Cea mai mare navă fără echipaj din lume, la dispoziția Marinei SUA. Ce caracteristici are vasul și ce misiuni poate îndeplini?

 

După cum ne informează popularmechanics.com, Marina SUA va fi dotată cu un nou tip de nave de luptă revoluționare. Este cea mai mare navă din lume care poate funcționa și se poate deplasa pe distanțe lungi fără a fi necesară nici măcar prezența unui singur om la bord. Denumirea acestui tip de navă militară este Sea Hunter Anti-Submarine Warfare Continuous Trail Unmanned Vessel (ACTUV).

În viitor, speră oficialii americani din domeniul apărării, oceanele lumii vor fi cutreierate de către cât mai multe flote formate din astfel de nave fără echipaj, care vor realiza, în principal, misiuni de vânătoare de submarine și de spionaj. De altfel, o strategie a Pentagonului urmărește înzestrarea cu un mare număr de vehicule „fără pilot”, atât a marinei, cât și a aviației și forțelor de uscat.

Ultramodernul vas de luptă autonom a fost construit la șantierele navale Christensen din Vancouver, Washington. ACTUV este un vas de 140 de tone și o lungime de 40 de metri. Cabina de pilotaj a navei poate fi eliminată, cu toate că vasul poate fi condus și în mod direct, de către un echipaj.

La corpul principal al navei sunt atașate două flotoare, cu rol de îmbunătățire a stabilității, în manevrele efectuate în viteză sau în condiții de mare agitată. Văzut de deasupra, vasul are, întrucâtva, aspectul unei nave spațiale din filmele SF. În mișcare, atunci când se deplasează cu viteză, oferă imagini spectaculoase, datorită dârelor ce se împletesc în apă, în urma sa. Nava atinge viteza maximă de 50 km/h.

Un vas autonom de acest tip va fi un excelent vânător de submarine. Nava e concepută să atace submarinele dotate cu motoare convenționale (non-nucleare), care sunt majoritare în momentul de față, în dotarea armatelor lumii. Un astfel de submarin poate sta în imersie neîntreruptă vreme de două săptămâni, timp în care poate fi necesar să fie urmărit neîncetat și, la nevoie, atacat.

O navă cu echipaj uman poate urmări submarinele, pentru a le ataca, însă există riscul ca vânătorul să se transforme în vânat, printr-un atac-surpriză al navei din submersie, ce se poate solda cu pierderi umane. În schimb, un vas fără personal la bord poate urmări îndeaproape, 24 de ore din 24 și în condiții de risc redus, navele care se deplasează în submersie, până la apariția unui moment de vulnerabilitate, propice pentru a iniția atacul.

Un vas fără echipaj poate îndeplini lesne misiuni pe care navele convenționale, cu personal la bord, le-ar îndeplini cu dificultate, dat fiind nivelul de pericol ridicat. Noua navă americană poate îndeplini și misiuni de aprovizionare a altor nave, traversând apele periculoase. Navele fără echipaj ar putea fi utilizate și pentru transportarea la loc sigur a militarilor răniți în zonele de conflict.

Dat fiind că Sea Hunter este o navă cu funcție de navigare autonomă, ce se poate deplasa pe distanțe de mii de kilometri fără personal la bord, utilizarea sa va determina diminuarea cheltuielilor cu resursele umane, în condițiile formării unor flote specializate. O singură echipă de militari poate coordona mai multe asemenea vase, de la distanță.

Citiți și:

Un nou scandal provocat de anumite documente secrete ce s-au scurs în presa americană: Programul cutremurător al execuțiilor cu drone

China, Rusia şi SUA sunt într-o cursă a înarmării cu armament militar dotat cu inteligenţă artificială

Armata SUA construiește pe ascuns SkyNet – o variantă militară extremă a «internetului lucrurilor» care poate interconecta armele și vehiculele

 

yogaesoteric
21 mai 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More