Cel care şopteşte leilor

 

În urmă cu un an a început să circule pe YouTube un videoclip despre un bărbat dintr-un parc de animale din Africa de Sud. Imaginile îl arătau pe acesta desfăşurându-şi  activităţile zilnice în cadrul rezervaţiei, privind în ochi unele dintre cele mai feroce patrupede de pe Terra, aplecându-se la nivelul lor, jucându-se cu ele, dormind cu ele şi câteodată chiar pupându-le pe botic, fără ca măcar o dată să fie rănit sau atacat.

Numele său este Kevin Richardson, zoolog şi specialist autodidact în comportamentul animalelor. Kevin are abilitatea de a comunica cu lei, leoparzi şi alte carnivore de talie mare. El nu le domină, ci le convinge. Metodele pe care le foloseşte sunt originale şi neobişnuite: iubire, înţelegere, respect, încredere şi intuiţie. Întocmai aşa cum o mamă îl înţelege pe copilul său, el cunoaşte personalitatea fiecărui animal cu care interacţionează şi asta face ca Richardson să poată fi acceptat ca un egal. 

A încălcat toate regulile de protecţie folosite de oamenii care vin în contact cu prădători de talie mare

În ciuda părerii generale conform căreia cel mai potrivit mod de a domina animalele feroce este să le înfrângi spiritul cu ajutorul lanţurilor şi al loviturilor, Kevin foloseşte iubirea, încrederea şi intuiţia pentru a comunica cu lei, pe care îi numeşte fraţii săi, hiene, leoparzi precum şi alte animale sălbatice.

Încă de la vârsta de trei ani, Richardson a manifestat o preocupare deosebită faţă de animale îngrijind greieri sub pat şi crescând un pui de pasăre. În adolescenţă a fost numit „Omul păsărilor din Orange Grove ”. A lucrat apoi la Parcul Leului din Johannesburg, Africa de Sud, folosindu-şi relaţia specială cu prădătorii de talie mare în cadrul documentarelor şi reclamelor.

Observându-i abilităţile şi abordarea cu totul deosebită faţă de animale, producătorul Michael Rosenberg s-a decis să îl filmeze, ceea ce a dat startul filmelor documentare despre Kevin, cum ar fi „Prieteni periculoşi” sau „Crescând hiene”.

Regatul Leului Alb

Proiectele au crescut în dimensiune pe parcursul anilor şi astfel Richardson s-a mutat la o fermă mai mare situată în nordul Johannesburg-lui, având numele de Regatul Leului Alb. El locuieşte pe o proprietate vecină cu cea pe care se află animalele, lucrând zilnic cu ele.

Toate animalele de pe proprietatea lui Kevin sunt sălbatice şi neîmblânzite, doar el fiind primit ca prieten şi egal printre ele. În vastul său parc,  leii – în număr de 38 – sunt lăsaţi să umble liberi, fără a fi folosite arme. Propietarul afirmă că încearcă să atragă astfel atenţia asupra unei vieţi mai bune pentru animalele în captivitate.

Richardson, acum în vârstă de 34 de ani, a venit prima oară în contact cu leii în urmă cu 11 ani. El a avut şansa să se apropie de doi pui născuţi în captivitate pe care îi numeşte fraţii săi. Aceştia sunt acum maturi şi se numesc Tau şi Napoleon. 
De-a lungul anilor, el şi-a perfercţionat metodele dezvoltând relaţii excepţionale cu ferocele animale. Astfel, Kevin este tratat ca un egal şi este lăsat chiar să se joace cu puii mici ai leoaicelor. Un alt fapt uimitor este că deşi se cunoaşte aversiunea felinelor faţă de apă, totuşi leoaica Meg îl însoţeşte pe Richardson la partide de înot pentru a se răcori de soarele torid al Africii.

Membru al mândriei leonine


În filmuleţul pus pe youtube prezentatoarea canalului Tv SkyNews, Ema Heart l-a vizitat pe „cel care şopteşte leilor” pe proprietatea sa din apropierea Johannesburg.

„Dacă sunteţi într-un safari nu încercaţi sub nicio formă să faceţi asta. I-au luat ani buni lui Kevin Richardson pentru a clădi asemenea relaţii de încredere şi afecţiune. Nu vă lăsaţi păcăliţi, aceste pisici mari nu sunt îmblânzite. (…)
În sălbăticie leilor nu le place apa dar priviţi cum o tânără leoaică se joacă cu Kevin în râu. Această filmare a uimit experţii în viaţa sălbatică de pe întreg globul pământesc. Părerile asupra muncii lui Richardson sunt împărţite: mulţi spun că orice interacţiune umană cu animalele sălbatice este greşită, dar alţii spun că aceasta de fapt promovează şi susţine specia într-un mod care ar putea să îi garanteze supravieţuirea pe termen lung. Mai degrabă supravieţuirea lui Kevin este pusă la îndoială.”
El afirmă în interviu: „ Da, ar putea să mă omoare. Deşi aşa ceva s-ar putea petrece, Doamne fereşte, nu îmi fac griji. Dacă aş avea şansa să mă întorc după ce voi muri aş face totul la fel.”

Citiţi şi:

Misterul piramidei Kukulcan

Albinele îi părăsesc pe oameni

yogaesoteric
2 octombrie 2010

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More