Ce putere au amenințările la adresa hegemoniei dolarului?

În fiecare seară mă întreb de ce toate țările sunt nevoite să își bazeze comerțul pe dolar”, a declarat președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, în timpul unei vizite de stat în China. Este o întrebare la care se gândesc mulți lideri naționali, în special în contextul în care comerțul mondial se fragmentează între sferele americane și chineze.

Dar cei care se pregătesc să cânte prohodul dolarului ignoră realități evidente.

De când acordul de la Bretton Woods din 1944 a instaurat dolarul ca monedă globală de facto, dominația sa a fost susținută de statutul Americii ca cea mai mare economie și putere geopolitică a lumii.

Aproape 60% din rezervele valutare oficiale sunt deținute în dolari. Este moneda preferată pentru comerțul internațional, reprezentând mai mult de patru cincimi din finanțare și jumătate din facturi. De asemenea, domină piețele valutare și de datorie. Acest fapt determină o cerere ridicată de dolari, permițând SUA să se împrumute la un cost mai mic.

Este adevărat că există amenințări la adresa dolarului. Pe măsură ce comerțul și împrumuturile chinezești s-au extins în ultimii ani, utilizarea yuanului a crescut. Cota sa pe piața de finanțare a comerțului s-a dublat în decurs de un an, ajungând la 4,5% în prezent, la mică distanță de cota euro.

China și Brazilia au convenit să deconteze schimburile comerciale în moneda celeilalte țări, reflectând astfel creșterea comerțului reciproc. De asemenea, Franța a efectuat recent prima sa vânzare de gaze naturale lichefiate în yuani.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a avertizat că sancțiunile economice impuse de Occident Rusiei ar putea să submineze hegemonia dolarului.

Multe piețe emergente sunt din ce în ce mai frustrate de influența dolarului asupra economiilor lor, de la recentele turbulențe bancare până la creșterile istorice ale dobânzilor de către Fed – care au crescut gradul de îndatorare.

Dar aceste amenințări la adresa supremației dolarului sunt lipsite de potență. În timp ce schimburile comerciale susținute de yuani ar putea să se intensifice, moneda Chinei reprezintă încă doar aproximativ 3% din rezervele băncilor centrale.

Activitatea economică globală rămâne dominată de SUA și de aliații săi, ceea ce face dificilă evitarea dolarului. Cea mai mare amenințare ar putea veni din partea monedelor digitale ale băncilor centrale, care pot oferi modalități mai eficiente de decontare a tranzacțiilor.

Având în vedere că nu există o alternativă viabilă care să îl înlocuiască, zvonurile privind declinul dolarului sunt exagerate.

Citiți și:
Lupta BRICS împotriva dolarului
Cine va surpa dominația dolarului american

 

yogaesoteric
26 mai 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More