Ce spune neuroştiinţa despre dorinţa amoroasă

de Aida Călin

 
În funcţie de conjunctură, de starea de moment sau de persoana iubită cu care venim în contact, răspunsul sexual poate fi diferit de la o perioadă la alta. O atingere, un sărut sau o îmbrăţişare pot trezi dorinţa sau, din contră, o pot inhiba. Care este cauza acestor manifestări atât de contradictorii, de multe ori de neînţeles? De ce dorinţa sexuală se trezeşte mai repede sau mai încet, azi într-un fel, iar mâine în altul?

Centrii nervoși corespunzători activităţii sexuale de la nivelul creierului masculin sunt de două ori mai mari decât structurile echivalente de la nivelul creierului feminin. Când vine vorba despre creier, mărimea chiar contează pentru diferenţierea modului în care femeile şi bărbaţii gândesc, reacţionează şi experimentează actul amoros. Cercetătoarea Louanne Brizendine afirmă că „bărbaţii au gânduri legate de sexualitate mult mai des decât femeile. Comparativ cu femeile, la nivelul creierului masculin spaţiul şi puterea de procesare referitoare la sexualitate sunt duble. La fel cum pentru procesarea emoţiilor femeile au o autostradă cu 8 benzi, iar bărbaţii au doar un drum de ţară amărât, în ceea ce priveşte centrul de procesare a gândurilor despre sexualitate, bărbaţii sunt dotaţi cu un adevărat aeroport, în timp ce femeile au doar o mică parcare. Asta explică de ce 85% dintre bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 20 şi 30 de ani se gândesc la ceva care are legătură cu planul sexual la fiecare 52 de secunde, iar femeile doar de 2 – 3 ori pe zi – sau o dată la 3 sau 4 ore în perioada lor cea mai fertilă.”

Acest fapt explică interacţiunile interesante care se stabilesc între cele două sexe. Cel mai adesea, este bine ca bărbaţii să ştie că trebuie să verbalizeze faţă de femei dorinţa lor de a face dragoste. Şi asta pentru că respectiva necesitate nu este printre primele preocupări ale minţii unei femei. Pe de altă parte, este bine ca femeia să cunoască faptul că dorinţa sexuală a bărbatului este de obicei mai mare decât a ei şi să urmărească să se menţină „în formă” şi trează din punct de vedere erotic – cu alte cuvinte, să fie atentă la dorinţa ei sexuală, la ce anume o face să crească şi să descrească. În acest sens o poate ajuta o stare activă de dinamism şi o serie de afrodisiace care să amplifice energia sexuală şi să o dinamizeze.
 
Testosteronul – declanşatorul dorinţei sexuale

Dar ce stă la baza dorinţei amoroase? Cercetările neuroştiinţei au demonstrat că factorul declanşator al dorinţei sexuale pentru ambele sexe este androgenul numit testosteron. La bărbaţi el este produs în testicule şi în glandele suprarenale, iar la femei în ovare şi în aceleaşi glande suprarenale. Atât la bărbaţi, cât şi la femei, testosteronul este carburantul chimic care pune în funcţiune motorul sexual al creierului. Atunci când există în cantitate suficientă, stimulează hipotalamusul, declanşând trăiri erotice, provocând naşterea unor fantezii sexuale şi a senzaţiilor fizice în zonele erogene. Procesul se desfăşoară similar la femei şi la bărbaţi, dar există o diferenţă sexuală majoră în ceea ce priveşte cantitatea de testosteron care este disponibilă pentru „a trezi erotic” creierul. Bărbaţii au, în medie, de 10 până la 100 de ori mai mult testosteron decât femeile (acesta fiind principalul hormon sexual masculin) – ceea ce constituie o deosebire pronunţată în ceea ce priveşte cantitatea de „declanşator” sexual.

Chiar şi tendinţa de a flirta este legată de testosteron. De aceea, deseori bărbaţii consideraţi virili au tendinţa greu de controlat de a flirta în mod constant. De asemenea, instalarea trăirilor sexuale şi primul contact amoros al fetelor se corelează cu nivelurile lor de testosteron. Un studiu efectuat asupra adolescentelor a scos în evidenţă faptul că nivelurile mai ridicate de testosteron erau legate de fantezii erotice mai intense şi de practica mai frecventă a autoerotismului. Un alt studiu efectuat asupra a 200 de adolescente a dezvăluit faptul că nivelul în creştere al testosteronului a fost un factor predictiv semnificativ al primului act amoros. Dar dacă băieţii au un nivel constant de creştere a testosteronului, fetele dispun de un flux de hormoni sexuali care creşte şi descreşte săptămânal – modificându-le astfel dorinţa sexuală aproape zilnic. Această oscilaţie feminină este în strânsă legătură cu modificările hormonale provocate de ciclul menstrual. Este bine ca bărbatul să cunoască oscilaţiile dorinţei sexuale a femeii şi să înţeleagă că nu au legătură directă cu el, ci cu modificările fiziologice care au loc în structura ei.

Dar ce facem în cazul în care dorinţa sexuală este slabă? Nu e neapărat necesar să recurgem la tratamente cu medicamente de sinteză, aşa cum ar crede unii. Există remedii naturale care induc creşterea nivelului de testosteron. Colţii babei, muira puama, brânca ursului sunt câteva plante care pot fi folosite cu succes pentru trezirea dorinţei amoroase, fiind considerate a fi un testosteron natural.
 
Cum retrezeşti şi cum menţii focul pasiunii

Dorinţa sexuală este un aspect care îi încurcă pe mulţi, căci foarte puţini bărbaţi şi femei ştiu ce înseamnă şi cum trebuie ea abordată. Oamenii sunt rareori atenţi la modul în care se trezeşte fiorul erotic. Unii indivizi sunt uimiţi când descoperă că dorinţa lor sexuală este foarte imprevizibilă sau uneori chiar apatică la stimuli. Ei persistă în a se întreba de ce trupurile nu cooperează când minţile lor spun: „mi-ar plăcea să trăiesc o dorinţă şi o excitaţie mai intense.”

Alţii pot avea standarde foarte riguroase cu privire la manifestarea atracţiei erotice. Ei pot considera că dacă nu există indicii ale excitării ei nu sunt pregătiţi pentru activitatea sexuală. Sau, dimpotrivă, este posibil ca ei să nu-şi dea seama că şi-au pierdut dorinţa sexuală pentru iubitul/iubita lor, deşi aceste indicii sunt prezente.

Pentru elucidarea enigmei legate de apetitul sexual s-au realizat studii asupra trezirii dorinţei atât la femeie cât şi la bărbat. Un grup de 500 de femei şi 500 de bărbaţi au fost supuşi voluntar unor inedite proceduri erotizante. Au fost testate reacţiile lor la diverşi stimuli atunci când se aflau într-o stare de excitare incipientă. Dorinţa lor erotică s-a amplificat pe măsură ce senzaţiile se diversificau. Mai mulţi stimuli simultani (atingeri excitante, mirosuri plăcute, imagini voluptoase…) au produs o trezire erotică şi o dorinţă mult mai intense. Ceea ce s-a mai evidenţiat în mod clar este că trăirea unor noi experienţe sexuale a făcut ca dorinţa să se amplifice. Aceasta deoarece pentru mulţi plăcerea erotică este precum fructul oprit: gustându-l, dorinţa creşte.

Cercetătorii au remarcat că soarele are un impact pozitiv asupra creierului în ceea ce priveşte activitatea sexuală. De aceea, celor care se confruntă cu diminuarea dorinţei sexuale li se recomandă o vacanţă la mare sau undeva unde se pot expune la soare. Schimbarea locului unde fac dragoste, modificarea obiceiurilor sexuale şi chiar a alimentaţiei sunt importante în retrezirea cu succes a fiorului erotic.

Cel mai bine este ca problemele să fie abordate de la început, adică de când se sesizează apariţia lor. În primul rând este necesar un consult medical de specialitate, pentru a îndepărta eventualitatea unor probleme medicale. Apoi, se abordează situaţia frontal, dar cu delicateţe, pentru a se asigura comunicarea cu fiinţa iubită şi recunoaşterea necesităţii de a face ceva împreună pentru revigorarea vieţii amoroase. Cu cât acţionăm mai devreme, cu atât şansele de revenire sunt mai mari. Dacă după 5 ani de diminuare sau de dispariţie a dorinţei sexuale ne dăm seama că totuşi ar fi bine să facem ceva, e posibil să fie necesare eforturi mult mai mari pentru a o retrezi decât dacă am începe după doar câteva luni, sau chiar de la bun început.

Dorinţa sexuală este un subiect care de multe ori este ignorat sau pus pe un plan secundar, deşi este un punct important al vieţii sexuale. Imaginaţia este unul dintre factorii importanţi în dinamizarea dorinţei sexuale, în menţinerea vie a focului pasiunii.

La fel ca orice foc, focul dorinţei trebuie întreţinut cu multă atenţie. Căci cu cât pui mai mult carburant pe foc, cu atât focul arde mai intens şi mai mult timp.


Articol preluat de pe site-ul www.venus.org.ro

Citiţi şi:

Genetica şi tantra – secretele neuro-hormonilor şi fericirea în cuplu 
Afrodisiacele
Cele patru chei ale plăcerii care pot duce la fericire pe calea tantrică

 

yogaesoteric
29 octombrie 2013

 
 
 
 

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More