Andi-Mihai Anton pare că înțelege ce se petrece

Genul programului: comedie.

Să zicem că ești păpușar. Bun. Iei „păpușele” și le pui prin guverne să guberneze. Apoi le pui pe păpuși să facă bandemii, nino-nino, împrumuturi, numa’ și numa’ prostii. Apoi populația se enervează și iese „pă stradă” ca să protestezee. Bun.

Dai drumul la milițieni și la jăndari să-i bată pă oameni. Oamenii fug, ăștia după ei cu caii și cu câinii.

Bagi după aia înțepări care cică sunt ca să scape lumea. Lumea se înțeapă și moare. A scăpat. Tu nu recunoști nimic, ăștia ca proștii care s-au înțepat și n-au murit încă, în loc să le dea în cap, zic că e de la „alceva”. Problema lor.

După aia îi pui pă toți să stea în frig, să mănânce dăpăjos gândaci și greieri și să nu să mai spele pă mâini.

Oamenii normal că se enervează că păpușele fac brusc pă nebunele în continuare și le mărește prețul la giga și la calorie și la ulei și la tot de prin magazine. Și lumea iese la Șuncă dă Praga. Că să strige că jos gubernu’, că alea. Lumea îi admiră, că ia uite cum ies ăștia, nu ca noi care nu ieșim, că dacă am ieși și noi ce bine ar fi. Bun.

Acuma după câteva zile, probabil ăștia o să bage iar milițienii și jăndarii să bată lumea ca la fasole, ăștia iar o să fugă și o să bage tancuri în ei sau cine mai știe ce le face. Și lumea o să să enerveze și mai rău, că o să înghețe șervețelele cu care te ștergi de frig în casă și păntuneric, așa care oricum nu mai vezi în ce dai în ei o să iasă la bătaie ca să-i dea jos pă păpușe. Bun.

Chestia o să se propagească în cam mai toate țările care toate cică să stea în frig și păntuneric și să nu să spele. Să ronțăie la viermi și la greieri care să știe că nu mai cântă iarna nici să-i bați și de aceeea va ieși cu scandal planetar pă toată planeta.

Pac, dă lumea jos păpușele și uraaaaa, bucurie pă străzi să dă drumu la lumină, bagă căldură la apartamente dă stai cu geamu’ dechis ca în 1990, că nu mai puteai de cald. Și păpușarii pune alte păpușe, ei rămâne tot ei însuși, mă-nțelegeți. Aceiași ei care e tot ei și care pune pă alții.

Românii noștri, care a mai halit piesa asta dă teatru an dă an dă 30 de ani încoa’, ce să facă ei, că ei proști nu e și e și pățiți. Stă așa și-i nu le pasă care vine, care pleacă că n-o să le facă nici unu nici ăilalți ceva dă bine.

Ei, românii, știe, nu ca Șunca sau ca alții care încă nu știe. Carevază zică ăștia încă n-a ajuns la gradu’ la care noi ne-a adus ăștia în treizeci de ani. O să afle și ei, da până află e nevoie să treacă multă apă pă gârlă.

În timpu’ ăsta, păpușarii e gata să bage în schemă alte păpuși, care să facă un guvern ca campionatu’ mondial, cică ca să fie bine, să nu fie rău și să scăpăm dă ăștia pă care tot ei i-a pus. Aici e mai multe probleme, Gogule, pentru că păpușarii asta vrea, vrea iureșe și scandal și bătăi, ca să poată ei să schimbe la final decoru’.

Românii s-au săturat de episoade de Dallas și Sclava Izaura, că a văzut și pă Inimă Neînfricată și pe Iubiri Amăgitoare toată seria. A văzut ei și Bei Oaci. Românu le-a văzut pă toate, mă, le-a văzut pă toate! Așa că ușurel și nu vă mai bucurați când iese lumea să bată păpușele. Până acuma, dacă să voia să să facă treabă serioasă, să dădea nume dă păpușari, nu dă păpuși, dă Pinochio și dă Buratino. Să dădea nume dă păpușari adevărați, care unii îi mai știm și noi chiar dacă nu se dă în fapt numele lor, ca să-i luăm dă guler când să duce la Mega Image să-și ia biscuiți și să le zicem: bă, Păpușare, bă băiatule, bă, stai cuminte că ai făcut multe prostii și dacă-ți dau un șut undeva, vi se blochează loja și începe ăștia să lucreze cu rezervele! Da nu, ăștia zice numai dă păpuși, că rochilă, că cheferilă, că brandon, că gheiț, că… toate numa’ și numa’ păpuși! Acuma după ce tot ei a prostit-o și a înțepat-o și a înfometat-o, cheamă lumea să facă scandal, să bage la bulău câteva păpușe d-astea inutile și să pună altele.

Fratili vostru alb vă zice așa: dacă suntem cuminți și nu ne lăsăm pe fentele lor, ăștia pică. Dă tot pică. Oricum și-o dau singuri la cotonoage, nu e nevoie să ieșim noi să dăm cuiva în cap, că păpușarii abia așteaptă să schimbe decorul, chipurile că noi am cerut-o. Să-i lăsăm așa să să usuce pă fir, e cașcarabeta lor, să să spele cu ea pă cap. Și când vine iarna și dă primii fulgi, mergem să scoatem vrejurile dân pământ. În fine, voi faceți cum vreți, doar miam spus părerea. Daia indicam aseară la calm și la odihnă în noi înșivă. Care crede că vine v-un san salvador, ore prost ore cam chior.

Comentariu:

Nu știm dacă la final, când zice salvador, autorul se referă la antihrist. Dar, de fapt, despre asta e vorba. Că de aceea se agită atâta păpuşarii să iasă oamenii la revoluţie şi la război civil şi la război-război şi să sacrifice păpuşile. S-a dus vremea când generau un haos doar pentru a schimba nişte păpuși cu altele. Acum haosul va fi atât de îngrozitor încât oamenii chiar vor implora după un salvador.

Citiți și:
Va fi 2024 adevăratul 1984?
Dreapta stângii și libertatea cu aprobare de la prefectură

 

yogaesoteric
13 decembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More