Ce ascunde Polonia despre sabotarea Nord Stream?

Astăzi, nimeni nu mai crede în povestea inițială că Vladimir Putin și-a aruncat singur în aer conductele.

Există acum două ipoteze plauzibile cu privire la sabotarea Nord Stream din 26 septembrie 2022.

Una este cea enunțată de Seymour Hersh, și anume că CIA a aruncat în aer conductele, pentru a rupe Europa Occidentală de gazele Rusiei și a o face dependentă de gazele de șist americane.

Și alta, că serviciile secrete ucrainene au realizat operațiunea. Ceea ce pare doar o tentativă stângace de a acoperi realitatea primei ipoteze, dat fiind că Ucraina nu putea realiza o asemenea operațiune fără sprijinul direct al serviciilor occidentale.

Pe măsură ce războiul din Ucraina se apropie de sfârșit, încep să fie scoase de sub preș noi detalii interesante.

Cum ar fi, de pildă, boicotarea sistematică de către Polonia a anchetei realizate de Germania, Danemarca și Suedia. O atitudine pe care Wall Street Journal, care scrie despre acest subiect, o numește „suspectă”.

Ziarul american afirmă:

Oficialii polonezi au opus rezistență față de cooperarea la o anchetă internațională privind sabotarea gazoductelor Nord Stream și au refuzat să dezvăluie dovezi potențial cruciale, potrivit anchetatorilor care lucrează la această afacere.

Și WSJ continuă:

Acești responsabili polonezi au întârziat să furnizeze informații și au ascuns probe-cheie despre presupusele mișcări ale sabotorilor pe teritoriul polonez, au spus anchetatorii.

Aceștia speră acum că noul guvern de la Varșovia, care a fost instalat în decembrie, va coopera pentru a face lumină în privința acestui atac.

Anchetatorii europeni cred de multă vreme că atacul a fost lansat din Ucraina prin Polonia.

Însă afirmă că refuzul Varșoviei de a coopera pe deplin a făcut dificil de stabilit dacă atacul s-a petrecut cu sau fără cunoștința fostului guvern polonez.

Anchetatorii din Germania, Danemarca și Suedia sunt convinși că actul de sabotaj a fost opera unei echipe de șase persoane, inclusiv scafandri, care au folosit un iaht numit Andromeda pentru operațiune. Acesta din urmă ar fi fost închiriat în Germania de o societate poloneză. La bord au fost găsite urme ale aceluiași tip de explozibil găsit sub apă la locul exploziei. După ce a subminat conductele în diferite puncte, echipa s-ar fi întors în portul Kolobrzeg, în Polonia, unde cei șase ar fi petrecut o zi întreagă (cel puțin așa ar reieși din analiza imaginilor din satelit, a semnalelor de pe dispozitivele mobile și a relatărilor unor martori).

Un oficial portuar, suspicios față de cei șase, a alertat, de asemenea, poliția, căreia presupușii sabotori (care vorbeau un amestec de rusă și ucraineană) i-ar fi furnizat pașapoartele unei țări nespecificate din Uniunea Europeană. Celor șase li s-a permis apoi să-și continue călătoria. Aceste informații, scrie WSJ, nu au fost împărtășite anchetatorilor europeni până în luna martie a acestui an. Oficialii polonezi au vorbit despre aceasta numai după ce au fost contactați de omologii lor germani, care au fost informați anterior de serviciile de informații militare olandeze. Varșovia a refuzat, de asemenea, să transmită anchetatorilor imaginile suspecților luate de camerele cu circuit închis situate în portul Kolobrzeg.

În ceea ce seamănă foarte tare cu o reglare de conturi la nivel polonez și european, WSJ adaugă:

Unii oficiali europeni afirmă că iau în considerare abordarea biroului lui Donald Tusk, noul premier polonez, pentru ajutor în investigarea celui mai mare act de sabotaj de pe continentul european, de la al Doilea Război Mondial încoace.

Și ziarul american conchide:

Anchetatorii nu au oferit vreo dovadă care să facă legătura între guvernul polonez și explozii și afirmă că, și în condițiile în care unii oficiali polonezi au fost implicați, e posibil ca aceasta să se fi produs fără cunoștința conducerii politice.

Totuși, spun ei, eforturile oficialilor polonezi de a le boicota ancheta i-au făcut mai suspicioși cu privire la rolul și motivațiile Varșoviei.

De la începutul războiului din Ucraina, Varșovia a fost cel mai apropiat și entuziast aliat al Kievului, dar și al Washingtonului.

Faptul că un ziar american apropiat de administrația Biden arată cu degetul către fostul guvern polonez ar fi de indicat să îngrijoreze regimul Zelenski cu privire la deznodământul rezervat de Washington războiului.

Citiți și:
Mascarada Gazelor: Europa tremură, Putin își umflă buzunarele
Uniunea Europeană continuă să importe gaze rusești prin conducta Drujba

 

yogaesoteric
15
ianuarie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More