Ce se petrece cu organismul când dormim

După o noapte de somn bun, ne trezim refăcuți, pentru că organismul nu doar se relaxează în timpul somnului, ci trece la reparare și vindecare, procese complexe care dau în final rezultatul proaspăt pe care îl resimțim dimineața.

În timpul somnului se petrec fenomene extraordinare, care demonstrează minunea ingineriei naturale care este trupul uman.

Ca specie, oamenii sunt foarte activi – muncim, relaţionăm etc. În toate aceste procese se creează amintiri pe care creierul le stochează și le ordonează în timpul somnului. Mai mult, creierul reia evenimentele de peste zi, ca într-o reluare, le cataloghează și le stochează, în paralel scăpând de cele care nu sunt necesare.

Procesul este considerat esențial, întrucât se extinde și asupra învățării lecțiilor de viață.

Cu circa 30 de minute înainte să adormiți, temperatura trupului începe să scadă. Este un mecanism de încetinire a metabolismului care garantează posibilitatea de a dormi fără să fie nevoie să vă hrăniți. Deși nu pare important, temperatura scade cu 1,1 grade Celsius, până la aproximativ 35,6 grade (cu unul peste limita hipotermiei!).

O altă măsură interesantă la care recurge creierul pentru a vă proteja este ceea ce se numește „paralizia temporară”, mai exact blocarea impulsurilor din vise către mușchii care v-ar putea determina să acționați conform celor care se petrec în vis. Biologic vorbind, este vorba chiar despre o paralizie în toată regula, notează listverse.com.

De asemenea, pe timpul somnului, trupul pierde peste o jumătate de kilogram de apă, în special pentru că temperatura din încăpere este mai scăzută decât cea din plămâni.

Mai mult, pe durata odihnei trupul are nevoie de energie pentru a funcționa, astfel încât se mai pierde ceva din greutate până a doua zi dimineață.

În schimb, toată cantitatea de energie care nu se mai consumă cu acțiunea fizică, cu vorbitul ori munca este direcționată spre creier, care o folosește ca un „secretar”, apoi „face ordine” și conduce procesul eliminării toxinelor.

Citiți și:
Câteva dintre misterele dezvăluite ale stării de somn
O oră de somn după-amiază poate întineri creierul cu până la cinci ani

 

yogaesoteric
16 septembrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More