Ceaușismul regimului Klaus Iohannis interpelat de jurnalişti

 

În timpul în care epidemia de coronavirus lua amploare în România, în luna martie a.c., au existat neconcordanţe între datele expuse de media şi realitatea din teren, neconcordanţe care au fost sesizate şi sancţionate la momentul respectiv de diverşi jurnalişti.

Ion Cristoiu afirma pe blogul propriu:
„Ceauşismul regimului Klaus Iohannis constă în prăpastia dintre realitate și imaginea oficială a realității. Cum s-a reușit și se reușește aplicarea ceaușismului la realitățile dramatice ale Crizei (covid 19 –n.r.)? Printre altele prin apelul la unul dintre cele mai des folosite instrumente ale dictaturii: Secretomania.
Va rămâne în istoria cenzurii românești ordinul dat de Ministerul de Interne prin care se interzice prefecților comunicarea către presă a unor informații esențiale despre infectări și decese.
Prin acest Ordin demn de Uganda, s-au creat premisele ascunderii adevărului despre numărul de infectați și despre numărul de decedați.”

Ca un exemplu, ne amintim cum spre finalul lunii martie media afirma că există două judeţe care nu aveau cazuri de coronavirus – Sibiu şi Harghita. Redăm din articolele apărute de la momentul respectiv (27 martie):
„Sibiul este unul dintre cele două județe din România în care, pe hârtie, nu există niciun cetățean infectat cu coronavirus. Și în timp ce autoritățile locale transmit aceste statistici, medicii spun că s-au confruntat cu multiple cazuri suspecte de COVID-19, dar rezultatele testelor nu au ajuns nici după o săptămână, păstrând județul «curat».
Tot cu «zero cazuri» figurează și județul Harghita «Am avut noroc, dar am și luat măsuri din timp!», este răspunsul autorităților locale.

Opacitatea privind situația reală din anumite zone nu este întâmplătoare. Lipsa de transparență a devenit literă de lege începând de săptămâna trecută (20 martie a.c. – n.r.). Grupul de Comunicare Strategică a decis ca numărul de cazuri pozitive să nu mai fie raportat pe județe, pe motiv că ar crea stigmatizare. Pe 21 martie, la ultimele raportări oficiale, erau mai multe județe care anunțau zero cazuri, însă conform verificărilor făcute de Recorder la autoritățile locale, au mai rămas între timp doar două care reclamă statistici curate: Harghita și Sibiul. (…)

Cristiana Opriţă, medic la Urgențe în Spitalul Militar din Sibiu, ne-a spus tranșant: «Dacă cineva își imaginează că aceste județe nu au cazuri, e un idiot! Realitatea este că nu sunt testate toate cazurile suspecte, nu avem voie să testăm. Sunt teste puține și rezultatele automat nu sunt făcute publice. Cu siguranță nu sunt zero cazuri. Așa ceva nu este posibil».
Cristiana Opriţă a scris pe Facebook că au existat cazuri suspecte de COVID în județ, motiv pentru care se află acum într-un conflict cu conducerea spitalului unde lucrează. Medicul e convins că statisticile nu arată realitatea.” (din articolul „Cum a «ocolit» coronavirusul județele Sibiu și Harghita”, www.recorder.ro).

„Toate aceste informații, vitale într-o societate democratică, supusă transparenței, sunt la liberul arbitru al Grupului de Comunicare Strategică de la București. Cine garantează că acest Grup nu falsifică datele pentru ca Guvernul să-și rezolve interesul electoral de a înfățișa o Românie a Victoriei împotriva Coronavirus? Cine verifică autenticitatea informațiilor date de acest Grup?” (cristoiublog.ro)

Mircea Toma de la ActiveWatch consideră că şi componenţa Grupului de Comunicare Strategică, care a fost cerută şi în cadrul Parlamentului, este o informație de interes public și guvernul este necesar să răspundă. „Ce a făcut în ultima săptămână Grupul de comunicare, restrângând accesul la informație prin interdicția de a transmite date către prefecturi, sau când au trecut de la două informări pe zi la una, nu-i deloc în regulă. Pune ceva în loc. Dacă restrângi discursul, inviți la dezinformare, îți vei lua informațiile de aiurea. Transparența este abecedarul basic de comunicare în situație de criză. Cineva acolo le dictează exact contrariul: presa este inamicul, ne ascundem. Asta costă. Lipsa de transparență în asemenea momente este parte din criză, participă la criză. Comunici prompt și transparent, reduci o parte din criză”, consideră Mircea Toma, președintele asociației ActiveWatch.

În ciuda specialiștilor din Grupul de Comunicare, informările acestora s-au dovedit a fi contradictorii, în unele cazuri fiind nevoie de erată. „Menționăm că, dintr-o eroare de raportare, decesul anterior comunicat cu numărul 11 a fost deja raportat ca decesul cu numărul 5, în cursul zilei de ieri, 23 martie a.c.”, se arată într-un astfel de comunicat oficial.

Multiplele inadvertenţe acumulate au condus la inițiativa Centrului de Jurnalism Independent (CJI) de a cere public, în numele a 97 de redacții și 165 jurnaliști, informații despre criză.
Cererea de informaţii de interes public, în baza legii accesului la informațiile de interes public nr. 544/2001, ce a fost adresată Guvernului României, Ministerului de Interne şi Grupului de Comunicare Strategică, poate fi consultată aici.

Citiţi şi:
Pandemismul, ultimul stadiu al globalismului (I)
Edward Snowden: «Un virus e dăunător, dar interzicerea drepturilor este fatală»

 

yogaesoteric
18 iunie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More