CBDC-uri, DST-uri și remonetizarea aurului. Iată ce se va petrece în continuare
Actualul sistem monetar este pe cale de dispariție. Chiar și bancherii centrali care conduc sistemul pot vedea aceasta. De aceea, se pregătesc pentru ceea ce va urma, în timp ce încearcă să „reseteze” sistemul.
Este important să subliniem că nimeni nu știe cum va arăta următorul sistem monetar internațional – nici măcar elitele. Cu toate acestea, ele știu cum vor să arate și lucrează din greu pentru a modela acest rezultat.
În continuare, voi examina rezultatul lor preferat.
Planul A: CBDC și DST
Noul sistem monetar internațional pe care bancherii centrali l-ar prefera implică monedele digitale ale băncilor centrale (CBDC) și drepturile speciale de tragere (DST) ale Fondului Monetar Internațional, care înlocuiesc dolarul american ca nouă monedă de rezervă a lumii.
În pofida întregii agitații, CBDC-urile nu sunt altceva decât aceeași escrocherie a monedei fiduciare cu o nouă etichetă pe ea – și zero confidențialitate.
Acestea vor facilita și mai mult umflarea monedei de către guvern, și asta mă aștept să facă dacă ne vor impune CBDC-urile.
Cu toate acestea, este îndoielnic că CBDC-urile pot salva monedele care, altfel, ar fi fundamental nesănătoase – așa cum cred că sunt toate monedele fiat.
Dacă moneda fiduciară pe suport de hârtie nu este viabilă ca monedă, CBDC-urile sunt și mai puțin viabile, deoarece permit guvernului să se angajeze într-o depreciere și mai mare a monedei.
Ar fi salvat un CBDC dolarul din Zimbabwe, bolivarul venezuelean, peso-ul argentinian sau lira libaneză?
Nu cred.
Și o CBDC nu va salva nici dolarul american sau euro.
Dar asta nu înseamnă că guvernele nu vor încerca să implementeze CBDC-uri din disperare, cu consecințe extrem de distructive pentru mulți oameni.
Apoi, există FMI, instituția globalistă prin excelență care acționează ca o bancă centrală globală. Birocrații fără chip și fără răspundere de la FMI creează DST din nimic.
DST este pur și simplu un coș de alte monede fiat importante. În prezent, dolarul american reprezintă 42%, euro 31%, renminbi chinezesc 11%, yenul japonez 8% și lira sterlină britanică 8%.
Cu alte cuvinte, DST este o monedă fiduciară bazată pe alte monede fiduciare.
Pe scurt, nu cred că aceste artificii – DST și CBDC – sunt viabile.
Dimpotrivă, ele au defecte chiar mai grave decât sistemul fiat actual, care nu funcționează. Cu toate acestea, elitele și bancherii centrali fac presiuni mari pentru ele.
Consider că este vorba de ultimele suspine disperate ale unui sistem muribund.
Dacă CBDC și DST nu reușesc să revitalizeze sistemul fiat – așa cum bănuiesc că se va petrece – atunci bancherilor centrali le mai rămâne doar o singură opțiune.
Ei va fi necesar să găsească o modalitate de a restabili încrederea sau vor risca dezintegrarea întregului sistem monetar. Aceasta ar însemna ca guvernele să își piardă toată puterea, aspect pe care, desigur, preferă să îl evite.
Dacă se va ajunge la această situație – și există o mare probabilitate să se petreacă așa – guvernele nu vor avea altă opțiune decât să se întoarcă la aur ca bază a sistemului monetar internațional.
Planul B: Remonetizarea aurului
Băncile centrale și guvernele sunt cei mai mari deținători de aur din lume. Împreună, acestea dețin peste 34.000 de tone de aur din cele peste 205.000 de tone care există la suprafață.
Această rezervă enormă de aur acționează ca o opțiune de siguranță. Guvernele îl au în buzunarul de la spate ca un plan B în cazul în care există o urgență monetară și este necesar să restabilească încrederea.
Bancherii centrali nu vor să se întoarcă la aur, dar nu vor avea de ales dacă sistemul lor fiat se prăbușește, forțându-le mâinile.
Există o mulțime de semne care arată că, în ultima vreme, guvernele își măresc din ce în ce mai mult rezervele de aur.
Să luăm ca exemplu Rusia și China. Nu este un secret că acestea au adunat cât mai mult aur posibil de mulți ani.
China este cel mai mare producător și cumpărător de aur din lume. Rusia este pe locul doi. Cea mai mare parte din acest aur ajunge în trezoreriile guvernelor rus și chinez.
Rusia deține peste 2.100 tone de aur, una dintre cele mai mari rezerve din lume.
Nimeni nu cunoaște cantitatea exactă de aur a Chinei – Beijingul este notoriu de opac – dar majoritatea observatorilor cred că este chiar mai mare decât rezerva Rusiei.
Aurul Rusiei și al Chinei le oferă acces la o formă de bani neutră din punct de vedere apolitic, fără risc de contrapartidă. Mai mult, își pot folosi aurul pentru a se angaja în comerțul internațional și, eventual, pentru a susține monedele.
Aurul reprezintă o alternativă monetară autentică la dolarul american, iar Rusia și China au foarte mult aur. Mai mult, acestea folosesc deja aurul pentru a ocoli diversele sancțiuni financiare ale SUA.
Astăzi este clar de ce China și Rusia au avut o cerere insațiabilă de aur. Au așteptat momentul potrivit pentru a trage covorul de sub dolarul american. Și acum este acel moment.
Aurul Rusiei și al Chinei ar putea sta la baza unui nou sistem monetar în afara controlului SUA.
Astfel de mișcări ar fi ultimul cui în sicriul sistemului monetar internațional bazat pe moneda fiduciară și pe dolarul american.
Autor: Nick Giambruno
Citiți și:
Șeful FMI spune că moneda digitală a Băncii Centrale ar fi necesar să fie folosită alături de sistemul de credit social pentru a controla ceea ce oamenii pot sau nu cumpăra
Cum poate să rămână omenirea fără bani și libertate: Filmul explicativ care vă face să înțelegeți încotro se îndreaptă lumea
yogaesoteric
13 decembrie 2022