie disponibil în toate unitățile rețelei.
Întregul proces de scanare a cumpărăturilor poate fi realizat independent de client sau cu ajutorul consilierilor de case, aceștia fiind permanent disponibili pentru a oferi suportul necesar.
După scanarea produselor, clienții pot achita cumpărăturile prin orice modalitate de plată: numerar, card bancar, bonuri de masă digitalizate etc. De asemenea, noul sistem de case permite scanarea facilă și a cardului de fidelitate MyCLUB Auchan, oferind membrilor numeroase avantaje.
„Evoluția numărului de case self check-out este dovada dinamicii pieței și răspunsul nostru la exigențele de azi ale clienților. Astfel, aceștia vor putea beneficia de un parcurs independent în magazin, accesibil, rapid și simplu, de o soluție adaptată nevoilor lor, cu acceptarea tuturor modalităților de plată și colegi care ajută în cazul în care este nevoie de asistență pentru scanarea produselor. De asemenea, cu noile case de marcat clienții vor avea acces cu ușurință și la beneficiile programului de fidelitate MyCLUB Auchan, precum și la informații privind campaniile derulate în magazine”, a declarat Tiberiu Dănețiu, director marketing Auchan Retail România.
„Datorită noului sistem de case, timpul petrecut la casele de marcat se reduce considerabil”, estimează compania.
Dispar casierii de la casele tradiționale
Cum casele obișnuite vor dispărea, angajații din zona caselor de marcat evoluează spre o nouă meserie, cea de consilier, noul lor rol fiind acela de a acorda consultanță și suport clienților.
Compania investește în ample procese de formări pentru personalul din acest departament, în urma cărora aceștia vor dezvolta competențele de comunicare și relaționare necesare pentru a acorda consultanță și suport clienților.
„Proiectul de modernizare a caselor de marcat este natural în contextul social aflat în continuă schimbare și reprezintă răspunsul nostru la nevoile clienților și angajaților, dar și un nou pas în adaptarea digitală a companiei noastre. Ascultând nevoile clienților și angajaților, am reușit să implementăm o soluție care asigură modernitate, păstrând parcursul asistat de către colegii noștri, și care contribuie la dezvoltarea profesională a acestora”, a declarat Gabriela Gealapu, manager național Case.
Casierii evoluează spre o nouă meserie, cea de consilier clienți case
Unul dintre cele mai importante aspecte în procesul de modificare a parcursului de case îl reprezintă modificarea și evoluția meseriei de casier, spre o profesie mult mai atractivă și dinamică. Astfel, compania investește în ample procese de formare pentru personalul din acest departament, în urma cărora aceștia vor dezvolta competențele de comunicare și relaționare necesare pentru a acorda consultanță și suport clienților.
„Pentru colegii casieri, ceea ce se modifică este modul în care relaționează cu clientul. De la o meserie tehnică, evoluăm către o meserie care se bazează pe comunicare. Practic, trecem de la o abordare tranzacțională la una relațională, pentru că meseria colegilor noștri din zona caselor de marcat devine una de suport, comunicare și acompaniere a clienților”, a declarat Ioana Toșa, director Regional Nord.
60% din vânzări se fac prin casele de marcat
Potrivit companiei, peste 60% din încasările cumpărăturilor se realizează la casele rapide self check-out, acest comportament fiind accentuat cu precădere în ultimii doi ani. De asemenea, mai multe magazine din rețea înregistrează deja o utilizare exclusivă doar a caselor în care scanarea și plata produselor se fac în regim self check-out.
De asemenea, în continuarea proceselor de digitalizare, pentru o experiență și mai rapidă, clienții vor putea utiliza și Scan&Go, serviciul de self-scan disponibil prin aplicația Auchan App. Prin Scan&Go, membrii MyCLUB Auchan își vor putea folosi propriile smartphone-uri pentru a-și scana singuri orice produs din magazin pe măsură ce le adaugă în coșul de cumpărături, reducând astfel și mai mult timpul petrecut la casa de marcat.
Auchan România are în portofoliu 344 de magazine, cuprinzând 33 de hipermarketuri, 6 supermarketuri și 305 magazine de ultra-proximitate MyAuchan, din care peste 290 în stațiile Petrom, cât și magazinul online auchan.ro.
Privind dintr-un unghi diferit decât cel mirobolant pe care se străduiește să ni-l prezinte Compania Auchan, realitatea arată cu totul altfel: o parte din casieri vor fi în mod evident concediați, compania își va spori veniturile pe seama efortului clienților de a-și scana produsele, monitorizarea cumpărăturilor va crește. Deocamdată, plata poate fi efectuată și prin numerar. Totuși, pentru cât timp?
Citiți și:
Clientul nostru, fraierul nostru sau cum suntem prostiți pe banii noștri
Cum s-a ajuns de la „Clientul nostru, stăpânul nostru” la „Clientul nostru, sluga noastră!”
Internetul lucrurilor, sfârșitul libertății omului
yogaesoteric
13 aprilie 2023