Ce Constituție? De ce să dispună fiecare persoană de ea însăși? Vă spun Digi24 și rețeaua progresistă «cât de bine» e să fiți vaccinați cu forța

Propagandiști ai aplicării forței: Mixich, Olsavsky, Eduard, Rafila, Codiță și Crupariu

 
 

 
Cum se face că toți propagandiștii aplicării forței în cazul vaccinării sunt progresiști internaționaliști? Iar Digi24 este cea mai agresivă televiziune de propagandă progresistă din România. Subiectul vaccinării obligatorii este amplu prezentat la acest post, însă doar din punctul de vedere al celor care o doresc. Iar argumentele sunt mereu aceleași, mințind, denaturând sau ocolind de fiecare dată orice fapte sau întrebări incomode semnalate de cei care își doresc să aibă deplină libertate inclusiv în ceea ce privește sănătatea lor.

Înainte de a vedea ce susțin vacciniștii îndârjiți, care și-au găsit spațiu nelimitat de opinie la Digi24, vă reamintim (sau vă sugerăm să citiți pentru prima dată), câteva articole care arată pericolele vaccinării și demască minciuna și manipularea din spatele acestei campanii.

30 de studii ştiinţifice pertinente și edificatoare care dovedesc cu prisosință că vaccinările provoacă autism!
Corupţie în sistemul medical! Dezvăluiri șocante despre pericolele vaccinării
OMS recunoaște în sfârşit că există un serios risc de infectare prin vaccinuri
Efectele dezastruoase ale vaccinării asupra creierului uman
Dezvăluiri șocante despre industria farmaceutică: în realitate, nu se știe cu certitudine dacă și cum funcționează un vaccin!
Vaccinurile, mercurul şi banii murdari – un mesaj de la Robert F. Kennedy jr.
Afaceri porcești la umbra vaccinării obligatorii!
Bill Gates recunoaşte că vaccinurile sunt folosite pentru reducerea populaţiei la nivel mondial
Statistici şi vaccinuri

DIGI24 – Argumente împotriva mişcării antivaccin


Vaccinurile reprezintă una din cele mai importante realizări ale științei medicale. Anual, previn peste 3 milioane de decese, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Prin vaccin s-a eradicat la nivel mondial variola. Şi tot cu ajutorul lui se previne apariţia a numeroase epidemii.

Doar în secolul XX, variola a ucis între 300 şi 500 de milioane de oameni. Vaccinul a eliminat această boală 100%.

Rujeola, cunoscută în popor drept pojar, este o boală extrem de contagioasă, care în forme grave poate provoca orbire, infecţii respiratorii şi encefalită. Chiar dacă există vaccin de prevenţie, boala încă mai apare în Africa şi Asia. Rubeola, o altă maladie contagioasă, afectează în lume anual circa 120.000 de copii. Şi în acest caz, imunizarea ajută.

Poliomielita, boala pentru care nu există tratament dacă afectează pe cineva, duce la infirmitate şi chiar moarte. Poate fi ţinută sub control tot prin vaccin. Ţări precum Nigeria, Pakistan sau Afganistan încă au probleme serioase din cauza acestui virus.

Oreionul netratat provoacă surditate sau encefalită. Vaccinul împotriva acestei boli previne apariţia lor.

Şi pentru tuberculoză există imunizare care împiedică apariţia maladiei într-o formă severă la sugari şi copii. Până în 2035, OMS vrea să reducă numărul de cazuri noi de TBC cu 90%.

Și tusea convulsivă poate fi prevenită prin intermediul vaccinurilor. Deși eficiența lor a fost dovedită, în ultimele decenii, la nivel mondial, a apărut o adevărată controversă legată de folosirea acestor produse.

Mișcarea antivaccin


În ultimii ani, mișcarea antivaccin a luat amploare și în România, țară care ocupă primele locuri în Europa la numărul de cazuri de tuberculoză, rubeolă și hepatita B.

Rata vaccinării la copii a scăzut drastic, cu 20 de procente sub nivelul de siguranță al Organizației Mondiale a Sănătății.

Cât de expuși suntem la epidemii și de ce au ajuns românii să se teamă de vaccinare? Jurnaliștii Digi24 au intervievat medici și reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii pentru a prezenta contraargumente științifice la cele șase ipoteze care pun la îndoială eficiența şi siguranţa vaccinurilor.

Vlad Mixich, medic, jurnalist: „Mișcarea antivaccin susține că (…) datorită efectelor adverse nu își vaccinează copiii”.

Statisticile oficiale arată însă că nu există motive de îngrijorare în acest sens. În România, incidenţa reacţiilor adverse postimunizare este extrem de scăzută, sub unu la un milion de doze de vaccin administrate, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Excepția e dată ca regulă
 


Vlad Mixich: „Toate medicamentele, de când s-a inventat medicina şi a început să salveze vieţi, toate medicamentele au reacţii adverse, inclusiv vaccinurile. Reacţii, efecte adverse, care sunt menţionate transparent şi foarte clar în absolut orice prospect. (…) Vaccinurile, spre deosebire de multe alte medicamente, au efecte adverse foarte foarte rare, au efecte adverse mai rare decât aspirina, de pildă”.

Sanda Adalgiza Alexiu, vicepreşedinte Societatea Naţională de Medicina Familiei: „De aici şi până la a exagera reacţiile – care sunt extrem de reduse – şi până la a face dintr-o reacţie extrem de rară – o regulă, în condiţiile în care beneficiile vaccinării sunt imens deosebite, mi se pare o nebunie şi nu o înţeleg. Pentru că majoritatea celor care astăzi sunt membri ai curentelor anti-vacciniste sunt oameni care au fost la rândul lor vaccinaţi, au trecut prin copilărie şi au evitat nişte boli tocmai pentru că au fost vaccinaţi”.

Vlad Mixich, medic, jurnalist: „A fost o greşeală majoră în 1999, când un cercetător britanic, care acum este exclus din absolut toate organizaţiile de profil pentru că s-a dovedit că a minţit şi a falsificat datele, a publicat o lucrare, una singură într-o anumită revistă care făcea legătura între vaccinuri şi autism. De atunci au fost publicate sute de studii, ultimul chiar anul trecut care a urmărit 1,2 milioane de copii de-a lungul a 20 de ani ca să vadă dacă există vreo legătură între această boală şi vaccinuri. Nu există! Nicio legătură!”.

Medicii susţin că raportul dintre beneficiile vaccinării şi posibilele reacţii adverse este net în favoarea imunizării. Adevărata problemă, spun ei, este lipsa vaccinării.

Anca Crupariu, şef al Departamentului Politici şi Strategii, din cadrul Agenției Naţionale a Medicamentului: „Pericolul ca în cadrul unei populații să existe tot mai mulți copiii nevaccinați este extrem de mare pentru apariția unei epidemii”.

Alexandru Rafila, consilier onorific al ministrului Sănătății: „O epidemie de rujeolă de exemplu, în cazul unei acoperiri să spunem de 85% și 90%, nu apare anual. E vorba când se acumulează un număr suficient de mare de copiii care sunt nevaccinați”.

Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt al Institutului Matei Balș: „Deja începe să se vadă. Nu putem spune că a ajuns să capete proporții, dar numărul de pacienți începe să crească”.

Ioana Roșca, șef al secției de neonatologie de la Maternitatea Giuleşti: „Riscurile ar fi ca acești copii să facă aceste boli și să facă practic forme severe ale acestor boli. De exemplu, dacă nu își vaccinează copiii împotriva tuberculozei, să facă o formă severă de tuberculoză, miliară sau meningită. Asta nu înseamnă că acei copii care sunt vaccinați împotriva tuberculozei cu B.C.G-ul, dacă vin în contact cu o persoană cu T.B.C activ, nu fac boala. Fac boala, dar nu fac o formă severă de T.B.C”.

Cât de periculoase sunt chimicalele din vaccin?

Vlad Mixich, medic, jurnalist: „Thiomersalul este substanţa pe care mişcarea antivaccin o invocă cel mai frecvent”.

Thimerosalul, una din substanţele controversate pentru conţinutul de mercur, a fost eliminat din procesul de fabricaţie al vaccinurilor. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii dau asigurări că toate vaccinurile puse în circulaţie în România sunt produse sigure, de calitate. Conform practicilor medicale, înainte de a fi pus pe piaţă, orice vaccin este supus unor teste care durează între 10 şi 15 ani.

Vlad Mixich: „Niciun medic nu vrea să facă rău pacientului! Medicii în general nu sunt criminali! Eu sunt medic şi nu sunt criminal! Suntem mulţi, foarte mulţi medicii care administrează vaccinuri. Dacă ceva s-ar întâmpla, dacă apare numai un semn de întrebare în privinţa oricărui medicament pe care îl folosesc ei, ar avea reţineri ca să îl administreze. Este motivul pentru care atunci când au apărut nişte semne de întrebare despre thimerosal, deşi nu erau bazate pe cifre şi pe date imediat a fost retras din vaccin. Thimerosalul nu mai există acum în vaccin”.

Reporter: Aluminiu, metale grele, e adevărat, chiar există așa ceva în acea substanță, acel conservant din vaccinuri?

Anca Crupariu, şef al Departamentului Politici şi Strategii, din cadrul Agenției Naţionale a Medicamentului: „Există aluminiu, e vorba de vaccinurile absorbite, sigur că există, dar fiecare element este determinat analitic, este determinată doza, concentrația, în așa fel încât să nu aibă efecte adverse asupra organismului uman. (…) Fiecare vaccin începând cu cele produse din ianuarie 2011 sunt supuse unei așa numite monitorizări suplimentare. (…) La care bineînțeles România este în totalitate aliniată”.

Vlad Mixich: „Industria farmaceutică şi domeniul farmaceutic este unul dintre cele mai bine reglementate domenii din lume. Imaginaţi-vă dacă o dată, numai o dată într-o ţară s-ar dovedi că un medicament face foarte mult rău şi asta nu e o chestie care poate fi falsificată, pentru că îi vezi pe oameni murind şi pentru că medicii ar vorbi, doar odată dacă s-ar întâmpla asta, acel guvern ar cădea, ar intra la puşcărie”.

Mai mult, când există suspiciuni cu privire la siguranţa unui vaccin, atunci lotul respectiv este retras din circulaţie şi supus unui nou set de analize. Toate statele membre ale Uniunii Europene deţin laboratoare acreditate care se află în contact permanent.

Reporter: Ce procent de siguranță atribuiți vaccinurilor puse în circulație în România?

Anca Crupariu: „Maximă siguranță, siguranța maximă. Laboratorul de evaluare-control produse biologice din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului face parte, deci, dintr-o rețea de laboratoare oficiale de control al medicamentului, care sunt coordonate de Directoratul European pentru Calitatea Medicamentului”.

Adevărurile care circulă „pe net”

Teama exagerată faţă de reacţiile adverse, dar şi temerile legate de compoziţia vaccinurilor au fost şi sunt alimentate de informaţii neștiințifice care circulă pe internet.

Dan Zaharescu, președinte Asociația Producătorilor Internaționali de Medicamente în România: „În primul rând este o lipsă de informare și pe de altă parte aș putea spune chiar există curente de dezinformare la nivelul surselor pe care părinții ajung să le folosească în general. Sunt folosite surse de încredere, surse care să fie informate corect, dar de asemeneasunt șitot soiul de bloguri, care până la urmă nu furnizează informații de calitate”.

Eduard Petrescu, coordonator proiecte UNICEF în România: „Există, în urma abundenței de informații să spunem, o încredere mai redusă în vaccinare. Încrederea mai redusă în vaccinare vine din partea oamenilor educați”.

Valeria Herdea, medic, președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie: „Vaccinarea este de fapt rolul unor cercetări științifice. Vaccinarea, până la urmă, are în spate ceea ce noi numim evidence based medicin , adică medicină bazată pe dovezi, extrem de serioasă și riguroasă”.

Vlad Mixich: „Mişcarea antivaccin spune că totul este o conspiraţie mondială, mişcarea antivaccin spune că e vorba aici de foarte mulţi bani”.

Statisticile oficiale contrazic şi această afirmaţie. Piața vaccinurilor din România este una din cele mai mici din Europa. În anul 2014, vânzările acestor produse medicale au fost de aproximativ 30 de milioane de euro, ceea ce înseamnă doar 1% din totalul vânzărilor de medicamente, în valoare de 2,7 miliarde de euro.

Dan Zaharescu, președinte Asociația Producătorilor Internaționali de Medicamente în România: „Piața vaccinurilor din țara noastră este o piața mică, comparativ cu piața medicamentelor în general și cu piețele vaccinurilor din alte țări. Faptul că aproximativ 20% din copiii care ar fi trebui să fie vaccinați nu au fost vaccinați reprezintă o variație nesemnificativă per ansamblul pieței. Deci, din punct de vedere economic, comercial, impactul este marginal pentru producătorii de medicamente”.

Vlad Mixich: „Privind totul ca pe o afacere ar fi mult mai profitabil pentru companiile farmaceutice să nu folosească vaccinuri şi să îi lase pe copii să se îmbolnăvească, motivul fiind foarte simplu. Ei ar face mult mai mulţi bani tratând boala în loc să o prevină, prevenţia e o afacere mult mai proastă în medicină decât tratarea unor boli. Iar vaccinurile sunt prevenție”.

Reporter: Nu este cumva o conspirație împotriva producătorilor de vaccinuri?

Dan Zaharescu: „Îndrăznesc să cred că nu am ajuns chiar atât de departe cu paranoia în care ne învârtim și să ajungem la asemenea aberații”.

În România, aprovizionarea cu vaccinuri se face cu mare greutate. Medicii reclamă că se confruntă, frecvent, cu lipsa acestor produse medicale.

Valeria Herdea, medic, președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie: „Din păcate, în ultima perioadă, ne-am confruntat mult prea des cu absența vaccinului, cu schimbarea, cu apariția unui nou program și atunci sigur îți pui problema, totuși poate ar trebui o campanie de avertizare a populației înainte de astfel de schimbări. Oamenii trebuie avertizați și transparența trebuie să crească”.

Victor Olsavsky, reprezentatul Organizației Mondiale a Sănătății în România: „După cum bine știți sunt o serie de vaccinuri care trebuie date în câteva rapeluri. La două luni, la patru luni, la șase luni, la doi ani. Pe urmă, pe la șase ani, ori dacă un copil nu primește toate dozele de vaccinare, nu mai este acoperit sută la sută pentru boala respectivă”.

Sanda Adalgiza Alexiu, vicepreşedinte Societatea Naţională de Medicina Familiei: „Ar trebui să existe un stoc tampon, un stoc la nivel naţional din care să se poată prelua atunci când există stopuri, când există anumite hiatusuri în care ne trezim că nu avem vaccin şi atunci să existe permanent o rezervă din care să se preia când există astfel de situaţii şi să se pună la loc printr-o procedură ceva mai simplă”.

Imunitatea copiilorVlad Mixich, medic, jurnalist: „Unul dintre argumentele folosite des de mişcarea antivaccin este afirmaţia că poţi lăsa copiii să se imunizeze singuri pe cale naturală”.

Medicii avertizează că bebeluşii nevaccinaţi sunt expuşi riscului de a se îmbolnăvi grav chiar din primele zile de viaţă.

Vlad Mixich: „Reiau acelaşi argument mai ales că mamele îşi alăptau mai frecvent copiii în urmă cu două trei secole şi cu toate astea mortalitatea infantilă din toate aceste boli pentru care astăzi se vaccinează era uriaşă atunci. Uriaşă. Vă dau un singur exemplu, celebrul filosof Immanuel Kant a avut opt fraţi dintre care jumătate, patru, au murit înainte de un an. Toţi patru din cauza unor boli pentru care astăzi se vaccinează”.

Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt Institutul Matei Balș: „Bebelușii nevaccinați acum pot să facă chiar acum, în următoarele luni, rujeolă, că la aceasta mă refer în primul rând, pentru că este cea care poate să dea complicații tardive invalidante”.

Ioana Roșca, șef al secției de neonatologie de la Maternitatea Giuleşti: „Mama transmite transplacentar deci prin placenta copilului niște anticorpi care se numesc imunoglobuline G, ceea ce îi crește imunitatea. Într-adevăr, nu au imunitate foarte crescută ca la adult, dar ei neavând această imunitate crescută, dacă vin în contact cu TBC activ, fac o formă mult mai severă și care poate duce chiar la moarte, decât un adult”.

De ce un copil nevaccinat poate să reprezinte un pericol pentru cei vaccinaţi şi pentru societate?

Vlad Mixich: „În cazul în care un părinte nu îşi vaccinează copilul, deşi toţi ceilalţi sunt vaccinaţi, și deși avem 80% din populaţie vaccinată, el totuşi poate pune în pericol anumite categorii populaţionale. Şi anume, toţi copiii sub un an. De ce? Pentru că schema de vaccinare completă se încheie după un an. Un copil de cinci luni, de şase luni, este vulnerabil în faţa unei boli cum e tusea convulsivă sau difteria sau mai rău, poliomielita. De ce? Pentru că el nu este încă vaccinat”.

Victor Olsavsky, reprezentatul OMS în România: „Asta înseamnă potențialul unei epidemii clare în rândul copiilor din acea categorie, acea cohortă de copiii, fie la școală, fie mai devreme, depinde când se întâlnesc pentru că aceasta face un cumul de copiii nevaccinați la un moment dat”.

Au dreptul copiii nevaccinați să-i îmbolnăvească pe ceilalți?

Valeria Herdea, medic, președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie: „Teama noastră trebuie să fie ce se va întâmpla cu acești copiii nevaccinați. Acești copiii vor merge în școală. Copilul meu care s-a vaccinat se va juca cu acel copil care nu-i vaccinat. Este drept să se îmbolnăvească? Acel copil de ce să nu fie protejat? Nu obligă nimeni, nu discutăm despre obligativitatea vaccinului. Discutăm despre asumarea unei norme de conviețuire socială. Asta este până la urmă esența. Înțelegerea rolului tău într-o societate”.

Dr. Irina Codiţă, şef laborator Institutul Cantacuzino: „Fiecare individ este în relaţie cu cei din jurul lui aşa încât o decizie de a ne vaccina sau a nu ne vaccina nu ne priveşte numai pe noi. Există aspecte care favorizează pe cei nevaccinaţi prin decizia celor vaccinaţi. De exemplu, pentru fiecare boală se poate calcula un prag de imunizare, un procent din colectivitate care ar putea asigura imunitatea şi a celor nevaccinaţi”.

Valeria Herdea: „Gândiți-vă că Israelul, care e o țară extrem de dezvoltată, și-a vaccinat oamenii, 8 milioane de oameni au fost vaccinați în două săptămâni. Nu s-a pus problema ne vaccinăm sau nu. E o problemă de securitate națională, de siguranță națională. Oamenii s-au vaccinat pentru că știau că se protejează pe ei, familiile lor, dar și pe ceilalți”.

Virușii nu se curăță doar cu săpun


Vlad Mixich: „Ei spun nu, asta se datorează faptului că ne spălăm mai mult pe mâini”.

Această teorie este uşor de combătut cu argumente ştiinţifice, spun medicii. Bolile infecţioase nu pot fi prevenite doar printr-o igienă adecvată.

Vlad Mixich: „E foarte bine să te speli pe mâini este unul dintre lucrurile utile pentru sănătatea noastră, dar mulţi dintre viruşii pentru care ne vaccinăm copiii nu se transmit prin atingere, se transmit prin aer. Or, săpun pentru aer încă nu ştiu să se fi inventat. Difteria, pertusisul sunt toate boli care nu pot fi prevenite prin faptul că te speli pe mâini”.

Dr. Irina Codiţă, şef laborator Institutul Cantacuzino: „De exemplu, pentru tetanos, pentru difterie, nu are niciun fel de importanță care este gradul de igienă dacă individul este expus la aceste microorganisme. Poate să aibă în cazul tetanosului de exemplu, poate să aibă un accident, a pătruns acolo, au pătruns sporii de tetanos, acei spori în momentul în care se petrece traumatismul, vor acționa în cazul în care nu se face imediat manevra potrivită de prevenție. Se vor multiplica la locul la care au pătruns”.

Din aceste motive, doctorii susţin că singura modalitate prin care bolile infecţioase au fost şi sunt ţinute sub control este vaccinarea.

Victor Olsavsky, reprezentatul OMS în România: „Până când reușesc să elimin o boală trebuie să vaccinez masiv peste 95% din populației timp de ani, ani în șir! Abia atunci poți să ajungi la ce numim noi eliminare întâi și întâi și după care eradicare”.

Alexandru Rafila, consilier onorific al ministrului Sănătății: „Vaccinurile sunt victima propriului succes. Adică gândiți-vă ce se întâmpla în urmă cu zeci de ani când aveam o mortalitate extrem de ridicată sau cazuri grave, complicate de poliomielită, de difterie, de tetanos”.

Victor Olsavsky: „Hai să ne întrebăm bunicii, mai ales cei care sunt peste vârsta de 60-65 de ani, să îi întrebăm un singur lucru. Câți copiii erau ei acasă în familia lor și câți au reușit să treacă de copilărie? Or, o să vedem că în fiecare familie, erau cinci, opt copii, cel puțin, trei sau doi nu reușeau să treacă de copilărie. Adică, mortalitatea în prim acopilărie era destul de mare și majoritatea au decedat din cauza acestor boli ale copilăriei”.

Alexandru Rafila, consilier onorific al ministrului Sănătății: „Odată cu diminuarea impactului bolilor transmisibile asupra medicinii în general și asupra stării de sănătate a populației, oamenii au început să se întrebe de ce să mai îmi vaccinez copilul dacă aceste boli au dispărut?”.

Teoria conspirației generaleA şasea ipoteză a mişcării antivaccin: avem de a face cu o conspirație generală, în care sunt implicate universitățile din lume, autorități medicale, publicații științifice, majoritatea covârșitoare a oamenilor de știință și 90% dintre medici. Toți aceștia ar face jocul producătorilor de vaccinuri, pentru bani. Restul, inclusiv cei care se opun vaccinării, sunt eroi care îndrăznesc să se împotrivească unui sistem medical abuziv.

Vlad Mixich: „Niciodată astfel de scandaluri nu pot fi ascunse pentru că e o lege simplă. O conspiraţie, ca să reuşească, trebuie să fie formată din cât mai puţini oameni. Or, numai în România sunt câteva sute de mii de lucrători în zona medicală. Şi dacă unul dintre ei ar vedea că ceva rău se întâmplă, ar vorbi”.

Persoanele care se opun aşa-zisei dictaturi medicale preferă să se imunizeze pe cale naturală sau apelează la medicina tradiţională.

Vlad Mixich: „Mişcarea antivaccin este o mişcare antisistem care foloseşte frica şi îngrijorarea firească a oricărui părinte pentru a promova anumite idei. Să nu uităm că mulţi dintre cei care susţin public această mişcare la rândul lor sunt promotori ai diverselor tratamente alternative din care se fac mulţi bani, deci nu sunt niște eroi nepătaţi”.

Alexandru Rafila: „Acești oameni refuză să vaccineze copiii considerând că imunizarea pe cale naturală este superioară și este benefică în comparație cu imunizarea oferită de vaccin. Și lor vreau să le spun următorul lucru, sunt anumite boli cum este de exemplu rubeola care la copii rareori dă complicații, dar care poate să dea complicații în cazul când nu ești vaccinat și trebuie să naști un copil și copilul se poate naște cu sechele majore. Pentru alte afecțiuni cum este poliomielita, tetanosul, difteria, nu există imunizare prin boală pentru că imunizarea prin boală înseamnă de cele mai multe ori sechele, înseamnă decese, trebuie să fim foarte conștienți de acest lucru”.

Victor Olsavsky, reprezentatul Organizației Mondiale a Sănătății în România: „Lumea trebuie să înțeleagă că medicina fără medicamente și vaccinuri – nu știu despre ce vorbim – adică vorbim despre psihoterapie în această situație. Or, nu se poate face medicină și nici prevenție fără medicamente și mai ales fără vaccinuri. Iar vaccinul este singura modalitate de prevenție clară a acestor boli ale copilăriei care se transmit, sunt transmisibile”.

Rolul Ministerului Sănătății


Ministerul Sănătății a pregătit un proiect de lege prin care vaccinarea va deveni obligatorie în România. Copiii neimunizaţi riscă să nu mai fie primiţi în grădiniţele şi în şcolile din sistemul public de învăţământ. La ora actuală proiectul se află în dezbatere publică. Medicii susţin însă că Ministerul Sănătăţii ar trebui mai întâi să le explice românilor de ce este important ca vaccinarea să devină obligatorie.

Vlad Mixich: „Aici e greşeala autorităţilor. Medicina nu înseamnă să vorbeşti de pe un piedestal pacienţilor. Medicina adevărată este aceea în care cobori de pe piedestal, te duci lângă pacientul tău, îi miroşi frica, îi pipăi suferinţa şi îi explici cât se poate de mult şi cât se poate de în detaliu. Asta trebuie să facă autorităţile. Nu să ameninţe, nu, trebuie să coboare şi să explice oamenilor. De ce, pentru că aceste vaccinuri au un efect extraordinar pe care nici eu nici dumneavoastră nu îl prezentăm în media. Sunt milioane de copiii în ţara asta care nu s-au îmbolnăvit niciodată de niciuna dintre bolile astea cumplite de care înainte se murea, cum e poliomielita sau difteria, pentru că sunt vaccinaţi”.

Sanda Adalgiza Alexiu
, vicepreşedinte Societatea Naţională de Medicina Familiei: „În prezent nu avem o campanie concertată, susţinută, de educaţie a populaţiei în ceea ce priveşte vaccinurile. Şi când zic educaţie nu mă refer doar la a-i consilia atunci când vin la vaccin, ci de a clădi conștiinţa fiecăruia, importanţa unui vaccin care previne o boală din care poţi să mori. Asta înseamnă să faci educaţie inclusiv la copii, educaţie prin joc, sigur că da, din timpul şcolii, din timpul claselor primare, asupra bolilor care pot exista şi de care ei au scăpat pentru că au fost vaccinaţi şi să înţeleagă aceste lucruri”.

Demersul Ministerului Sănătății de a impune imunizarea vine în contextul în care, la nivel internațional, bolile infecțioase fac tot mai multe victime. Recent, în Spania, un copil nevaccinat a murit din cauza difteriei. Acesta a fost primul deces cauzat de difterie după 28 de ani.

În prezent, sunt alerte internaționale pentru două boli mortale, poliomelita și Ebola. Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății arată că Ebola a făcut peste 11.000 de victime doar în Africa. Asta în condițiile în care pentru această maladie nu există încă un vaccin omologat.

Dr. Irina Codiţă, şef laborator Institutul Cantacuzino: „Există posibilitatea de mobilitate a populaţiei deci oricând poate să fie un moment în care sunt introduse tulpini toxigene”.

Sanda Adalgiza Alexiu, vicepreşedinte Societatea Naţională de Medicina Familiei: „Dar atâta timp cât există în lume 25 de boli de care putem scăpa pentru că există 25 de vaccinuri dezvoltate pentru asta e bine ca oamenii să ştie”.

Rolul revaccinării

Prin Programul Naţional Naţional de Imunizare al Ministerului Sănătăţii, toţi copiii pot fi vaccinaţi, gratuit, până la vârsta de 14 ani, împotriva a 10 boli infecţioase, însă numai cu acordul părinţilor. Medicii susţin că în contextul reapariţiei unor boli mortale în Europa, Ministrul Sănătăţii ar trebui să analizeze şi posibilitatea introducerii unei scheme de vaccinare pentru populaţia adultă.

Valeria Herdea, medic, președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie: „Să nu uitați că în România ar trebui vaccinați și adulții. Noi discutăm doar despre vaccinarea copiilor. Cum ar fi să discutam despre vaccinarea gravidei, despre vaccinarea grupelor de risc?”

Vlad Mixich: „Marea majoritate a acestor vaccinuri pe care noi le facem în copilărie îţi oferă protecţie aproximativ 20 de ani în medie. Ulterior ca noi să continuăm să avem protecţie în faţa bolii respective ar trebui să ne revaccinăm. Foarte puţini dintre noi facem asta. Aşadar o mamă gravidă de 30 de ani care intră în contact cu un copil nevaccinat care are de pildă difterie sau e purtătorul pertusis va face boala. Marea problemă este că atunci când te îmbolnăveşti de rujeolă, de pildă, gravidă fiind, în foarte multe cazuri vei naşte un copil cu malformaţii sau cu handicap mental”.

România este țara care înregistrează cea mai ridicată mortalitate infantilă din Europa: 11 decese la 1.000 de nou-născuți, dublu față de media europeană, potrivit UNICEF. Printre cauzele deceselor se numără și bolile infecțioase. La fel de grav este că un sfert din părinți nu cunosc de ce este importantă vaccinarea, pentru că nu au primit informații de la autorități.Citiți și:

Obligativitatea vaccinării este în mod evident un plan malefic ce este impus țărilor membre de federalista UE 

Klaus Iohannis cere vaccinare obligatorie: «E o catastrofă» 

Iată ce spune cu insolență un oficial OMS venit în România să susţină vaccinarea… 

 

yogaesoteric

11 iunie 2017

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More