Cea mai eficientă și simplă metodă pentru atenuarea durerii. La ce să te gândești

 

Cercetătorii germani au descoperit recent eficiența unei metode neobișnuite care te ajută să atenuezi aproape orice durere.

Secretul este să numeri descrescător, din 7 în 7, începând de la 1000. Oamenii de știință de la Universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen au expus 20 de voluntari la durere și i-au rugat să urmărească să-și ia gândul de la senzația neplăcută utilizând diverse tehnici. Apoi, folosind un aparat RMN, aceștia au arătat că tehnica de a număra descrescător începând de la 1000, din 7 în 7, este mai eficientă decât „să te gândești la ceva frumos”, așa cum se spune uneori.

Ulterior, una dintre voluntare a utilizat tehnica și în timpul nașterii și a simțit o ameliorare considerabilă a durerilor. Explicația este aceea că, înainte de a reacționa la durere, creierul nostru evaluează factorii senzoriali, cognitivi și emoționali care ne provoacă anumite senzații. Pentru a face asta, diferitele regiuni ale creierului recurg la un „schimb” de informație, acesta fiind și motivul pentru care tehnicile de distragere funcționează pentru reducerea senzației de durere.

Alte studii recente au confirmat că există o legătură între experiența subiectivă a durerii și nivelurile de activitate ale neuronilor din mai multe sectoare cerebrale. Schulz și colegii săi și-au dorit să descopere felul în care diferite strategii de distragere pot afecta această percepție, așa că, în cadrul studiului, 20 de voluntari au fost expuși la diverși stimuli care provoacă durere și au fost rugați să aleagă una dintre cele trei tehnici sugerate pentru a atenua senzația neplăcută: număratul descrescător de la 1000, din 7 în 7, amintirea a ceva plăcut sau auto-convingerea că durerea nu este, de fapt, atât de mare.

Ulterior, senzația a fost evaluată de participanți pe o scară de la 0 la 100, iar rezultatele au arătat că metoda cea mai eficientă este cea a număratului, pentru că necesită un nivel de concentrare ridicat. „De fapt, unii dintre subiecți au perceput o senzație dureroasă redusă cu 50%”, a spus Schulz.

În plus, pentru noul studiu cercetătorii au realizat o analiză mai detaliată a scanărilor RMN, împărțind creierul în 360 de regiuni. „Scopul nostru a fost acela de a determina care zone cerebrale este necesar să lucreze împreună pentru a reduce cu succes senzația durerii percepute”, au mai explicat specialiștii. Mai departe, aceștia investighează cum ar putea aplica rezultatele pentru a-i ajuta pe pacienții cu dureri cronice.

Citiți și:
Doar treizeci de minute de meditaţie yoghină pe zi – iată un antidepresiv rapid şi eficient
Durerea emoţională şi cea fizică activează regiuni similare din creier

yogaesoteric
5 aprilie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More