„Ce este Marea Resetare?” – Un videoclip flagrant marca Forumul Economic Mondial

Forumul Economic Mondial a postat la începutul anului un video de promovare a Marii Resetări, referindu-se la teoriile conspirației din jurul ei. Rezultatul: un videoclip orwellian ciudat care anunță moartea capitalismului așa cum îl știm.

Videoclipul „Ce înseamnă Marea Resetare?” este o bizară mostră de PR/propagandă. La prima vedere, pare să spună „nu vă faceți probleme în privința Marii Resetări, noi vă iubim foarte mult”. Totuși, printre cuvintele apăsate și simbolurile puternice, mesajul pe care cei mai mulți l-au înțeles este „o s-o facem… fie că vă place, fie că nu”.

Prin tonul condescendent și frazarea simplistă și obositoare, videoclipul este practic despre cum elita le vorbește țăranilor, mai ales celor care îndrăznesc să-i pună planurile la îndoială. Iar dacă totuşi scopul videoclipului a fost să calmeze îngrijorările despre Marea Resetare, acesta eșuează lamentabil. Dovada: cam 99,9% dintre comentariile de pe YouTube sunt extrem de nefavorabile. Iată câteva exemple:

Kyle L: „Mi se pare drept cea mai pe față propagandă pe care am văzut-o în viața mea.

Cecilia Barazza: „Atât de mulți cer o Mare Resetare? Nu. Elita o cere…

Jen Dredge: „Este oribil. Nimeni nu vrea o resetare și nici versiunea voastră despre o lume mai bună.

Guy Fawkes: „Nu, nu, nu. Nu vrem asta. Nimeni nu a votat pentru asta. Rata de vot pentru acest videoclip dovedește asta.

Ryan gst: „Mesaje subliminale la cel mai fin nivel. Treziți-vă, oameni buni, escrocii ăștia nu se mai ascund.

Iată și videoclipul:

Acest videoclip este important și merită analizat din câteva motive. În primul rând, a fost produs de către însuși Forumul Economic Mondial (FEM). FEM este una dintre acele organizații nedemocratice ale elitelor care stabilesc politicile economice și sociale la nivel global. Cu alte cuvinte, dacă Forumul Economic Mondial lansează un videoclip despre ceva, el are și puterea să facă se petreacă acel ceva. De fapt, probabil că se petrece deja.

În al doilea rând, acesta nu este unul dintre acele videoclipuri optimiste, de genul „hai să luptăm împreună împotriva pandemiei”. El anunță, de fapt, „moartea capitalismului așa cum îl știm” – exact cu aceste cuvinte. El anunță schimbări structurale și istorice drastice la nivel global. Anunță o Nouă Ordine Mondială.

Aceasta este descrierea videoclipului de pe Youtube:
Pandemia a schimbat radical lumea așa cum o știam iar acțiunile pe care le întreprindem astăzi, în timp ce ne recuperăm, vor defini generația noastră. De aceea Forumul Economic Mondial cheamă spre o nouă formă de capitalism, una care pune pe primul loc oamenii și planeta, din moment ce împreună este necesar să reconstruim lumea după covid-19.”

Prima frază a acestei descrieri stabilește ideea poveștii: pandemia a distrus lumea și elita o va repara. Oricum, descrierea comite și o flagrantă omisiune: pandemia în sine nu „a schimbat lumea radical” – ci modul cum s-a răspuns la ea a făcut aceasta. Iar răspunsul a fost dictat chiar de către elitele care ne învață acum cum e cu Marea Resetare.

Într-adevăr, în loc să atace pandemia cu o abordare echilibrată și concentrată pe persoanele cu adevărat expuse riscului, elita a insistat pe închiderea afacerilor mici și medii pentru luni de zile, distrugând prin asta milioane de locuri de muncă. Între timp, mega-corporațiilor deținute de elită li s-a permis să înflorească.

Apoi, după sufocarea maselor pentru aproape un an întreg, vine FEM și ne spune că sistemul este stricat. Dar ei sunt cei care l-au stricat. Și înainte de a-l strica, eram în miezul cele mai lungi refaceri economice din istorie. Nu susţinem că este perfect capitalismul pe care îl știm. Cu toate acestea, ne este prezentată o „soluție” la o problemă pe care au creat-o intenționat. Pe scurt: ordine născută din haos.

Să aruncăm o privire asupra videoclipului.

Direct, pe față

De obicei, eforturile de PR ale organizațiilor elitelor urmăresc să ascundă adevăratele intenții prin vorbe înflorite și fraze fără sens. Aici totul este însă pe față.

Bineînțeles, videoclipul începe cu obsesia totală a elitelor de a vedea întreaga lume purtând măști. Ele se înfiorează de plăcere în mod special atunci când le poartă copiii. La începutul videoclipului, vedem o grămadă de oameni donând măști într-o manieră semi-ritualistică: un semn al supunerii față de elite.

Apoi îl auzim pe Secretarul General al ONU Antonio Guterres descriind pandemia ca pe o „oportunitate”. Într-o ciudată imagine care include o lună plină uriașă, Guterres vorbește despre „speranța” adusă de vaccinuri. El mai adaugă: „nu există un vaccin pentru planetă, natura are nevoie de un plan de salvare”. Cu alte cuvinte: dacă dispare isteria covid, ea va fi imediat înlocuită de isteria încălzirii globale.

Apoi videoclipul ne răsfață cu imaginea unei clădiri prăbușindu-se, în timp ce o voce de fundal spune: „Acum când totul se prăbușește, putem remodela lumea în feluri în care nu am putut înainte”. Avem parte de imagistică puternică, aproape subliminală.

Nu foarte diferit de clădirea de mai sus, lumea este de fapt subiectul unei demolări controlate. Iar dinamita au așezat-o chiar ei, cu mâinile lor. De ce?

Iar apoi povestitorul din fundal spune: „De aceea atât de mulți cer o Mare Resetare”.

Nimeni (cu excepția elitelor) nu cere vreo Mare Resetare. Toți (cu excepția elitelor) cer reinstaurarea completă a libertăților.

Apoi, printr-o ciudată răsucire, naratorul vorbește despre cum Marea Resetare sună ca o conspirație. „Mare Resetare? Asta sună mai degrabă ca o expresie menită să ascundă vreun plan malefic de dominație a lumii.”

Și în timp ce sunt rostite aceste vorbe, ne sunt arătate simboluri puternice. În timp ce imaginea vrea să ridiculizeze teoriile legate de Marea Resetare, ea de fapt prezintă, cu relativă acuratețe, ce va produce Marea Resetare: mâna elitelor trăgând sforile economiei globale.

Apoi ne este prezentat un ziar fals cu titlul principal: „Planul Elitei Globale Pentru Viitorul Vostru”. Încă o dată, în timp ce titlul se vrea critic, el este inconștient asimilat de spectatori de niveluri incipiente. Conținutul acestui articol fals este chiar revelator:

Marea Resetare este foarte bine documentată.

Marea Resetare a fost etichetată drept o teorie a conspirației iar parte din ea sună așa, dar tot ceea ce știm vine chiar de la elitele globale, care au fost chiar deschise despre acest subiect.

«Nu este o teorie a conspirației, este o mișcare foarte bine documentată și la care aderă mulți dintre cei mai puternici oameni din lume», spune Justin Haskins, redactor-șef la Heartland Institute și una dintre autoritățile de frunte în problema Marii Resetări. «La nivel fundamental, este o schimbare radicală și completă a tot ceea ce facem în societatea noastră», spune Haskins, «ea va schimba modul în care afacerile sunt evaluate, va forța afacerile să urmărească îndeplinirea unor țeluri de stânga».

Marea Resetare a fost dezvăluită la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, unde mulți dintre cei mai puternici oameni din lume se duc pentru a oferi soluții la problemele lumii. Ei au spus că pandemia coronavirusului este o oportunitate pentru a schimba modul în care lumea operează.

Pandemia covid-19 este o «oportunitate» de a schimba totul.

Un videoclip al Forumului Economic Mondial avertizează, «în prezent ne confruntăm cu o criză de proporții internaționale. Ea va avea asupra noastră un impact pe termen lung».

Iar soluția lor este, în esență, socialismul global. Gândiți-vă la Noul Pact Verde combinat cu restricțiile carantinării covid-19 și în care mai amestecați ceva numit A Patra Revoluție Industrială, în care tehnologia se presupune că va schimba radical modul în care trăim și muncim.

Haskins spune: «Elitele, tehnocrații din societate, cele mai educate persoane», văd o șansă să «controleze și să manipuleze societatea, să acționeze pârghiile sociale, ceea ce în mințile lor este perfect

După cum puteți vedea, conținutul ziarului din imagine nu este deloc despre verzi și uscate. El îl menționează pe Justin Haskins, un cercetător al unui think-tank real, care a avertizat despre obiectivele majore ale Marii Resetări.

Imediat după, videoclipul reproduce o scenă clasică din filmul „They Live”. Prin lentilele adevărului, cuvintele „Marea Resetare” se preschimbă în „Supune-te!

Așadar videoclipul conștientizează faptul că Marea Resetare sună ca o conspirație masivă pentru folosirea covid-19 ca poartă de intrare în socialismul global. Apoi, în loc să liniștească aceste îngrijorări, videoclipul practic le confirmă.

Naratoarea susține că Forumul Economic Mondial este despre „a uni oamenii”. Ea spune:
Fie că este vorba despre politicieni, președinți de corporații, oameni de știință, activiști sau despre tine, noi toți vrem să unim oamenii.”

Tu ai fost cumva invitat la Forumul Economic Mondial? Nu, nu ai fost. Ei nu ar vrea nici măcar să ieși din casă.

Pentru a ilustra cum „se unesc oamenii”, videoclipul ne prezintă un colaj de potentați ai lumii (și de pioni deținuți de elite).

Imaginea de deasupra reamintește imediat de foarte simbolica copertă din 2015 a revistei The Economist prezentând figuri ale elitei globale.

Apoi, făcând trimitere la pandemie și la încălzirea globală, videoclipul devine foarte radical. Videoclipul spune: „Capitalismul așa cum îl știm a murit”. Și ca să înțelegem și noi, țăranii, au prezentat literalmente o piatră de mormânt pe care scrie „Capitalism 2020 – Odihnească-se în pace”.

Cu vreo 23 de secunde înainte, videoclipul „se preocupa” de criticii care susțin că Marea Resetare este despre socialismul global. Apoi ne prezintă literalmente o piatră de mormânt având gravate cuvintele „Capitalism – Odihnească-se în pace”. Încă o dată, ilustrații puternice venite dintr-un centru de putere.

Videoclipul ne prezintă apoi „capitalismul cointeresării” – un sistem care ar schimba dramatic modul cum afacerile și economiile funcționează.

Din exact aceste motive, forumul vorbește despre ceva numit capitalism al cointeresării, care ar îndepărta afacerile de scopul exclusiv al profitului. Dacă vrem să schimbăm modul cum ne vom orienta spre refacere, apoi vom avea nevoie de un nou tablou de bord pentru noua economie. Iar asta va fi necesar să cuprindă oamenii, planeta, prosperitatea și instituțiile.”

În timp ce capitalismul se bazează pe un sistem de autoreglare prin cerere și ofertă, Marea Resetare urmărește să redefinească modul cum afacerile sunt gândite, prin noi parametri. Principalul parametru: supunerea față de agenda politică și socială a elitelor.

La scurt timp după, povestitoarea rostește aceste cuvinte enigmatice: „Iar asta se reduce la a aduce oamenii potriviți la locul potrivit și în momentul potrivit”.

Cu toate că videoclipul nu prea explică ce vrea să spună fraza de mai sus în lumea reală, implicațiile dau fiori reci pe spate. În loc să permită persoanelor și afacerilor de succes să crească natural, sistemul elitelor se va interpune pentru „a aduce oamenii potriviți la locul potrivit și în momentul potrivit”, în concordanță cu agenda proprie. Cu alte cuvinte, sistemul va fi unul fals și supunerea față de o agendă mai cuprinzătoare va fi obligatorie în noua economie.

Videoclipul se termină cu o chemare a spectatorilor la implicare. Este evident, totuși, că nu-i vorba să fiți invitați la Forumul Economic Mondial. Implicarea voastră înseamnă să tăceți din gură, să purtați mască și să stați acasă.

În concluzie

Pentru oricine se uită la diferitele videoclipuri postate de Forumul Economic Mondial pe YouTube, câteva idei principale se disting ușor: în primul rând, oamenilor li se induce groaza cu un dezastru catastrofic (ca acest videoclip despre covid-19 și încălzirea globală); în al doilea rând, este prezentată o soluție drastică și care presupune ca elitele nedemocratice să conducă lumea.

Pentru a justifica Marea Resetare, FEM menționează „disparitățile economice” cauzate de covid-19. Cu toate acestea, disparitățile au fost cauzate de politicile de anihilare economică dictate de Organizația Mondială a Sănătății – o altă organizație a elitelor, finanțată din plin de China. Prin forțarea carantinărilor masive, ei au știut exact ce se va petrece. Au produs haos iar acum caută să reinstaureze ordinea.

Dincolo de toate discuțiile, principala problemă o reprezintă libertatea. O piață liberă permite cetățenilor să facă afaceri și să-și câștige traiul. Și atâta vreme cât există cerere, afacerile pot crește iar cei implicați pot prospera. Libera inițiativă este vectorul libertății și permite, celor care reușesc, să ducă o viață confortabilă – indiferent de opțiunile lor politice sau sociale. Totul se reduce la cifre.

Marea Resetare urmărește să distrugă acest vector al libertății prin introducerea unor componente politice și sociale pe piața liberă. Dacă nu te supui, nu ai cum să reușești. În locul tău, ei vor pune „persoana potrivită, la locul potrivit, în momentul potrivit”.

Citiți și:
Interviu cu Jean Tardy despre Marea Resetare: «O formă de control social complet» (I)
Ce este Marea Resetare? Aşteptări reduse şi bio-tehno-feudalism

yogaesoteric
5 iunie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More