Cel mai mare furnizor de vaccinuri din România a dat în judecată o școală generală din Iași
Lupta pentru jumătate din curtea școlii
În mai 2011, un ieșean a garantat cu un teren plata sumelor datorate de Farmacia Sf. Lazăr din Iași firmei FARMEXPERT D.C.I. S.R.L. Terenul cu pricina era situat în Iași, pe str. Stejar la numărul 34, și avea suprafața de 761 mp. Farmacia Sf Lazăr, care a și falimentat între timp, era cea mai veche și cea mai cunoscută din județ.
Cum farmacia nu a mai achitat sumele datorate, FARMEXPERT D.C.I. S.R.L. a trecut la executarea silită, devenind, în iunie 2012, proprietara terenului ce fusese pus gaj. Numai că, surpriză, acea suprafață e amplasată chiar în curtea Școlii „B.P. Hașdeu” din Iași. 648 mp fac parte din terenul de sport al școlii, iar 113 mp reprezintă calea de acces.
Terenul respectiv a fost dat în folosința școlii în 1968. Și să vrea să-l dea și să rămână doar cu jumătate din terenul de fotbal, școala n-ar putea, pentru că suprafața include și singura cale de acces în curte.
În iulie 2014, SC FARMEXPERT D.C.I. S.R.L. prin Sucursala Iași a chemat în judecată Școala Generală nr. 22 „B.P. Hașdeu” din Iași. În timpul procesului, Școala, devenită „pârâtă”, a cerut introducerea în cauză a Consiliului Local Iași. Ba chiar, conform motivării instanței, au existat și „discuții referitoare la înlocuirea terenului proprietate al reclamantei cu un alt teren echivalent”, discuții care însă „au eșuat”.
Iar în februarie 2017, Judecătoria Iași a admis „cererea formulată de către reclamanta SC FARMEXPERT DCI SRL PRIN SUCURSALA IAȘI în contradictoriu cu pârâta ȘCOALA GENERALĂ NR. 22 BOGDAN PETRICEICU HAȘDEU”, obligând școala „să ridice gardul și platforma betonată, construite pe terenul proprietatea reclamantei” și autorizând reclamanta „să execute ea însăși, pe cheltuiala pârâtei, obligația de a face stabilita”.
În plus, Școala a fost obligată să-i plătească FARMEXPERT D.C.I. S.R.L. suma de 1.177 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.
Școala generală a făcut apel. Iar în septembrie 2017 a cerut din nou ajutorul municipalității, solicitând în scris ca Primăria Iași să cumpere acel teren de la FARMEXPERT.
La 14 noiembrie 2017, FARMEXPERT a comunicat Primăriei Iași, tot în scris, că prețul de vânzare al terenului este de 388.900 lei (cu TVA). Iar două săptămâni mai târziu, prin HCL 471/29 noiembrie 2017, „se aprobă achiziționarea de către Municipiul Iași a imobilului – teren situat în Iași, str. Stejar nr. 34, proprietatea Farmexpert DCI SRL”, dar și „constituirea comisiei de negociere a prețului de achiziție a terenului”.
Probabil că negocierile sunt nefinalizate, pentru că la Tribunalul Iași continuă procesul dintre Școala generală și compania distribuitoare de medicamente. La termenul din 12 februarie a.c., instanța a amânat cauza, „pentru stingerea litigiului pe cale amiabilă”.
Să ne înțelegem, ceea ce face FARMEXPERT D.C.I. S.R.L., luptând pentru a-și recupera și ultimul cent din datorie, este perfect legal, atâta vreme cât legislația din România permite unei companii internaționale să se bată cu o școală generală. Este legal, dar este imoral. Și dovedește nemăsurata lăcomie.
Pentru că aceeași companie care vrea să le confiște elevilor jumătate din curtea școlii și căreia justiția română, în mărinimia ei, i-a decontat cheltuielile de judecată din fondul clasei, a vândut în România, numai anul trecut, vaccinuri de 25 de milioane de euro. Împotriva rujeolei, împotriva gripei…. Și nimeni din justiția română (cea extrem de filotimă atunci când vine vorba de interesele unor companii străine) nu e curios să vadă de ce, deși ne vaccinăm din ce în ce mai mult și pe contracte din ce în ce mai mari, murim din ce în ce mai mulți. Fix de rujeolă, de gripă…
Vaccinuri și afaceri. Cine este Farmexpert?
109 oameni au murit anul acesta în România din cauza gripei. De patru ori mai mult decât anul trecut.
Până la 18 martie a.c., 1.005.901 români se vaccinaseră contra gripei, cu vaccinul distribuit de Ministerul Sănătății. Dublu, față de anul trecut. Dar anul acesta numărul cazurilor de gripă, în loc să scadă, este de 2,5 ori mai mare. Iar numărul de decese a crescut de 4 ori.
Undeva există o eroare. Nu e singura, toate aceste inadvertențe ce rămân în urma campaniilor de vaccinare au început să apară după ce Institutul Cantacuzino a fost scos de pe piață. Pentru profitul marilor companii producătoare de vaccinuri și al distribuitorilor de medicamente.
Institutul Cantacuzino producea vaccin antigripal. Anul acesta, 1.005.901 români s-au înțepat cu un vaccin importat. Care a costat statul român 10.280.000 de lei.
Contractul a fost adjudecat de FARMEXPERT D.C.I. S.R.L., unul dintre cei mai importanți distribuitori de medicamente și parafarmaceutice din România – locul 1 în piața farmaceutică din punct de vedere al profitabilității. Este al doilea distribuitor de medicamente din România, după cifra de afaceri. Conform datelor oficiale, anul trecut FARMEXPERT D.C.I. S.R.L. a câștigat grosul contractelor de furnizare de vaccinuri: 25 de milioane din cele 39 de milioane de euro puse la bătaie de statul român. Toate contractele de mai jos au fost atribuite prin negociere, fără anunț de participare.
În 2016, ultimul an pentru care a depus raport contabil la Ministerul Finanțelor, FARMEXPERT D.C.I. S.R.L. a declarat un profit net de 90.581.142 lei.
Cel care a fondat FARMEXPERT S.R.L., în 1996, este medicul Eugen Marcel Banciu, nașul de cununie al lui Dan Condrea, patronul de la HEXI PHARMA. În 2006, Banciu a vândut 60% din acțiunile FARMEXPERT către grupul german ANZAG, iar șase ani mai târziu, alte 20% din acțiuni.
În 2013, când ANZAG a fost preluată de britanicii de la Alliance Boots, Banciu și-a vândut ultimele acțiuni pe care le mai deținea la FARMEXPERT.
În decembrie 2014, Walgreen a fuzionat cu Alliance Boots și astfel a apărut Walgreen Boots Alliance, o companie cu sediul în Illinois (SUA). FARMEXPERT a devenit parte a celui mai mare operator de farmacii la nivel global, alături de Walgreens, cel mai mare lanț de farmacii din SUA, de farmaciile Boots, lider pe piața europeană, și de distribuitorul farmaceutic internațional Alliance Healthcare.
Azi, Walgreens Boots Alliance este prezentă în peste 25 de țări și are peste 13.200 de farmacii.
Pe harta lumii, România e singura țară din zonă marcă cu „owned businesses”.
Citiți și:
Vaccinarea: pentru sănătatea populației sau pentru conturile companiilor farmaceutice?
Cetățenii vaccinați cu forța, în timp ce companiile farmaceutice fug de orice asumare a responsabilității pentru siguranța propriilor vaccinuri
yogaesoteric
3 iulie 2018